Annonce
AGF

Nyt stadion til Aarhus: Vi kan få fodboldens katedral - men kun med den rigtige arkitekt

"Den dag i dag er den rød-hvide facade, der pompøst hviler ud mod Stadion Allé, et umiskendeligt billede af Aarhus og byens stadion. Området er et stykke århusiansk kulturarv, og det må være et ufravigeligt krav, at det nye stadion får et udtryk og en æstetik, der passer ind i området", skriver Ole Hall Olsen. Arkivfoto: Axel Schütt

Fodbold, "the glory game", er fællesskab, stærke følelser, historie og tradition, ikke mindst i Aarhus. Turen ned ad Stadion Allé har århusianere spændte og forventningsfulde gået i nu mere end 100 år, i alle år med den røde bygning med de hvide søjler for enden og den forestående fodboldkamp som mål.

Alle fodboldelskere glæder sig nu over, at Aarhus igennem generøse donationer fra Henrik Lind og Salling Fondene og fra Aarhus Kommune på hver 250 millioner kroner får chancen for at skabe et enestående område, Kongelunden, indeholdende et topmoderne fodboldstadion tegnet fra bunden med alle de moderne bekvemmeligheder og fornødenheder, som kræves i dag. Som vil gøre det til en intens oplevelse for tilskuerne at gå til fodbold, og som på alle parametre lever op til UEFA's strengeste stadionkrav.

Alt det indre på Aarhus' nye stadion bliver helt sikkert optimalt. En ting, som til gengæld kan bekymre, er, at æstetikken i stadionbyggeriets ydre bliver glemt.

Annonce

Arkitekt Axel Høeg-Hansen tegnede i 1918 den eksisterende harmoniske stadionbygning. Den dag i dag er den rød-hvide facade, der pompøst hviler ud mod Stadion Allé, et umiskendeligt billede af Aarhus og byens stadion. Området er et stykke århusiansk kulturarv, og det må være et ufravigeligt krav, at det nye stadion får et udtryk og en æstetik, der passer ind i området.

Men man kan med god grund frygte, at byen på netop dette sted får endnu et byggeri på linje med det, som ejendomsinvestorer og velrenommerede arkitektstuer glædestrålende betegner som innovative og markante byggerier. Blandt mange f.eks. Dokk1, Navitas, Ship mv., de planlagte byggerier på Mindet og New Aarch. Byggerier, der for fleres vedkommende har skabt en ophedet debat og har fået massiv kritik af byens borgere i læserbreve, på Facebook og på byrådsmøder.

Skal Aarhus have et stadionbyggeri med et lignende forfladiget formsprog, dvs. uden fokus på kvalitet og blottet for arkitektoniske detaljer? Et stadionbyggeri, der har et ydre goldt udtryk, som en lille udsøgt arkitektelite lovpriser, mens det store brede tavse flertal af århusianere står opgivende og hovedrystende tilbage med endnu et beton-, glas- og aluminiumsmonstrum malplaceret i de smukke omgivelser med spørgsmålet om, hvordan det i al verden igen kunne få lov til at ske?

Kan Aarhus til stadionbyggeriet da ikke finde en klassiskinspireret arkitekt, som besidder de efterhånden sjældne visioner og færdigheder til at kunne tegne andet end firkantede beton- og glasbygninger, og som tillige er bevidst om, hvor væsentlig detaljernes mangfoldighed er for helheden. Som ikke tegner for at opnå anseelse blandt sine arkitektkolleger, men som tegner for at glæde nuværende og kommende generationer af århusianere med et byggeri, som passer ind i området?

En arkitekt, der for så vidt angår stadions ydre fremtoning ikke er inspireret af de mange andre stadioner, der er bygget og renoveret i Danmark og Europa de senere år. Arkitekterne har hovedløst kopieret hinanden, og inspirationen synes at være hentet fra en mellemting mellem indkøbscentre og lagerbygninger. Totalt blottet for æstetik og særpræg og med det sædvanlige massive forbrug af rå umalet beton, enorme glaspartier og aluminium og stål i lange baner og med et hovedindgangsparti, der er uden format og intetsigende, som var det til et jobcenter.

Det er sikkert, at Aarhus med Kongelunden får et smukt område. Men lad for alt i verden en klassiskinspireret arkitekt få opgaven med stadionbyggeriet.

