Annonce
Fødselsdage

Oberstløjtnant med barske barndomsminder

Karen Schultz fylder 60 år torsdag 4. juli. Her er hun fotograferet i Godthåbsfjorden, hvor hun har sommerhus. Privatfoto/Free
Karen Schultz har været vidt omkring - fra officer til psykolog og forfatter. I romanen "Uren" skildrer hun sin opvækst. Torsdag 4. juli fylder hun 60 år.

60 Det kan være svært at finde fodfæste som voksen, når ens barndom har været fyldt med svigt. Karen Schultz er beviset på, at det trods en tung bagage kan lade sig gøre.

I sin roste roman "Uren" fra 2018 beskriver hun opvæksten hos en enlig mor, der kæmpede med skammen over, at datteren var født uden for ægteskab. Siden flyttede en mand ind i hjemmet i Kolding, men det gjorde det ikke nemmere. Karen blev, fra hun var seks år, seksuelt misbrugt af stedfaren. Hendes mor havde nok i sine egne problemer og vendte det blinde øje til overgrebene.

Siden udgivelsen har Karen Schultz rejst landet rundt for at fortælle om romanen, som hun planlægger skal have følgeskab af fire andre bind.

- Ja, det er et alvorligt emne, en barndom hos forældre, der ikke fungerer, men det er desværre et lod, som mange, mange børn har - også i et samfund som vores, skriver hun på Facebook.

Håbet er, at bogen vil få flere til at forstå, at der også bag pæne facader lever børn, som ingen passer ordentligt på. Selv gik hun i pænt tøj, og der var også råd til privatskole.

Det stod ingen steder skrevet, at Karen Schultz skulle blive forfatter. En stor del af sit arbejdsliv var hun officer i forsvaret. Hun var den første kvindelige linjeofficer i panserinfanteriet, og efter 12 års fastansættelse er hun i dag oberstløjtnant af reserven i Livgarden.

I en sen alder læste hun til psykolog med speciale i erhvervspsykologi og blev siden formand for universitetscensorerne i psykologi. I dag er hun forfatter på fuldtid og åbner til efteråret boghandel i det indre København, hvor hun også driver eget forlag.

Karen Schultz er gift med Per Kreutzmann, der er fra Grønland. De mødte hinanden som værnepligtige, men først ved et gensyn 30 år senere blev de kærester. "Lykke Per" kalder hun ham. De bor på Møn og har et bygdehus i Qoornoq i Godthåbsfjorden, som de besøger to gange om året.

Annonce

Karen Schultz

Tildelt Dansk Kvindesamfunds legat for fremme af ligestilling.

Har to voksne børn fra første ægteskab med major Sven Andersen.

Medlem af regeringens Velfærdskommission 1993-1995.

Medlem af NATOS kvindekomité 1989-1991.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Annonce