Annonce
Østjylland

Odder Kommune skal være klimaduks

John Rosenhøj (DF) kæmpede alene for at få en pris på, hvad det koster at blive Klimakommune Plus. For to år siden var flertallet enige med ham.

Odder: Et flertal i byrådet besluttede forleden, at der skal arbejdes videre med at gøre kommunen til en Klimakommune Plus.

Det skete efter en længere debat, som endte med, at John Rosenhøj (DF) stemte imod forslaget. Han vurderer, at det vil koste minimum 1,5 millioner kroner at gennemføre den tids- og handleplan, som resten af byrådet nikkede ja til.

- Vi mangler at få svar på hovedspørgsmålet: Hvad koster det, sagde John Rosenhøj.

Kommunaldirektør Henning Haahr havde forud for byrådsmødet sendt et notat med beregninger til byrådet på, at det vil koste i omegnen af 220.000 kroner. Altså væsentlig mindre en John Rosenhøjs beregning, og DF'eren lagde ikke skjul på, at han ikke gav meget for kommunaldirektørens beregninger.

- Notatet er ikke vedhæftet sagen og kan dermed ikke indgå i behandlingen, mente han.

Han undrede sig højlydt over, at det øvrige byråd stemte for, idet forslaget også var på dagsordenen for to år siden. Dengang blev det sendt retur med besked om, at der skulle laves et estimat over, hvad det ville koste at blive Klimakommune Plus, inden man endeligt kunne tilslutte sig forslaget.

- Forslaget er stadig mangelfuldt og der er stadig ikke økonomi på, som det ellers var budskabet i 2017, sagde John Rosenhøj.

Annonce

Klimakommune

En Klimakommune er en kommune, der har skrevet under på en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at reducere kommunens CO2-udledning med minimum to procent hvert år og minimum i fem år. Aftalen gælder for kommunen som virksomhed.

Der er ingen grænser for, hvilke initiativer kommunen kan igangsætte for at nå sit mål.

Det kan være alt lige fra energibesparelser i kommunens egne bygninger til større vedvarende energiprojekter. En klimakommune starter som udgangspunkt med at reducere CO2-udslippet fra egne bygninger, drift og indkøb osv.

Som klimakommune plus giver man indsatserne en ekstra forpligtende skalle.

Odder Kommune har et mål om at være CO2 neutrale i 2030.

Odder Kommunes CO2-regnskaber kan ses på klimakommune.dk. Udledningen fra Odder Kommune som geografisk enhed kan ses på sparenergi.dk.

Man har et standpunkt

Det var Niels Rosenberg (K) som sådan enig i. Det samme var forslagets stiller Kresten Bjerre (R) til dels også.

- Det ærgrer mig, at økonomien ikke er med, men de enkelte indsatser kommer jo forbi miljø-, teknik- og klimaudvalget, fremførte Kresten Bjerre.

Formanden for miljø-, teknik- og klimaudvalget Ole Lyngby Pedersen (V) syntes godt, man kunne vedtage at arbejde videre med Klimakommune Plus uden økonomi.

- Jeg er ikke bange for, det løber løbsk.

Da forslaget første gang blev fremsat, var han ikke formand for udvalget. Dengang havde han en anden holdning:

- Der må være en skjult omkostning ved det. Det må koste et eller andet at komme med i det her, så derfor skal behandles ordentligt, for vi skal jo have økonomi på, sagde Ole Lyngby Pedersen i 2017.

Også Lone Jakobi efterlyste i 2017 en pris.

- Det er selvfølgelig relevant at få økonomi på, hvad det koster at være Klimakommune plus, sagde Lone Jakobi for to år siden.

I mandags var holdningen en anden.

- Vi skal sige ja til at indlede dialogen. Vi ved ikke, hvad det koster, det ved vi først, når dialogen er i gang. Ud fra det må miljø-, teknik- og klimaudvalget jo skridt for skridt vedtage områderne, sagde Lone Jakobi.

DN er overdommere

Det er Danmarks Naturfredningsforening, der har lanceret og defineret Klimakommune Plus.

- Vil I virkelig deponere miljø- og klimapolitikken hos DN og have DN som overdommere, spurgte John Rosenhøj.

- Og vil I blande jer i kommunens indkøb og tvinge økologi nedover dem? Det vil jeg ikke. Det koster 600.000 ekstra, og resten af udgifterne er pamperpenge, var John Rosenhøjs vurdering.

Udsigten til økologisk tvang og investeringer skræmte dog ikke byrådskollegerne.

- Vi skal den vej, og vi er nødt til at gøre noget. Og jeg synes, DN er et godt bud, sagde Hans Hammann, som i 2017 også havde efterlyst både en tidsplan og et budget.

18 byrådsmedlemmer stemte for, at der indledes dialog med Danmarks Naturfredningsforening om en handleplan for, hvordan Odder kan blive Klimakommune Plus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Alle tiders jul med pressefotograferne

Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Aarhus

Efter 15 timer: Stadig ingen spor af forældre til efterladte småbørn

Annonce