Annonce
Aarhus

Nyt uddannelsessted pakker ud til studiestart

<p>Den er grøn, den indre går mellem VIAs bygninger. Meget grøn. Her ?mangler borde og bænke at komme på plads. Foto: Axel Schütt</p>

Efter en sommer i flyttekassernes tegn er VIA Campus Aarhus C i Ceresbyen snart klar til 5.500 studerendes rykind. Avisen har været på rundtur i det store bygningskompleks.

Rundt omkring tårner flyttekasser i tusindvis sig op som massive mure. Andre steder ligger de tømte og sammenfoldede i store stakke. Her og der er håndværkere i gang med den sidste finish, og på en af gangene kører to kvinder rundt med et rullebord fyldt med service på jagt efter elevatoren ned til et tekøkken, der skal have fyldt op i skabe og skuffer.

Tagflader er taget i brug for at få udenomsarealer. Her er Peter Lykke-Olesen på taget, hvor de studerende kan sidde og nye solen eller spille bold på den indhegnede bane. Foto: Axel Schütt

3. august starter de første studerende undervisningen i VIA Campus Aarhus - det store nybyggeri i Ceresbyen. Hen mod slutningen af august kommer det store rykind, og så skal det hele være på plads.

VIA Campus Aarhus N

 • Udover den nye campus i Ceresbyen har VIA også en Campus Aarhus N på Hedager i Skejby, der samler syv af VIAs sundhedsfaglige uddannelser under samme tag.
 • Det er uddannelserne til:
 • Bandagist.
 • Bioanalytiker.
 • Ergoterapeut.
 • Ernæring & Sundhed.
 • Fysioterapeut.
 • Sygeplejerske.
 • Global Nutrition & Health.
 • Campus Aarhus N har omkring 2.600 studerende og små 400 medarbejdere.
 • Derudover flytter VIAs ledelse ind og får kontorer i Campus Aarhus N.

.

Uddannelserne i Campus Aarhus C

 • Med sine 46.000 kvadratmeter fordelt på fem sammenhængende bygninger og med 5.500 studerende er VIA Campus Aarhus C i Ceresbyen Danmarks suverænt største uddannelsescampus for professionshøjskoler.
 • Byggeriet, der er opført af A. Enggaard A/S, har kostet i omegnen af 850 mio. kr.
 • I den nye campus samler VIA en lang række danske og internationale uddannelser. De fleste rykke ind i løbet af august, mens enkelte uddannelser må vente til februar 2016, når det sidste af de fem huse er helt færdigt.
 • Følgende uddannelser kommer under den fælles hat i Ceresbyen:
 • Administrationsbachelor.
 • Byggetekniker Bygningskonstruktør.
 • Design & Business.
 • Diakoni & Socialpædagogik.
 • Kristendom, Kultur & Kommunikation.
 • Lærer.
 • Multiplatform Storytelling & Production.
 • Pædagog.
 • Socialrådgiver.
 • Architectural Technology & Construction Management.
 • Global Business Engineering.
 • Value Chain Management.
 • Derudover får også VIA Center for Undervisningsmidler og VIA Efter- og videreuddannelse til huse i Campus Aarhus C.
Atriumrum og kantine i den centrale bygning. På trappen er der - som der er det mange steder i bygningerne - indrettet pladser, hvor de studerende kan sidde og arbejde enkeltvis eller i grupper. Foto: Axel Schütt

Det er lidt af en operation at samle 10 uddannelser med tilsammen 5.500 studerende og 450 medarbejdere på ét sted hen over en sommerferie.

Det er ikke bare i gymnastiksalene, der er plads til bevægelse. På en bred gang er der monteret en klatrevæg. Thomas Hjerrild fra firmaet abekatten.dk tjekker, at grebene sidder ordentligt fast. Foto: Axel Schütt

»Det er 6.000 mennesker, vi flytter ind her på én gang. Det svarer nogenlunde til indbyggertallet i en by som Assens,« siger Peter Lykke-Olesen, der er projektleder for den nye uddannelsesby midt i byen.

I den kreative ende af VIA Campus Aarhus C ligger ?musiktorvet med hele to flygeler omkranset af undervisningslokaler til sang og musik. Foto: Axel Schütt
Annonce

Digital vejviser

Han viser avisen rundt på gange, i undervisningslokaler og fællesarealer i de fem forbundne huse i fire til seks etager og med tilsammen 46.000 etagekvadratmeter under tag.

Og tak for det, for selv om hvert hus har sin farvemarkør, og der indimellem er så meget knald på kuløren, at man på en trappeopgang kan genopleve 1970'ernes orange vægge, kommer man hurtigt i tvivl om, hvor det lige er, man er - og hvor man er på vej hen.

Det er der snart råd for:

»På vore hjemmeside får vi et kort over bygningen, hvor man kan søge på de enkelte lokaler og få vist vejen derhen, hvor man skal,« fortæller Peter Lykke-Olesen.

Annonce

Fem kilometer boghylder

At det er et stort kompleks, fornemmer man allerede lige indenfor hovedindgangen i Campus Aarhus Cs centrale hus - bygning B, hvor man fra det åbne atriumrum i midten kan kigge op på resten af bygningens indre.

Den centrale bygning rummer blandt andet reception, studieadministration og en stor kantine. Overalt er der borde og stole, siddearrangementer og masser af stikkontakter, så der altid er et sted at sætte sig og arbejde med sin PC.

Bygningen huser også et fælles bibliotek for alle de uddannelser, der bliver samlet i Ceresbyen. Bibliotekets fem kilometer reolhylder er stille og roligt ved at blive fyldt op, efterhånden som et hold studerende får pakket de tusindvis af flyttekasser op, der ruller ind fra de fire forskellige biblioteker, der nu bliver til ét.

Amanda Grøn Andersen læser til socialrådgiverer og kommer til at få sin daglige gang i Campus Aarhus C. I disse uger er hun hyret til stille bøger op på de rigtige hylder i det nye bibliotek.

»Vi er 12 studerende plus to bibliotekarer, der ikke laver andet. Og der er mange bøger. Spørgsmålet lige nu er, om vi kan nå det, eller der skal indkaldes flere bogopsættere,« siger hun med blikket mod endnu en stak kasser med flyttefirmaets logo på.

Faktisk har hun haft så tralvt med bøgerne, at der endnu ikke er blevet tid til at se andet, end den bygning, biblioteket er i.

»Men det, jeg har set, er vildt flot. Jeg glæder mig til, at vi skal være her. Det er meget bedre end det gamle, vi kommer fra,« siger Amanda Grøn Andersen.

Annonce

Tæt på Godsbanen

Det er ikke spor tilfældigt, at VIA samler sig i Ceresbyen. Ønsket var en central placering og en tæt forbindelse til byen.

Fra et vindue kigger vi ud over Ceresparken ned mod åen, hvor en lille bro forbinder Ceresbyen med Godsbanen lige over på den anden side.

»Området bliver noget af et kraftcenter for det unge og kreative, Netop placeringen tæt på Godsbanen er en af grundene til, at vi valgte Ceresbyen og ikke Aarhus Ø, som var en af de muligheder, vi fra starten undersøgte,« siger Peter Lykke-Olesen.

Annonce

Skabt til samspil

En af ideerne med at samle 10 uddannelser - heruder til lærer, pædagog og socialrådgiver - på ét sted er at styrke samarbejdet på tværs af uddannelserne.

»Vi vil gerne have uddannelserne til at arbejde sammen. Det er vigtigt. Ikke mindst når det gælder lærere og pædagoger. Dem bringer vi blandt andet sammen i en lang række faglokaler, som de er fælles om: Til billedkunst, design og musik blandt andet. Vi arbejder på, at lokalerne skal være så fleksible, at de i princippet kan være fælles for alle,« siger Peter Lykke-Olesen og leder os videre hen ad en gang og ind over en af »broerne«, der binder bygningerne sammen

»Når det gælder lærerværelser, har vi været konservative. Hver uddannelse har sit lærerværelse,« siger han og viser indenfor i et af dem.

Her står et mylder af stole, som flyttemændene har efterladt dem. De er af absolut ældre dato. Enkelte betrukket med lyslilla stof. Og ja, det er her lærerne på pædagogoguddannelsen skal sidde over en kop kaffe og forberede næste dags undervisning.

»Det er kun til fællesarealerne, vi har købt nye møbler. I Undervisningslokaler, på kontorer og lærerværelser genbruger vi de gamle,« siger Peter Lykke-Olesen.

Annonce

Moderne teknik

Er stole og borde i undervisningslokalerne ikke nye, så er teknikken det til gengæld.

»Alle undervisningslokaler er udstyret med et whiteboard og en kanon, der gør dem til aktive tavler, som du kan koble en pc på, og hvor du kan bruge fingertouch,« fortæller Peter Lykke-Olesen og peger på noget, der mest af alt minder om opslagstavler på væggen.

Det er det ikke. Det er lydabsorberende materiale, der er sat op for at skabe god akustik i undervisningslokalerne.

Udendørs er der indrettet tre »lokaler« til faget Natur og Teknik. Der er strøm, vand og afløb blandt andet. Og i gårdrummet mellem bygningerne kommer der bænke og borde, og en basketballbane er allerede anlagt.

Annonce

Klatrevæg og hængekøjer

Indenfor døren i den store bygning tættest på Silkeborgvej er Thomas Hjerrild fra firmaet abekatten.dk ved at fastgøre de sidste greb på en stor, gul klatrevæg på gangen. Et grupperum i den anden ende af gangen er fyldt med kroge i loft og vægge. Til gynger og trapezer for eksempel. Lige nu hænger der to hængekøjer. Ude på taget er der en bane til basket og fodbold - pakket godt ind i et gult trådhegn. Bygningen her er især til bevægelse - og til at lytte i.

Et store auditoirium har plads til 300. Og trækker man bagvæggen væk, kan det udvides til 500.

»Det kan blandt andet bruges til konferencer. Og vi kan selv bruge det, når vi for eksempel vil samle alle de 500, der hvert år starter på læreruddannelsen. Auditoriet kan også bruges i undervisning på tværs af uddannelserne - og til møder for alle medarbejdere,« fortæller Peter Lykke-Olesen.

Annonce

Idræt og øl

Her er gymnastiksale og en stor sal, der lever op til internationale mål for en håndboldbane.

Herinde i den store sal peger Peter Lykke-Olesen mod et hvidt dæksel på væggen. Og hvad er det mon til?

Bag det gemmer der sig såmænd et øludtag. Her skal baren stå ved store arrangementer - og lige her kan øllet strømme direkte ud i taphanen fra tre store tanke nede i kælderen.

Et lignende tapsted findes i kantinen, men ellers er det især de studerendes fredagsbar - Ceresbaren - der kommer til at hente friske forsyninger op fra kælderen til sine tre tapsteder.

Det skal nok blive festligt, når der kommer gang i huset.

Helt gang i den kommer der først til foråret, når VIA Campus Aarhus C holder sin officielle åbning.

»Den venter vi med, til alle er indenfor. Den sidste bygning, som blandt andet skal huse bygningskonstruktøruddannelsen er først færdig i løbet af efteråret, og de studerende starter først her i huset til februar,« siger Peter Lykke-Olesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce