Annonce
Østjylland

Odder taber i spillet om unge tilflyttere

Fremtidsforsker Jesper Bo Jensen og Odder Kommunes borgmester Uffe Jensen har to vidt forskellige syn på kommunens fremtid. Illustration: Jens Nex

Fremtidsforsker vurderer, at Odder Kommune ikke får del i den store vækst, som resten af Østjylland gennemgår i de kommende år. Borgmester Uffe Jensen erkender, at man har udfordringer, men arbejder på at videreudvikle byen i fremtid.

Når Østjylland i de kommende år kommer til at opleve stor vækst, bliver det uden om Odder Kommune. Det vurderer fremtidsforsker hos Center for Fremtidsforskning, Jesper Bo Jensen.

Det er især kommunens manglende evne til at tiltrække de unge børnefamilier, der gør et kig i krystalkuglen til et dystert syn. Men hvorfor vælger de århusianske børnefamilier Odder Kommune fra, når de indser, at en barnevogn og fjerde sal er en dårlig kombination? Det gør de heller ikke. For Odder bliver hverken overvejet eller nævnt i de undersøgelser, som Center for Fremtidsforskning har foretaget.

Til- og fraflytning

Antal flytninger fra Odder til Aarhus

2006: 329

2007: 451

2008: 426

2009: 419

2010: 409

2011: 492

2012: 455

2013: 460

Antal flytninger fra Aarhus til Odder

2006: 500

2007: 507

2008: 488

2009: 462

2010: 490

2011: 499

2012: 466

2013: 459

»Det er tydeligt, at Odder slet ikke kommer ind på radaren hos familierne. Det er ikke et sted, man overvejer at flytte hen. Odder Kommune er blevet lidt til overs i kommunesammenlægningen, og den er blevet lidt en tarm udenfor trafiksystemet,« siger Jesper Bo Jensen.

Annonce

Han mener, at de vigtigste kriterier for børnefamilier er infrastruktur, beliggenhed tæt på forældrenes arbejde, pasningsforhold og gode servicefaciliteter. Men især infrastrukturen er et problem for Odder Kommune.

»Odder ligger godt placeret, men i min optik gør man det forkerte. Odders store udfordring ligger ikke i Odder Kommune, den ligger i at få en tværvej ud til motorvejen fra Oddervej. Det er ikke vigtigt for Aarhus, men det er vigtigt for Odder,« siger han.

Odder Kommune går dermed glip af det generelle opsving, som resten af Østjylland vil komme til at opleve, ifølge Jesper Bo Jensen. Frem mod 2030 vil man i Østjylland opleve en befolkningstilvækst på over 10 procent. I den periode vil man ikke længere opleve, at folk flytter efter arbejdspladserne, men at arbejdspladserne flytter efter befolkningstilvæksten. Østjylland kan dermed se frem til at blive én af de landsdele, hvor man skaber flest job. En udvikling, som Odder Kommune altså ikke bliver en del af.

Markedsføring eller ej

Borgmester Uffe Jensen ærgrer sig over, at børnefamilierne fra Aarhus ikke overvejer Odder Kommune, men han påpeger, at man er i gang med at ændre denne opfattelse.

»Jeg er selvfølgelig ked af, at Odder ikke bliver nævnt som et muligt sted at bo, men det viser også, at vi er på rette spor ved at have hyret et marketingsfirma, som skal få vores budskab ud,« siger Uffe Jensen, der fortæller, at man vil markedsføre sig på nærhed og tryghed i en lille, glad kommune, som er i bevægelse.

Men Odder Kommune burde spare marketingskronerne, ifølge Jesper Bo Jensen. For det tiltrækker ikke nye beboere i kommunen.

»Det bliver ikke attraktivt at bo i Odder ved hjælp af marketing. Det bliver attraktivt at bo i Odder, hvis det er attraktivt at bo der. Når man hører om Odder, så har de lavet noget, som de synes, er dødsmart. Men det er et langt, tungt slæb at gøre det attraktivt at bo der. Man flytter ikke skole, fordi børnene får iPads, man flytter skole, fordi man får skolen anbefalet af familie eller venner,« siger han.

Annonce

Forbedringer på vej

Uffe Jensen understreger dog, at man håber, at kommunens borgere netop spreder det glade budskab om glæderne ved at bo i Odder.

»Hver især skal vi fortælle den gode historie om Odder. Jeg kunne godt tænke mig, at man kunne føle lidt stolthed og være begejstret over kommunen. Hver borger skal være en ambassadør for kommunen,« siger han, mens han også understreger, at man arbejder på konkrete forbedringer på de kriterier, som Jesper Bo Jensen fremhæver som de vigtigste for børnefamilierne.

Man har udvidet åbningstiderne til klokken 17 i daginstitutionerne, mens man også er i gang med at bygge nye vuggestuepladser. Samtidig begynder Odder Kommune også at bygge ny skole i stedet for Skovbakkeskolen. Og fremtiden vil forhåbentlig også forbedre infrastrukturen.

»Vi er rigtig glade for, at letbanen kommer i starten af 2017, for så kan man for eksempel komme direkte fra Odder til Skejby på arbejde. Vi håber også meget på en Kattegat-forbindelse, mens vi også håber på en Beder-Bering-forbindelse til motorvejen. Den vej håber Odder meget på, men vi ved også, at Aarhus Kommune er presset,« siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Krig om titler på rådhuset: Hvem har patent på at være byrådssekretær?

Sport

Overvandt chokstart: Bears har guld i sigte efter ny sejr over Horsens

Aarhus For abonnenter

Slut med smalle cykelstier på Frederiks Allé: Kommunen vil forbedre sikkerheden for cyklister

Annonce