Annonce
Debat

OK18: Kommunen gambler med sin arbejdskraft

Jesper Skorstengaard.

Det skal være attraktivt at være sygeplejerske, socialrådgiver eller gartner i Aarhus Kommune, og det har kommunen et medansvar for, skriver Jesper Skorstengaard, formand for DKF.

Annonce

AARHUS: Som kommunalt ansatte leverer vi hver dag et uvurderligt og værdifuldt stykke arbejde til gavn for vores ældre, børn og syge. Derfor skal de århusianske politikere nu gøre op med sig selv, om vores arbejde ikke skaber mere værdi i samfundet, end de løn- og arbejdsvilkår I stiller os i udsigt.

Det skal være attraktivt at være sygeplejerske, socialrådgiver eller gartner i Aarhus Kommune. Desværre sendes der med sammenbruddet af overenskomstforhandlingerne et politisk signal om, at vi som velfærdssamfundets fronttropper har udsigt til et langt og ofte fysisk hårdt arbejdsliv i en sektor, som langsomt udhules. De sammenbrudte forhandlinger på det kommunale område styrker et billede af, at det stykke arbejde, vi som kommunalt ansatte yder, ikke anerkendes fra vores kommunale arbejdsgiveres side.

Fakta om DKF

DKF (Den Kommunale Fællesrepræsentation) blev stiftet i 1917 og har siden da varetaget de kommunalt ansattes interesser på det overordnede niveau i Aarhus Kommune.DKF er paraplyorganisation for følgende organisationer: Dansk Metal Østjylland, HK Kommunal Østjylland, 3F Aahus Rymarken, FOA Århus, BUPL Århus, Århus Lærerforening, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Sygeplejeråd, Socialpædagogerne Østjylland, Dansk El-Forbund, Ergoterapeutforeningen, Teknisk Landsforbund Østjylland, Kost og Ernæringsforbundet, Danske Fysioterapeuter

Annonce

Kommunen har et kæmpe medansvar

Aarhus er på nuværende tidspunkt en veldrevet kommune med dygtige medarbejdere, men spørgsmålet er, om det kan blive ved? Det har en enorm værdi, når en medarbejder føler sig anerkendt og ønsker at yde sit bedste. Og det skal vi som lønmodtagerorganisationer og arbejdsgivere bevare og udvikle sammen. Men skal vi også i fremtiden lykkes med at tiltrække og fastholde de engagerede medarbejdere, som har lyst til at gøre en forskel på vores skoler, i ældreplejen og i daginstitutionerne, kræver det, at arbejdsgiverne giver reelle muligheder for, at de ansatte har ordentlige og aftalte løn- og arbejdsvilkår.

Aarhus Kommune har som medlem af KL (Kommunernes Landsforening, red.) et kæmpe medansvar for, at den nyuddannede sygeplejerske også i fremtiden finder det attraktivt at vælge det hektiske job med aftenvagt i ældreplejen frem for privathospital, hvor arbejdsdagen slutter kl. 15, og hvor der intet weekendarbejde er. At det administrative personale ikke vælger et skrivebord på det private arbejdsmarked, og den erfarne lærer ikke flygter til en privatskole.

Med sammenbruddet i forhandlingerne er der stor risiko for, at kommunens ansatte kastes ud i en konflikt. Lige nu er knasterne rammen for en anstændig lønudvikling, der matcher vores gode kollegaer på det private arbejdsmarked. En betalt frokostpause, der hverken er fryns eller et gode, men en fornuftig måde at betale kommunale medarbejdere, der eksempelvis har ansvaret for børnehavens børn. Og at lærerne får en overenskomstaftalt arbejdstidsaftale på lige fod med andre kommunalt ansatte. Ingen af disse krav er urimelige. Ingen af disse krav er samfundsøkonomisk uansvarlige. Ingen af disse krav er uopnåelige.

Annonce

Løsningen kunne findes før

I Aarhus har vi før kunnet finde fælles løsninger blandt andet på skoleområdet, så det bør og skal også kunne lade sig gøre ved det centrale forhandlingsbord. Det er vigtigt, at vi som kommunalt ansatte kan mærke, at arbejdsgiverne støtter op om en 'betalt frokostpause', en aftale om arbejdstid for lærerne og en ordentlig lønramme for alle kommunalt ansatte, der svarer til den indsats, som hver dag bliver ydet. Vi siger nej til et offentligt b-arbejdsmarked, og vi opfordrer politikerne i Aarhus til at sende et klart signal om, at der er behov for at investere i medarbejderne i den kommunale sektor.

Vores medlemmer yder hver dag en enorm indsats til gavn for vores samfund. Fagforeningerne står sammen om, at det arbejde anerkendes gennem ordentlige arbejdsvilkår og en ordentlig løn. Vi opfordrer derfor til, at parterne vender tilbage til forhandlingsbordet i Forligsinstitutionen og finder en løsning. Det ansvar påhviler Aarhus og i særdeleshed vores borgmester, der står til at blive KL's nye formand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Danmark

Se Danmark: Med misk mask maske på

Annonce