Annonce
Sport

Oliver blev opereret i det inderste af hjernen: Aarhus Fremad skal føre ham tilbage til topniveau

Oliver Iserhorst scorede i sin debut for Danmarks u/19-landshold i en venskabskamp mod Norge. Foto: Morten Dueholm
En bold i baghovedet var formentlig årsag til en svulst i Oliver Iserhorsts hjerne og satte en stopper for førsteholdsfodbolden i Skive. I Aarhus Fremad følger han en plan, der skal give førsteholdsfodbold efter nytår.

FODBOLD: Oliver Iserhorst Pedersen fik i april 2017 vendt op og ned på sit liv.

Han var Skive-spiller og til en træning fik han en bold i baghovedet. Det gjorde da lidt ondt, men mere var der ikke i det.

Fire dage senere fik han pludselig en voldsom hovedpine i baghovedet, og da han 12 dage senere ikke kunne huske andet end nederlaget fra en netop overstået kamp mod Vendsyssel, stod det klart, at der var noget galt.

Bolden havde formentlig været årsagen til en svulst ved siden af centeret hypothalamus, der overordnet styrer hormonsystemet. Lægerne på Rigshospitalet mente ikke, en operation var en god idé, men det ville et permanent stop fra fodbolden måske være.

Men det gjorde han ikke. Han startede op igen i efterårssæsonen af 2017. Han var stadig i Skive og følte sig rask og gjorde alt, hvad han kunne for at vende tilbage til fodbolden.

Men juleaftensdag slørede det for øjnene. Den hårde træning havde medført en ny blødning omkring svulsten, og da den havde lagt sig, kunne lægerne komme til en operation i noget af det inderste af hjernen.

I dag, halvandet år efter operationen er han nu en del af Aarhus Fremad. Han træner med 2. divisionsholdet og spiller kampe for Danmarksserie-holdet, hvor der er lagt en plan for, hvordan han skal komme tilbage på det niveau, han var før skaden. Dengang var han fast mand i 1. Division, skabte en målgivende aflevering i en pokalkamp mod Silkeborg IF og var tæt på et skifte til Superligaen.

- Indtil nu har det handlet om at få mig i en bedre grundform, og i samarbejde med Aarhus Fremad har vi lagt en plan om, at jeg træner så godt som muligt med 2. divisionsholdet, og så bygger vi mig op på andetholdet. I starten fik jeg 30 minutter, så fik jeg en halvleg, og nu må jeg spille 65-70 minutter i kampene. Og fra nytår er planen så, at jeg skal indgå på førsteholdet også, siger Oliver Iserhorst.

Annonce

Der er noget drive i ham, for det er ikke det nemmeste for unge spillere at afsætte syv-otte måneder til at komme tilbage fra en skade. Det er ikke mange, der har den modstandskraft, han har

Morten Mølkjær, cheftræner i Aarhus Fremad, om Oliver Iserhorst

Tilbage til grundformen

Han vil ikke tilbage til førsteholdsfodbold, med mindre han kan bidrage med alt, hvad han overhovedet har. Men grundformen har været langt væk.

Han tog medicinet hydrocortison, hvilket medførte at stofskiftet satte ud og gav en vægtforøgelse på 30 kilo. Han var oppe på 108 kilo og er nu kommet ned på 84 kilo efter hård træning. Han er stadig i rehabiliteringsfasen, og han er på orlov fra sin HD-uddannelse på fjernstudie, for der er nogle kognitive evner, der endnu ikke er helt i top.

På den fysiske side er det eneste, der bare ikke må ske, et tilbagefald.

- Det bedste fodbold er det, man spiller på instinktet, og det kommer man kun tilbage til, hvis man kan få så mange minutter i benene som muligt og træne så meget, kroppen tillader.

- Jeg har ingen problemer med at være med i Danmarksserien hverken målt på niveau eller konditionelt, men vi skal stadig passe på min krop. Jeg skal være i en kontinuerlig periode uden problemer. Hvis nu jeg har en god periode på tre uger og en skadeperiode de næste to, ville det tage lang tid for mig at komme tilbage, siger Oliver Iserhorst.

I Aarhus Fremad har man den fordel, at man kan bruge danmarksserieholdet som et udviklingshold, hvor spillere, som er på vej tilbage fra skade eller formdyk kan genfinde niveauet.

Det gælder også for den 23-årige Iserhorst, der helst spiller på en af de to fløjpositioner.

- Vi ved, hvor dygtig han bliver, når han kommer tilbage i gear. Vi ser et potentiale i at dygtiggøre ham på sigt, men han skal tilbage i fodboldform, og det tager bare tid for ham.

- Planen for ham går, som den skal. Han smider kiloene, og han begynder at sætte sit aftryk i sine offensive dueller. Tidsplanen passer meget godt for ham, og efter nytår kan han være med til at skabe endnu bedre konkurrence om pladserne, siger Aarhus Fremads cheftræner Morten Mølkjær.

Tog til Aarhus af egen fri vilje

Det er dog ikke Morten Mølkjærs idé, at Oliver Iserhorst skal spille fodbold i Aarhus Fremad. Det er heller ikke på grund af den assisterende træner Rune Dall Jensen. Og det er for den sags skyld heller ikke noget, der kommer fra Jacob Eichner eller Mads Østergaard, de to Danmarksserie-trænere i klubben.

Det er på grund af spilleren selv.

- Det startede dengang, hvor jeg talte med Malthe Dahl Overgaard, og hvor det stod klart, at han ikke fik forlænget i Skive. De to er barndomsvenner, og så ringede Oliver Iserhorst selv til mig og var klar til at tage udfordringen op. Og det er jeg glad for, at han gjorde, for han skal selv være hovedkatalysator for at få sig selv i form, siger Morten Mølkjær.

Han bor i dag i Viborg og kører gerne derfra for at være med i nogle af de morgentræninger, som Morten Mølkjær arrangerer for de studerende spillere i Aarhus Fremad. Dog stadig med den respekt for, at det ikke må gå for hurtigt, og at alt tager sin tid.

- Han kører fra Viborg uden at få en klink for det. Det er det, han selv investerer, og han kører gerne kvart over seks-halv syv bare for at være her til morgentræningerne. Der er noget drive i ham, for det er ikke det nemmeste for unge spillere at afsætte syv-otte måneder til at komme tilbage fra en skade. Det er ikke mange, der har den modstandskraft, han har, siger Morten Mølkjær.

Oliver Iserhorst Pedersen

  • 23 år gammel (Født 15. februar 1996)
  • Har spillet ungdomsfodbold for FC Midtjylland, Viborg FF og AGF
  • Har spillet tre u/19-landskampe for Danmark med to mål til følge
  • Har som seniorspiller spillet 63 førsteholdskampe for Skive IK
  • Hjælper med som individuel træner på fodboldlinjen på Hald Ege Efterskole under sit genoptræningsforløb

Drømmen om fuldtidsfodbold

Det drive og energi vil Oliver Iserhorst vise, at han har. Han siger flere gange, at han ikke bare vil spille 2. Division og gøre det nemme.

Han vil tilbage, når han er klar.

Og på et tidspunkt må det gerne ende ud i fuldtidsprofessionel fodbold.

- Som person vil jeg gerne stille mig store mål og have noget at gå efter. Det har jeg altid gjort. Et skadesforløb som det her kan måske ændre perspektiv på nogle ting, men det kan være svært at acceptere.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke gør alt for at komme tilbage på fuldstidsniveau. Det kan måske lyde som utopi i nogle personers ører, men jeg spiller fodbold for at komme tilbage dertil. Hvis ikke jeg gik efter det, kunne jeg lige så godt lade vær at spille fodbold på det her niveau, siger Oliver Iserhorst.

Han nåede at spille 63 kampe for Skives førstehold. Hans debut for Aarhus Fremads ditto venter formentlig i foråret.

Weekendens 2. divisionskampe med århusianske hold

  • Lørdag: Aarhus Fremad - Thisted FC (14:00)
  • Lørdag: Brabrand IF - Jammerbugt FC (14:00)
  • Søndag: AB - VSK Aarhus (15:00)
Det var efter denne kamp, Oliver Iserhorst ikke kunne huske andet, end at Skive havde tabt til Vendsyssel og Ayo Simon Okosun (Nu: AC Horsens) (Arkivfoto: Henning Bagger / Scanpix 2017)
Ved siden af fodbolden hjælper Oliver Iserhorst til på Hald Ege Efterskole. Her arbejder han sammen med blandt andet den tidligere AGF-cheftræner Erik Rasmussen og tidligere FC Midtjylland-spiller Razak Pimpong. Foto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Uheld forsinker trafikken på E45

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce