x
Annonce
Kultur

Nyt stjerneskud: Lea fra Aarhus er Susan Himmelblå

Lea Thiim Harder er et nyt stjernefrø på den danske musicalscene. Sangeren fra Aarhus kan for tiden opleves som Susan Himmelblå i musicalversionen af "Midt om natten", her sammen med Gustav Wolter som Benny. Foto: Søren Malmose
Siden Lea Thiim Harder for tre år siden fik tilbudt sin første rolle i en musical, har der været fuld knald på karrieren. Nu spiller den århusianske sanger Susan Himmelblå i musicalen "Midt om natten", der kan opleves i Hermans.

AARHUS: Det var lidt af et tilfælde, at 29-årige Lea Thiim Harder for tre år siden fik tilbudt sin første musicalrolle.

Den århusianske sanger rendte ind i musikeren Joakim Pedersen til en koncert og inviterede ham til Jam-aften på Fatter Eskild, hvor hun skulle være vært. Han mødte op og hørte Lea synge.

- Bagefter sagde han, at det da var åndssvagt, at jeg skulle gå og gemme mig i Aarhus. Han skulle nok skaffe mig arbejde i København, fortæller hun.

Det var ikke første gang, Lea Thiim Harder havde hørt nogen sige det. Hun havde sunget i næsten 20 år, været med i forskellige bandkonstellationer og sunget kor på flere albums.

Men for en gangs skyld var den god nok og få dage efter, fik hun tilbud om at komme til prøve hos instruktør Peter Langdal. Det ledte til en rolle i musicalversionen af ”Efter brylluppet”, der var en del af Bier-trilogien i 2017.

Siden er det gået slag i slag med roller i ”The Book of Mormon” på Det Ny Teater, ”Kærlighed ved første hik” og musicalversionen af ”Terkel i knibe” i Tivoli.

Annonce

Midt om natten

Forestillingen vises i Hermans 19.-23. februar.

"Midt om natten" spillede første gang i 2018 i Tivolis Koncertsal og det meste af Danmark. Den blev set af flere end 150.000 publikummer.

Musicalen er nu tilbage i en fornyet version, der ligger endnu tættere op ad den originale handling i filmen.

De mange kendte hits fra "Midt om natten" får følgeskab af andre sange fra Kim Larsens og Gasolins bagkatalog.

Foruden Lea Thiim Harder som Susan Himmelblå medvirker Gustav Wolter/Benny, Troels Malling/Arnold, Allan Mortensen/Tusindfryd og Jimmy Jørgensen Charles/Rockerleder.

Derudover et stort ensemble og band, der tilsammen tæller mere end 30 medvirkende.

Fra Malawi til Møllevangen

Lea Thiim Harder er født og opvokset i Aarhus med en dansk far og en sydafrikansk mor.

Da hun var syv år, fik hendes mor job i Malawi, hvor Lea kom på en international skole.

- Det var noget af et kulturskifte, men har helt klart også været med til at hærde mig som person og gøre mig omstillingsparat. Men jeg ville ikke være det foruden. Det var lærerigt at opleve, hvordan man lever på den anden side af Ækvator, og gav mig en større forståelse af, hvad min mor var kommet fra, fortæller hun.

Efter fire år vendte de hjem, og Lea begyndte på Møllevangskolen.

Musikken har altid været en stor del af hendes liv.

- Allerede i børnehaven hev pædagogen Connie min mor til side og sagde, at det ville være dumt ikke at sende mig til noget, der havde med sang, spil og bevægelse at gøre. Det er jeg rigtig glad for, at hun gjorde, for det har stået på lige siden, fortæller hun.

I folkeskolen gjorde en musiklærer hende opmærksom på konservatoriets pigekor. Lea søgte ind og blev optaget.

- Jeg sang i koret i lige knap seks år, så meget af min træning er klassisk, fortæller Lea Thiim Harder, der ikke, som mange kolleger i branchen, har gået på Musicalakademiet.

- Jeg er en af dem, der har sunget på stort set alle værtshuse med livemusik i Aarhus og har båret mit gear hjem på ryggen klokken seks om morgenen. Det kan man jo også kalde en form for uddannelse, griner hun.

Kim rammer alle

Nu er Lea Thiim Harder aktuel som Susan Himmelblå i musicalen "Midt om natten", der turnerer landet rundt.

Hun beskriver karakteren som nysgerrig, kærlig og omsorgsfuld.

- Jeg har fået lov til også at give hende ben i næsen, for lader man sig drage af beboerne på Haveje, er det fordi, man gerne vil ud og se mere af livet, siger Lea Thiim Harder.

Hun havde set filmen et par gange i løbet af sin folkeskoletid. Kim Larsens musik kendte hun også mest fra skolen, da det ikke var noget, der blev spillet i barndomshjemmet.

- Derfor har det været helt fantastisk at gå i dybden med den. Han er en af de få danske kunstnere, som rammer så bredt over generationer. Det ser vi også i vores publikum, som tæller fra børn på syv år og op. Jeg kan også mærke det i mit eget hjem, hvor min bonussøn på fire synger "Susan Himmelblå" og synes, det er fantastisk, fortæller Lea Thiim Harder, der i dag bor på Amager.

Lea Thiim Harder elsker at mærke publikums umiddelbare reaktion, når hun står på scenen i en musical og hele holdånden foran og bag scenen. -Det er som i en stor myretue. Mange af elementerne i en musical er hver for sig skrøbelige, men når man sætter dem sammen, bliver det vildt stærkt, og kan noget magisk, siger Lea Thiim Harder. Foto: Søren Malmose

Susan med brune øjne

Med sit mørke krøllede hår og brune øjne, var det lidt af en overraskelse for Lea Thiim Harder, at blive tilbudt rollen som Susan Himmelblå.

- Jeg må indrømme, at jeg først måtte grine lidt og spørge; 'hvad har du ellers til mig', griner Lea Thiim Harder, der lidt er en modsætning til den lyse Birgitte Raaberg, der spillede Susan Himmelblå i filmversionen.

Men den var god nok, det var Lea, som producenten ville have, og det er hun glad for.

- Det er fedt, de kunne lide mit arbejde og var ligeglade med, om jeg var blond og havde blå øjne. For i virkeligheden handler det mere om evnen til at formidle den nysgerrighed, varme og kærlighed, som Susan ligger inde med som menneske, siger hun.

Efter "Midt om natten" skal hun medvirke i musicalversionen af "The Bodyguard", hvor hun skal spille sangerindens søster.

Men nu gælder det en række forestillinger i hjembyen, og det kan mærkes.

- Jeg betrager stadig Aarhus som hjem, så der er altid lidt flere nerver på her, for man vil jo gerne vise, at man har klaret sig godt. Sådan tror jeg, det er for de fleste, siger Lea Thiim Harder.

Købmandsdatteren Susan Himmelblå (Lea Thiim Harder) er fascineret af beboerne på Haveje og vennerne Arnold (Søren Malling tv.) og Benny (Gustav Wolter). Foto: Søren Malmose
Musicalen "Midt om natten" blev i 2018 set af 150.000 publikummer. Nu er en genopsætning på turné landet over. Den spiller i Hermans 19. -23. februar. Foto: Søren Malmose
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce