Annonce
Østjylland

Odder Kommune indtager luftrummet

<p>Claus Buur Rasmussen (til venstre) og Thomas Lund er to af tre certificerede droneførere ?i Odder Kommune. Foto: Claus Sonne.</p>

Indkøbet af en drone skal gøre det lettere for kommunen at løse en lang række opgaver - fra at tjekke tagrender og til at lede efter bjørneklo.

Bzzzzzzzzzzz ...

Annonce
Odder Kommunes drone leverer knivskarpe billeder selv fra højden. Det kan udnyttes til både overvågning og opmåling fra luften. Foto: Odder Kommune.

Med små lamper blinkende i forskellige kulører letter den sorte drone ud over den saftigtgrønne græsmark i Odders udkant. Dronefører er Odder Kommunes webmaster Claus Buur Rasmussen, der er en af tre kommunale dronefører.

Claus Buur Rasmussen (til venstre) og Thomas Lund er to af tre certificerede droneførere ?i Odder Kommune. Foto: Claus Sonne.

En anden af disse er Thomas Lund, der som GIS-medarbejder arbejder med kort. Og mens Claus Buur Rasmussens dronelicens stadig er ny, er Thomas Lund en erfaren flyver, der gennem flere år har haft sin egen drone. Den har han blandt andet brugt til at følge etableringen af Grobshulevej.

»Husk lige at slå landingsstellet op,« lyder rådet fra Thomas Lund til Claus Buur Rasmussen, der hurtigt udfører handlingen og derefter lader dronen stige.

Der er en række regler for droneflyvning. Faktisk en længere række. Derfor har de kommunale droneførere været på kursus.

»Det var faktisk alt det tekniske i forhold til selve dronen, der var det letteste at lære. Det var straks lidt sværere med meteorologien,« siger Claus Buur Rasmussen med et smil.

Mulighederne for i kommunalt regi at få gavn af den nyindkøbte drone er nærmest uendelige. Den kan eksempelvis bruges til at tjekke tage, tagrender og skorstenstoppe, noget der normalt kræver opstillingen af stilladser med det bøvl og de omkostninger, der følger med. Dronen kan også bruges i forbindelse med udstykning af byggegrunde, til at tjekke badebroer og gylletanke samt ved beredskabsindsatser.

»Dronen er også perfekt til forskellige former for naturovervågning. Det kan handle om at lokalisere bjørneklo eller om at undersøge vådområder, der er svært tilgængelige til fods,« forklarer Thomas Lund og udstikker et par gode råd til Claus Buur Rasmussen.

Den indkøbte drone kan dog ikke bare uden videre sendes i luften. For selv om den har indbygget en række funktioner, der skal forhindre den i at styrte ned, kan sådan en fætter godt slå lidt halvhårdt i en ukontrolleret landing.

»Der er desuden en række område, hvor vi ikke må flyve uden først at have indhentet tilladelse. Det gælder blandt andet flere naturområder som Alrø og Gyllingnæs. Der er også nogle militære luftkorridorer, som det er klogt at holde sig fra, hvis man vil have sin drone med hjem,« lyder det fra Claus Buur Rasmussen.

Et af hans mange fokusområder er markedsføringen af Odder Kommune, og her kan dronen også komme til at spille en rolle.

»Med denne drone kan vi lave nogle helt andre billeder fra egnen, end vi hidtil har kunnet. Vi har allerede en lang liste over ting, vi kan bruge dronen til, og der kommer garanteret flere til løbende,« konstaterer webmasteren og laver en perfekt, kontrolleret dronelanding, hvor alle sikkerhedskrav er opfyldt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Omskæringslæge kan fortsætte: En sejr for retssikkerheden

Den udskældte omskæringslæge Said El-Batran fra Vollsmose, der trækker et utal af smerteplagede patienter, klagesager og uhygiejniske spor efter sig, fik tirsdag byrettens ord i Odense for, at han kan fortsætte sit virke. Det virker umiddelbart helt hen i vejret, men det er et vigtigt vidnesbyrd om, at alle skal behandles retfærdigt i vores retssystem. Ikke mindst dem, som er under anklage. Said El-Batran kalder sig selv for "Skandinaviens bedste omskæringslæge" og fortæller, hvordan han i både Finland, Norge og Sverige bliver hentet ind som den fremmeste ekspert på området. Det præcise antal omskæringer, El-Batran har foretaget, svæver i det uvisse. Han fortæller til Avisen Danmark, han har forestået omskæringer siden 2001, hvilken bliver modsagt i dokumenter hos embedslægen i det tidligere Fyns Amt, hvor Said El-Batran skulle have praktiseret omskæringer siden 1989. Said El-Batran fik i 2016 fik to års forbud på at omskære efter et tilsyn på hans klinik i Aarhus afslørede stærkt kritisable og meget uhygiejniske forhold. Selv mener Said El-Batran, at han gennem mange år har været forfulgt, fordi mange læger er modstandere af rituel omskæring, der er og har været et politisk pres på myndighederne og læg dertil journalisters evne til at piske en stemning op.

Annonce