Annonce
Kultur

Odders første kulturstrategi er godkendt

Odders første kulturstrategi er netop blevet vedtaget af et enigt byråd. Visionen er, at kultur skal være lige i nærheden. Billedet stammer fra gadefestivalen i 2017, hvor kultur og fritisliv blendede sammen midt i byen. Arkivfoto: Martin Ravn
Der er plads til stort set alt i den nye kulturstrategi, og det er måske svagheden, mener enkelte byrådsmedlemmer.

Odder: Odder Kommune har i mange år været placeret i bunden af listen over kommuners prioritering af kultur, men det skal være slut nu.

Mandag vedtog byrådet nemlig kommunens første kulturstrategi.

- Det er den første kulturstrategi i Odder Kommune. Den har rod i den løbende debat om, at kulturlivet er blevet underprioriteret i forhold til fritidslivet og især idrætten. Strategien er et udtryk for, at vi vil sætte særligt fokus på, hvad vi vil med kulturen og synliggøre den, sagde Lone Jakobi (S).

Overskriften for den nye strategi er "Odder Kommune – kultur lige i nærheden. Kulturen skal være for alle og tæt på den enkelte."

Lone Jakobi er glad for visionen og den endelige strategi, fordi den ifølge hende sætter retning og giver plads.

Undervejs har alle borgere været inviteret til at komme med input, fordi de fleste, ifølge formanden, har holdning og ønsker til kulturlivet. Nogle borgere har taget imod invitationen, hvilket afspejler sig i de 14 høringssvar, der er kommet, siden kulturstrategien blev sendt i høring i slutningen af september.

- Vi kunne godt have ønsket os flere røster, indrømmede Lone Jakobi.

Annonce

Alt godt fra havet

Strategien blev vedtaget af hele byrådet, men ikke alle var helt tilfredse med resultatet.

- Vi har altid været optaget af, at kulturen skulle have en stærkere placering i Odder Kommune, og det glæder os, at der nu er kommet en strategi. Den bakker vi op om. Hvis vi skulle være lidt kritiske er svagheden, at den er lidt ”alt godt fra havet”, sagde Kresten Bjerre (R).

- Vi kan se, at der er en styrkelse af formidlingen af kulturarven og en bedre debatkultur, og det er vi glade for. Vi så gerne, at strategien var lidt mere konkret, sagde Martin Mikkelsen (K).

- Det lyder godt, men jeg vil gerne vide, hvad koster det, spurgte John Rosenhøj (DF).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Nelson boede 14 år i en flygtningelejr: - Det betyder alt for mig at blive dansk statsborger

Annonce