Annonce
Østjylland

Odder Kommune indtager luftrummet

<p>Claus Buur Rasmussen (til venstre) og Thomas Lund er to af tre certificerede droneførere ?i Odder Kommune. Foto: Claus Sonne.</p>

Indkøbet af en drone skal gøre det lettere for kommunen at løse en lang række opgaver - fra at tjekke tagrender og til at lede efter bjørneklo.

Annonce

Bzzzzzzzzzzz ...

Odder Kommunes drone leverer knivskarpe billeder selv fra højden. Det kan udnyttes til både overvågning og opmåling fra luften. Foto: Odder Kommune.

Med små lamper blinkende i forskellige kulører letter den sorte drone ud over den saftigtgrønne græsmark i Odders udkant. Dronefører er Odder Kommunes webmaster Claus Buur Rasmussen, der er en af tre kommunale dronefører.

Claus Buur Rasmussen (til venstre) og Thomas Lund er to af tre certificerede droneførere ?i Odder Kommune. Foto: Claus Sonne.

En anden af disse er Thomas Lund, der som GIS-medarbejder arbejder med kort. Og mens Claus Buur Rasmussens dronelicens stadig er ny, er Thomas Lund en erfaren flyver, der gennem flere år har haft sin egen drone. Den har han blandt andet brugt til at følge etableringen af Grobshulevej.

»Husk lige at slå landingsstellet op,« lyder rådet fra Thomas Lund til Claus Buur Rasmussen, der hurtigt udfører handlingen og derefter lader dronen stige.

Der er en række regler for droneflyvning. Faktisk en længere række. Derfor har de kommunale droneførere været på kursus.

»Det var faktisk alt det tekniske i forhold til selve dronen, der var det letteste at lære. Det var straks lidt sværere med meteorologien,« siger Claus Buur Rasmussen med et smil.

Mulighederne for i kommunalt regi at få gavn af den nyindkøbte drone er nærmest uendelige. Den kan eksempelvis bruges til at tjekke tage, tagrender og skorstenstoppe, noget der normalt kræver opstillingen af stilladser med det bøvl og de omkostninger, der følger med. Dronen kan også bruges i forbindelse med udstykning af byggegrunde, til at tjekke badebroer og gylletanke samt ved beredskabsindsatser.

»Dronen er også perfekt til forskellige former for naturovervågning. Det kan handle om at lokalisere bjørneklo eller om at undersøge vådområder, der er svært tilgængelige til fods,« forklarer Thomas Lund og udstikker et par gode råd til Claus Buur Rasmussen.

Den indkøbte drone kan dog ikke bare uden videre sendes i luften. For selv om den har indbygget en række funktioner, der skal forhindre den i at styrte ned, kan sådan en fætter godt slå lidt halvhårdt i en ukontrolleret landing.

»Der er desuden en række område, hvor vi ikke må flyve uden først at have indhentet tilladelse. Det gælder blandt andet flere naturområder som Alrø og Gyllingnæs. Der er også nogle militære luftkorridorer, som det er klogt at holde sig fra, hvis man vil have sin drone med hjem,« lyder det fra Claus Buur Rasmussen.

Et af hans mange fokusområder er markedsføringen af Odder Kommune, og her kan dronen også komme til at spille en rolle.

»Med denne drone kan vi lave nogle helt andre billeder fra egnen, end vi hidtil har kunnet. Vi har allerede en lang liste over ting, vi kan bruge dronen til, og der kommer garanteret flere til løbende,« konstaterer webmasteren og laver en perfekt, kontrolleret dronelanding, hvor alle sikkerhedskrav er opfyldt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Alt udsolgt: Billetterne revet væk

Aarhus

Medarbejder på Kongsgården: Jeg sover ikke om natten og er tæt på at tude

Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Annonce