Annonce
Kultur

Ohøj Aarhus: Havnens fremtid til debat på fotoudstilling

Peer Jon Ørsted ønsker med en ny fotoudstilling at rejse en debat om Aarhus Havn. Han har blandt andet haft forhenværende borgmester Thorkild Simonsen med rundt på havnen til en snak om havnens fortid, nutid og fremtid. Foto: Peer Jon Ørsted
Peer Jon Ørsted åbner fredag en udstilling med portrætter og fotos fra Aarhus Havn.

AARHUS: De seneste to måneder har Peer Jon Ørsted bevæget sig rundt på havnen i Aarhus med sit kamera. Her har han mødt en bred vifte af havnens såkaldte aktører, fra fiskeren på molen og fabriksarbejderen på toppen af fabrikken, til iværksætteren med den insta-venlige café og byggematadoren med nøglen til det hele, som han skriver i en pressemeddelelse.

- Foderstoffabrikkerne ved Dok8000 står i skarpere kontrast til den udvikling, der omkranser dem, end de nogensinde har gjort før. Med skyskraberdrømme om havudsigt hos byens byggematadorer er det ikke mere end et blink, før den bynære havn ikke længere er den samme. Hvordan er forholdet mellem by og havn, udvikling og afvikling i Aarhus anno 2019, spørger Peer Jon Ørsted.

De mange billeder bliver nu til en fotojournalistisk udstilling om Aarhus Havn, der udover fotos også indeholder citater fra de forskellige portrætpersoner, der giver deres mening om havnen til kende og kommer med deres bud på havnens fremtidige skæbne.

Annonce

Festlig åbning

Peer Jon Ørsted håber, at udstillingen kan sætte scenen for en sund og demokratisk debat om udviklingen på havnen.

Udstillingen er gratis og foregår i Mindet 6, 15.-17. november med officiel åbning fredag klokken 16, hvor et havneband bestående af en flok tidligere havnearbejdere i Aarhus, som i mere en 30 år har spillet og sunget sange om havnens folk, sørger for en maritim stemning.

Tidligere borgmester Thorkild Simonsen og ejendomsudvikler Olav de Linde, der begge indgår i udstillingen, vil også være til stede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce