Annonce
Aarhus

Flere nye testcentre på vej i Aarhus: Nu skal ventetiden til coronatests sænkes

De lange køer til teststederne i Aarhus skal forkortes, derfor åbner regionen et nyt testcenter og udvider åbningstiderne på de eksisterende. Foto: Jens Thaysen
Er du også ved at være godt træt af lange ventetider til din coronatest? Så er der godt nyt, for nu sætter Region Midtjylland og Falck med egne ord alt ind for at forkorte ventetiden.

AARHUS: Det kan næppe komme som en overraskelse for århusianerne, at køerne til kommunens kviksteststeder i disse dage er meget lange. Rammer man de særligt travle tidspunkter, risikerer man at skulle stå i kø i op til halvanden time.

Men nu skal det være slut med de timelange køer til centrene. Region Midtjylland og Falck sætter nu yderligere kræfter ind for at gøre det nemmere for borgerne at få deres coronapas. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

- Sammen med Falck, som leverer hurtigtest i Region Midtjylland, har vi gennemgået mulighederne for at afkorte ventetiden, og vi sætter ind med alt, hvad vi har, siger Per Sabro Nielsen, som er lægefaglig direktør hos præhospitalet i Region Midtjylland.

Annonce


Vi arbejder på at åbne et stort testcenter midt i byen. Vi kan ikke fortælle hvor og hvornår endnu, da vi er i gang med forhandlinger omkring netop det.

Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør hos præhospitalet i Region Midtjylland


Coronapassets holdbarhed på 72 timer, og genåbningen af restauranter, værtshuse, fitnesscentre og kulturbegivenheder, har nemlig medført et øget pres på byens nuværende testcentre.

Nye testcentre

Et af de tiltag, der skal sænke ventetiden til kviktest, er åbningen af to nye testcentre i henholdsvis Brabrand og midtbyen.

- På fredag 14. maj åbner Falck et nyt kvikteststed i Brabrand Mejeri. Åbningstiden bliver fra klokken 08.00 til 20.00, oplyser Region Midtjylland.

Nye testtiltag

Falck har i den seneste uge ansat og uddannet over 120 nye podere, og forventer at ansætte og uddanne yderligere 150 i denne uge.

I Vejlby Risskov er der opsat et stort telt, som kan rumme flere podere end hallen.

I Nobelparken er teststedet udvidet med mere plads og flere podere.

Teststedet ved Viby Hallen er udvidet med flere podere.

Teststedet i Filmbyen udvider både antallet af podere og åbningstiden: Fra mandag den 17. maj vil der være åbent fra kl. 06.00 til 23.30.

Regionen arbejder desuden på at åbne et stort testcenter i midtbyen.

Regionen og Falck er dog slet ikke færdige med oprustningen. Der er endnu et testcenter på vej - denne gang i midtbyen.

- Vi arbejder på at åbne et stort testcenter midt i byen. Vi kan ikke fortælle hvor og hvornår endnu, da vi er i gang med forhandlinger omkring netop det, siger Per Sabro Nielsen.

Foruden det nye testcenter, har regionen og Falck også ansat og uddannet over 120 nye podere, og de forventer at kunne ansætte og uddanne yderligere 150 podere i denne uge.

Derudover bliver åbningstiderne i de eksisterende kviktestcentre også udvidet. I Filmbyen vil det fremover være muligt at blive testet frem til klokken 23.30.

- Vi håber, at de mange nye hænder til næsepodning og de længere åbningstider tilsammen kan gøre et markant indhug i test-køerne i Aarhus, fortæller Per Sabro Nielsen.

Kort: Nex

I forhold til netop ventetiden arbejdes der på at få den så langt ned som muligt.

- Vi arbejder ikke med nogen nedre grænse for, hvor lange køerne må være, de skal bare være så korte som muligt, siger Per Sabro Nielsen.

Han understreger, at regionen følger udviklingen nøje, og at den i fællesskab med leverandøren forbereder yderligere testkapacitet.

Annonce

Svartider på PCR-tests

Foruden de hurtige næsepodninger kan man også blive testet i Testcenter Danmarks centre, hvor man får lavet en podning i svælget - en såkaldt PCR-test. Svartiden ved disse tests er dog længere end ved kviktests.

Region Midtjylland skal kunne udføre 83.000 kviktests om dagen i hele regionen, mens kravet ligger på 36.000 PCR-tests om dagen.

Et coronapas er gyldigt i 72 timer fra testen er taget. Denne person fik taget en PCR-test, men fik først svar to døgn efter. Det vil altså sige, at coronapasset kun var gyldigt i et døgn.

Et negativt svar fra en af de to testtyper er gyldigt som coronapas i 72 timer, fra testen er foretaget. Tager det eksempelvis 24 timer at få svaret på sin PCR-test, er coronapasset gyldigt i 48 timer.

Regeringen har en målsætning om, at 80 procent af de PCR-testede skal have svar på deres test dagen efter, at testen er foretaget. De seneste nationale tal fra Testcenter Danmark, som er fra 2. maj, viser, at knap 85 procent af de PCR-testede fik svar dagen efter deres podning. Knap 15 procent fik svar samme dag.

Annonce

Travle weekender

Ifølge Allan Povlsen, der er driftschef for Testcenter Danmark Vest, som står for analyserne af PCR-tests i Jylland, er der sket en svag stigning i svartiden i takt med det stigende prøvetal.

- I Jylland er gennemsnitstiden 22 timer fra testen er taget, til man har svaret, siger han.

Han forklarer, at der er en klar rytme i prøverne, og at der er særligt travlt om mandagen og torsdagen. Den seneste tid har man dog også oplevet travlhed i weekenderne.

- Vi ser højere aktivitet i weekenderne nu, end vi har gjort tidligere. Det er min teori, at det er fordi, folk skal bruge testsvarene til noget, siger Allan Povlsen og forklarer, at det betyder, at der skrues op for bemandingen i weekenderne.

Allan Povlsen vurderer desuden, at de fleste vælger at benytte kviktests til deres coronapas, mens PCR-tests bliver valgt til, hvis folk har en mistanke om, at de er syge:

- Så ved folk godt, at det er den bedste test i forhold til at få et validt resultat, forklarer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce