Annonce
Kultur

Odder-skuespiller skal spille IS-gidsel i ny spillefilm

Esben Smed (tv) fra Odder skal i ny film spille Daniel Rye, som blev kidnappet og holdt fanget af Islamisk Stat. Foto: Thomas Sjørup/Niels Meilvang

Esben Smed fra Odder har fået hovedrollen i filmatiseringen af Puk Damsgårds anmelderroste bog Ser du Månen, Daniel.

AARHUS: Til oktober begynder optagelserne til en film, som har mere end en århusiansk forbindelse - to af dem i form af hovedrollen. Det er nemlig en filmatisering af DR-journalisten Puk Damsgårds bog Ser Du Månen, Daniel.

Bogen handler om fotografen Daniel Rye, der bor i Aarhus, men som i 2013 blev bortført og holdt som gidsel af terrorgruppen Islamisk Stat (IS) i 398 dage. Filmen kommer til at fokusere på familiens kamp for at få Daniel Rye hjem igen, mens IS henretter hans med-gidsler en efter en. Manuskriptet er skrevet af Anders Thomas Jensen og Niels Arden Oplev sætter sig i instruktørstolen, men nok så vigtigt for os her i Aarhus, bliver hovedrollen spillet af Esben Smed fra Odder.

Esben Smed kender de fleste fra rollen som Nicky i DR-serien Bedrag eller som John 'Faxe' Jensen i Sommeren '92. Privat er han gift med Line Daubjerg Christensen, direktør i Øst for Paradis, som han har to børn med. Filmen skal optages over ti uger fra omkring 1. oktober, og ventes at få premiere til september 2019. Den bliver blandt andet til med hjælp af støtte fra Den Vestdanske Filmpulje og Filmby Aarhus.

Annonce
Udover Esben Smed skal også Anders W. Berthelsen (tv) spille med i filmatiseringen af "Ser du månen, Daniel", som Niels Arden Oplev (midten) skal instruere. Foto: Thomas Sjørup

Budget på 41 millioner

- Filmen er interessant, fordi vi får vist den helt nære menneskelige side af terrorismens grimme ansigt. Selvom vi lever i et relativt beskyttet land, så ser vi også de vanvittige angreb på almindelige mennesker fra Danmark, der er et tilfældigt sted - på et forkert tidspunkt, siger Carsten Holst, der er chef for Filmby Aarhus.

Også historiens hovedperson, Daniel Rye, glæder sig til filmen.

- Jeg har en rigtig god følelse af, at holdet der er sammensat omkring filmen vil behandle historien med dyb respekt og ydmyghed som den fortjener. Bogen, Ser du månen, Daniel er allerede nået langt ud. Med denne film kan historien nå et endnu bredere publikum. Det er jo et unikt indblik i en frygtelig virkelighed som det syriske folk lever med hver dag - blot set gennem en dansker, som vi rent faktisk kan identificere os med, siger han.

Filmens budget ventes at ligge på omkring 41 millioner kroner, og det er den første af sin slags, der følger en gidselsituation under kampene mod IS.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

Annonce