Nogle af de nye stadioner er indkapslet i lys, men hvor mange aftenkampe er der i sæsonen, hvor det bliver aktuelt? Allianz Arena i München er oplyst, men er et trøstesløs syn, når man beskuer det tæt på en halvtåget onsdag formiddag i oktober. Facaden er fyldt med snavs og spindelvæv og dertil skader i form af revner og huller, som ikke er repareret.

Man kan håbe, at byens nye stadion får et fodboldromantisk udtryk, som er i harmoni med den ånd, den sjæl og atmosfære, der hviler over stadionområdet, og som trækker tråde tilbage til fodboldens rødder og idealer. Et stadion, som formidler den historie, der knytter sig til stedet, og som indeholder elementer og historiske aflæselige referencer til, at der i 100 år på netop dette sted er blevet spillet fodbold i Aarhus.

Historiske referencer kan til dels hentes fra Høeg-Hansens oprindelige røde stadionbygning (der naturligvis under alle omstændigheder skal bevares), der har mange bygningsdetaljer, som på forskellig vis til en vis grad kunne overføres til et nyt stadion. Grundfarven i stadionbyggeriet bør naturligvis være de rød-hvide farver, som den eksisterende gamle pudsede stadionbygning har og i øvrigt porte, bomme, stolper mv. i hele kongelundsområdet.

Inspiration til stadionnostalgiske træk kunne hentes i Storbritannien. Her havde flere stadioner på forskellig vis tidligere deres eget særkende med flotte facader, buede sprossede vinduer og indgangsportaler, udvalgte steder terrazzo i gulvet og mosaikruder, som forlenede stadionet med et stemningsfuldt udtryk.

Her skal nævnes Ibrox i Glasgow, Highbury i London med den storslåede hovedbygning på Avenell Road og naturligvis Villa Parks Holte End-facade i Birmingham samt naturligvis det gamle Wembley. Inden arkitekter, uden sans for fodboldens historie og trods protester fra hele England, fik gennemtrumfet deres vilje og fik nedrevet dets to majestætiske hvide tårne, der symboliserede, at Wembley var fodboldens hjem, af Pelé kaldt fodboldens katedral. Wembley er nu blot et kæmpe moderne stadion som alle de andre. Af det engang magiske skær er kun navnet tilbage.

Kunsten og kunsthåndværket kunne bydes indenfor i form af 10 store vægmalerier forskellige steder på gange og lokaler inde på stadion, der hver især illustrerer en situation fra en fodboldkamp fra hvert årti de seneste 100 år. Eller det kunne være en indvendig malet frise, der fortæller om fodboldens udvikling.

Uden for stadion kan opstilles statuer af lokale kendte fodboldspillere. Omkring mange engelske stadioner er opstillet statuer af klubbens mest berømte spillere igennem tiden.

Logoerne fra AGF, AFC, AIA, Fuglebakken, Skovbakken, Aarhus Fremad og Brabrand IF, der har spillet divisionsfodbold på stedet, kunne opsættes på stadion. De kunne udføres i keramik eller glasmosaik og opsættes inden for hovedindgangen. Naturligvis skal Sallings og Henrik Linds logoer og Aarhus' byvåben også have plads sammen med en mindeplade om dem, der bragte midlerne til byggeriet.

Det er sikkert, at Aarhus med Kongelunden får et smukt område. Men lad for alt i verden en klassiskinspireret arkitekt få opgaven med stadionbyggeriet, som kan give byen et stadion med sit helt eget særegne udseende, som passer til området. Som skiller sig ud fra alle andre stadionbyggerier, og som kan blive et forbillede for nye både herhjemme og i udlandet.

Således, at Aarhus' nye stadion, som det gamle Wembley, bliver en fodboldens katedral, der emmer af fodbold, et sted, hvor man mærker fodboldens sjæl. En fodboldkulturens højborg, som århusianerne, når de på vej til kamp kan skimte det i det fjerne, uvilkårligt smiler og ranker ryggen i stolthed over, at Aarhus har et så storslået fodboldstadion, hvis mage ikke findes andre steder.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

Se højdepunkterne: AGF går videre i pokalen på tre et halvt gyldne minutter

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce