Annonce
Kultur

Om 25 år er deres land forsvundet

Klimaaktivist Pelenise Alofa (th) kommer fra Kiribati, et lille ørige som om i følge prognoser vil være forsvundet om 25 år, hvis ikke der gøres noget drastisk ved klimaforandringerne. Iscenesætter Ingrid Tranum Velasquez står bag vandreforestillingen "Tekeraoi Am Mananga! (Held og lykke på din rejse)", der giver publikum et indblik i ørigets barske virkelighed. Foto: Axel Schütt

Repræsentanter fra øriget Kiribati er i Aarhus for at fortælle om deres kamp for en fremtid i hjemlandet, som havet i nær fremtid vil overskylle.

AARHUS: Klimaaktivist Pelenise Alofa fortæller med smil og grin om sine erfaringer med at deltage på klimatopmøder verden over for indtrængende at gøre opmærksom på de barske realiteter, som hendes hjemland Kiribati står over for.

Men bag hendes lattermilde væsen lurer alvoren, for i følge prognoserne går der ikke mere end 25 år før at Stillehavsnationen ophører med at eksistere, og befolkningen står uden fast grund under fødderne.

Pelenise Alofa deltager aktivt i at udbrede kendskabet til de alvorlige konsekvenser, som klimaforandringerne kan have for Kiribati. Det er anden gang, hun er i Danmark. Første gang var under COP15 i København i 2009, hvor hun deltog som NGO'er.

Lige nu er hun aktuel i forestillingen "Tekeraoi am mananga!", der betyder "held og lykke på din rejse". Med vandreforestillingen kan publikum på egen krop føle, hvordan det er at være ufrivillig nomade uden et land.

Tekeraoi Am Mananga

Om bare 25 år er Kiribati, i følge de nuværende prognoser, forsvundet under havets overflade. Kiribati består af en ø og 32 koralatoller spredt over tre øgrupper. 21 af dem er beboede. I 2013 var der 108.800 indbyggere i øriget. Vandreforestillingen "Tekeraoi Am Mananga! (Held og lykke på din rejse)" sætter fokus på klimaforandringernes konsekvenser for Kiribati.

Forestillingen er skabt af Next Door Project og er en del af 2017-festivalen Little Rebellions.

Koreografi, iscenesættelse: Ingrid Tranum Velásquez i samarbejde med de medvirkende; Akaka Maemae (musiker), Kaatita Kabwaba (danser), Carina Raffel og Lars Gregersen.

Anne Eltard har komponeret musikken i samarbejde med Akaka Maemae, mens Annika Nilsson har skabt scenografien.

Spilleperiode: 18. - 20.august i Aarhus. Billetter via teaterbilletter.dk

Klimaaktivist Pelenise Alofa (th) kommer fra Kiribati, et lille ørige som om i følge prognoser vil være forsvundet om 25 år, hvis ikke der gøres noget drastisk ved klimaforandringerne. Iscenesætter Ingrid Tranum Velasquez står bag vandreforestillingen "Tekeraoi Am Mananga! (Held og lykke på din rejse)", der giver publikum et indblik i ørigets barske virkelighed. Foto: Axel Schütt

Ekstrem situation

Samarbejdet kom i stand, da Ingrid Tranum Velasquez og komponist Anne Eltard i 2015 begyndte at researche på at lave en forestilling om klimaforandringerne.

- Situationen for Kiribati er ekstrem, og sætter klimadebatten i perspektiv. Her kan landet helt forsvinde fra verdenskortet, hvis vi ikke gør noget drastisk, forklarer Ingrid Tranum Velasquez og fortsætter:

- Det rejser nogle store etiske spørgsmål. Vi er alle globale indbyggere på den samme Jord, så hvis land begynder at forsvinde, er vi nødt til at begynde at dele. Det er allerede nu svært for den vestlige verden at håndtere flygtninge, men her taler vi om et endnu større antal. Så vi bliver nødt til at ændre vores tankesæt og begynde at dele Jorden eller virkelig gøre en indsats for at undgå klimaforandringer, hvilket selvfølgelig er det bedste.

Men er det realistisk at redde øerne, der om bare 25 år er i fare for at blive oversvømmet?

- Det er ikke umuligt. Det er et spørgsmål om teknologi og om at stå sammen. Se bare på Holland. Det afhænger af, om resten af verden vil være med til at tage ansvar, siger Pelenise Alofa, der ønsker at få FN mere på banen som en samlende magtfaktor.

Annonce

Problemet er langt væk

Forestillingen, "Tekeraoi Am Mananga! (Held og lykke på din rejse)", er skabt som en vandreforestilling, hvor publikum i hold af max 40 personer bevæger sig gennem byen, mens de modtager fortællinger og instrukser via høretelefoner. Undervejs bliver de mødt af performernes fortællinger, dans og musik i byrummet.

Vandreforestillingen slutter med, at publikum møder Pelenise Alofa. Hun er begejstret for den stærke måde, budskabet i ørerne virker på publikum.

"Tekeraoi Am Mananga" har tidligere på måneden været vist i Helsingør og Odense.

Pelenise Alofa er overbevidst om, at kunst er en god måde at få budskabet ud på, selv om hun oplever, at publikum umiddelbart kan have svært ved at sætte sig ind i klimaforandringens konsekvenser.

- "Klimaforandringer er for langt væk fra os", er nogle af de kommentarer, som jeg har mødt. Men det vil det ikke være, når folk begynder at slå et telt op i din baghave, fordi de ikke har andre steder at være, siger jeg til dem. Men folk prøver også at finde svar, når jeg spørger dem, hvad vi kan gøre, siger hun.

Ingrid Tranum Velasquez nikker.

- Det, at tale om det i en gruppe, bringer det tættere på dem, og de føler sig mere forpligtede til at gøre noget ved problemet, siger hun.

Annonce

Havet æder øerne

På Kiribati mærker man allerede klimaforandringerne. Havet æder ufortrødent bidder af landet, og afgrøder bliver skyllet væk af bølger. Samtidig har øriget svært ved at skaffe drikkevand på grund af havets indgriben.

Den ældre generation ønsker ikke at flytte, fortæller Pelenise Alofa, mens den yngre generation er begyndt at forberede sig på, at det nok bliver en realitet. Kiribati er begyndt at opkøbe land på Fijiøerne for at have et sted at drage hen, når landet engang forsvinder.

Men for Pelenise Alofa og andre klimaaktivister fortsætter arbejdet fortrødent, for det er vigtigt, at folk ikke giver op, selv om klimaspørgsmålet kan virke uoverskueligt.

- Én stemme kan blive til mange. Budskabet kan vokse, hvis vi deler det med hinanden, siger Pelenise Alofa.

Vandreforestillingen vises i Aarhus fra 18. til 20. august. Der er mødested på Dokk1.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Kultur

Har du også undret dig over stjernehimlen i to busskure?: Snart får flere af Aarhus' ikoniske champignoner en opfriskning

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce