Annonce
Aarhus

Nyt vindue til historien om Aarhus: Stadsarkivet åbner søgbar megaportal

Stadsarkivet giver adgang til århusianernes histoie. For eksempel gennem dette billede af fællesmøde i køkken på Skjoldhøj Kollegiet, Foto: Jens Tønnesen, 1982

Aarhus Stadsarkiv åbner ny hjemmeside, der giver interesserede helt nye muligheder for at søge i Aarhus-områdets historie fra en fælles portal.

AARHUS: Aarhus Stadsarkiv har åbnet en ny hjemmeside, der som et nyt vindue skal vække interessen for vores fælles fortid.

Onsdag blev hjemmesiden aarhusarkivet.dk præsenteret ved et arrangement på Aarhus Stadsarkiv på Dokk1 med deltagelse af politikere, ansatte, frivillige og andre interesserede.

- Vi har ønsket at skabe et moderne, digitalt arkiv, hvor man kan søge efter hvad, der ligger i stadsarkivet, og læse så meget som muligt online, fortæller stadsarkivar Søren Bitsch Christensen.

Aarhus Stadsarkiv har blandt andet brugt meget tid på at bygge arkivet og søgemaskinen op fra bunden, så der både er styr på data, persondata, ophavsret og tilgængelighed.

Aarhusarkivet


  • Med hjemmesiden aarhusarkivet.dk kan borgere gå på opdagelse i endnu flere materialer fra Aarhus' historie.
  • Man kan søge på vejnavne, personnavne, sager og steder og få både dokumenter, tekst, billeder og film frem med den nye søgemaskine, der erstatter tidligere søgemaskiner fra stadsarkivet.

Aarhusarkivet giver adgang til:


  • Aarhus Byråds referater fra 1867 til 1997
  • Sogneråd og forstadskommuners referater
  • Sejr Sedler, et kartotek med 120.000 sedler som er udtræk af artikler i Århus Stiftstidende
  • Århus Stiftstidendes billedsamling
  • Aarhus-fotografers arkiver (Bl.a. Børge Venge, Jens Tønnesen, Aage Fredslund Andersen)
  • Sallingarkiverne
  • Skattemandtalslisterne 1885-1953
  • Folketællinger i Aarhus
Den nye hjemmeside har navnet aarhusarkivet.dk

På opdagelse

Søgningen giver mulighed for at søge i relationer og dermed gå på opdagelse i arkiverne.

Eksempel: Hvis man søger på Skt. Pauls Gade dukker blandt andet information op om vognmand Aksel Elgaard. Derefter er navnet Elgaard søgbart og klikker man på navnet, kommer man frem til tekst og billeder af vognmandsforretningen i Ewaldsgade. Klikker man videre på Ewaldsgade kommer man ud af en anden tangent. Og så er der pludselig røget en halv time med at læse pudsige Aarhus-historier og se billeder.

- Det er jo én måde at søge på, at man hopper fra det ene til det andet gennem relationer. Man kan også søge mere systematisk efter en plan, forklarer Søren Bitsch Christensen.

Aarhusarkivet.dk er bygget op med faste temaer på forsiden som: Kommunearkivet, Billeder fra Aarhus, Byrådsarkivet, Sallingarkivet og Aarhus Wiki.

Et af de tusindvis af billeder man kan finde i arkivet er af Aarhus Børs og havnen, hvor Dokk1 ligger i dag. Foto: Børge Venge, 1956.
Annonce

Sogneråd og gamle kommuner

I Kommunearkivet kan man finde arkiver fra Aarhus Kommune og fra de gamle omegnskommuner som eksempelvis Holme-Tranbjerg, Hasle, Brabrand-Aarslev, Borum-Lyngby.

- Det er de seks kilometer arkiv, vi har hentet tilbage fra Rigsarkivet. Her kan man finde sognerådenes og byrådenes forhandlinger fra 1841 til (snart) 1997, fortæller stadsarkivaren.

Sognerådenes mødeprotokoller med referater er digitaliseret, mens andre dokumenter er registreret on line, men skal bestilles op fra arkivet, hvorefter man skal møde frem på læsesalen i stadsarkivet for at se dokumenterne.

Til gengæld er 63.000 sider med byrådsreferater fra Aarhus Kommune fra 1967 til 1945 gjort fuldt søgbare digitalt. Man kan altså hjemmefra søge i byrådssager fra denne periode. Og snart følger perioden 1945-1997, lover Søren Bitsch Christensen.

Som et tip til kommunen kunne man så pege på, at det efterlader et hul på syv år i borgernes adgang til byrådsreferaterne. For på kommunens hjemmeside aarhus.dk går byrådsreferaterne kun tilbage til 2004 ...

Annonce

Frivillige har hjulpet stort

At stadsarkivet har kunnet løse opgaven med at lægge de gamle byrådsreferater ud på aarhusarkivet.dk skyldes ikke mindst en stor indsats fra mange frivillige.

- De frivillige har skrevet byrådsreferaterne fra 1867 til cirka 1900 af fra gotisk skrift. Derefter er de skannet ind, så de er søgbare. Man kan altså søge på et emne eller en vej og finde de byrådsmøder det har været drøftet på gennem tiden, fortæller stadsarkivaren.

Den nye hjemmeside bliver med de nye muligheder et fint materiale til at læse og eventuelt skrive lokalhistorie ud, fra ligesom slægtsforskere får en guldgrube at kikke i de mange folketællinger fra Aarhus, som Mormonkirken i USA har været i Aarhus for at affotografere og derefter har skænket en kopi til stadsarkivet. Det drejer sig om rundt regnet en million affotograferinger af alle folketællinger, som det tog en mand et år at lave. Dermed kan man søge på hvem, der har boet i et bestemt hus og lede efter navne.

11.000 af Århus Stiftstidende billeder er skannet ind, og andre 10.500 er på vej. Samtidig har arkivet lavet aftaler med gamle fotografer og deres efterkommere om at borgerne kan søge og downloade deres billeder.

- Jeg håber at aarhusarkivet bliver alle århusianeres indgang til historien og dermed et vindue til vores samling, siger stadsarkivar Søren Bitsch Christensen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Debat

Dansk Erhverv er klar: Lad os sammen gå nye og grønne veje

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Annonce