Annonce
Østjylland

Odder holder budgetterne - endnu

Kommunaldirektør Henning Haahr forventer ikke, at Odders budgetter for 2019 er overskredet som det lige nu ser ud til i Horsens og Hedensted. Men først efter sommerferien foretages en grundig budgetopfølgning. Arkivfoto: Martin Ravn
Umiddelbart er der ikke grund til at frygte store budgetoverskridelser som i Horsens og Hedensted, siger kommunaldirektør Henning Haahr.

Odder: Mens man i både Hedensted og Horsens kommuner har konstateret, at der er budgetoverskridelser på de kommunale budgetter og dermed udsigt til besparelser eller i hvert fald tilbageholdenhed, så er kommunaldirektør i Odder Kommune, Henning Haahr, mere fortrøstningsfuld.

- Umiddelbart ser det ud til, at vi holder budgetterne, siger han.

Hvordan det helt nøjagtigt ser ud, kan han dog ikke komme nærmere ind på, da byrådet har valgt at skyde budgetprocessen til efter sommerferien. Dermed vil det først være på det tidspunkt, der bliver lavet en grundig budgetopfølgning.

- I Odder havde havde vi store overskridelser af budgetterne i 2018, som vi rettede budgettet for 2019 ind efter. Måske har det først ramt i Horsens og Hedensted nu, siger Henning Haahr.

Annonce

Tre mål

Helt rosenrødt er det dog ikke, for der er områder, hvor budgetterne ikke holder, men umiddelbart vurderer kommunaldirektøren, at overskridelserne i høj grad udlignes af, at der på andre områder er et mindreforbrug.

Ved indgangen til 2019 var der tre overordnede mål for driften i Odder Kommune. Mål, som kommunaldirektøren beskriver som ambitiøse.

Der skulle færre børn i specialtilbud og færre børn og unge, der skulle i eksterne anbringelsestilbud.

De to mål er der afsat længere tid til at få det fulde udbytte af, men det vurderer Henning Haahr, at man vil komme i mål med.

Det tredje og sidste mål var at få 100 borgere væk fra offentlig forsørgelse inden udgangen af 2019.

- Med hensyn til det sidste mål har vi et godt samarbejde med erhvervslivet. Det er også nødvendigt, hvis vi skal nå det ambitiøse mål om at få 100 borgere i job inden udgangen af 2019, siger Henning Haahr.

I et vadested

Det er usikkerheden om den kommunale økonomi, der har fået politikerne til at udskyde budgetlægningen til efter sommerferien.

- Vi står i et vadested uden en finansminister, siger borgmester Uffe Jensen (V).

- Der er et håb om, at der kommer flere penge til velfærd fra den nye regering, og at der bliver kigget på den kommunale udligning. Det kan jo give nogle andre forudsætninger for at lægge et budget, siger borgmesteren om baggrunden for at skyde budgetlægningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce