Annonce
Østjylland

Odder Vand- og Dampmølle maler den sidste portion Stærkodder Byggryn 1. august

Møllelauget ved Odder Vand- og Dampmølle er en gruppe frivillige, der har et indgående kendskab til møllen og gerne fortæller om den gamle vandmølle. Privatfoto

Odder: Torsdag 1. august er sidste gang i sommerferien, hvor Odder Vand- og Dampmølle kører for fuld kraft på Odder Museum. Den fredede mølle fra 1883 er efter 63 års stilstand igen i drift og hjul, remme, aksler og maskindele arbejder igen mens Stærkodder Byggryn bliver malet. Odder Museums forestår en rundvisning, der foregår i hold og tager en times tid. Her kommer man rundt på alle tre etager og oplever hele processen og alle de maskiner, der er involveret i at lave Stærkodder Byggryn – valsede byggryn, der var møllens gamle varemærke. Her vil man møde det frivillige møllelaug, der undervejs vil fortælle og vise, hvordan det hele fungerer.

Undervejs vil der også være smagsprøver på bygmad: nemlig byggrød og bygbrød. Byggrød var tidligere almindelig spise, og nu kan man genopleve grøden, i dagens anledning kogt med mælk, som man ellers kun fik ved særlige lejligheder, som når høsten var i hus.

Annonce

Møllelaug fortæller

Odder Vand- og Dampmølle er ikke en traditionel vandmølle. Den er nærmere en mini-møllefabrik, et såkaldt halvhøjt mølleri, fra en tid, hvor alt var mekanisk og ikke elektronisk. I dag er Odder Vand- og Dampmølle et af de eneste steder i landet, hvor publikum kan opleve et så autentisk halvhøjt mølleri.

Møllelaugets frivillige har et indgående kendskab til maskineriet, og vil meget gerne fortælle og demonstrere hvordan møllen arbejder. Arrangementet "Møllen maler" finder sted tirsdag 23. juli og torsdag 1. august. Der er to rundvisninger kl. 10.15 og kl. 11.45.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce