Annonce
Debat

Om byggeriet ved det gamle hovedbibliotek: Sagde vi det ikke nok

Vestergade 69, Aarhus. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Nogle gange er man ked af at have fået ret. Et frisk eksempel er de alvorlige bygningsskader i Vestergade 69 og den påfølgende beboerevakuering.

Ved et offentligt møde med byrådspolitikere allerede i juni 2015, angående området ved det nedlagte bibliotek i Mølleparken, holdt en arkitekt et oplæg, hvor hun advarede mod skader på bygninger ved det planlagte byggeri. Hendes indlæg var fagligt veldokumenteret.

Beboere i området omkring Mølleparken/Vestergade har senere indgivet et stort antal indsigelser til Teknisk Forvaltning, hvor de har protesteret mod byggeriet og de ændringer i lokalplanen, der skulle til for at realisere byggeplanerne. Indsigelserne kommer også ind på de skader, som byggeriet kan forårsage på bygningerne og på det miljø, bygningerne er en del af.

"Borgerinitiativet til bevarelse af miljøet ved Hovedbiblioteket" skrev følgende til Teknisk Udvalg i 2015:

"Området omkring det gamle hovedbibliotek ligger på en gammel mose. Det betyder, at undergrunden er blød. Tidligere byggeprojekter har vist, at der nemt opstår skader på bygninger, når der skal funderes ved byggeri med etager under jorden i forbindelse med f.eks. parkeringsanlæg. Skaderne kan nemt blive alvorlige. Udover at skabe store omkostninger i forbindelse med udbedring kan de vise sig at være ødelæggende for gamle og bevaringsværdige huse. Omfanget af det planlagte byggeri bag det gamle hovedbibliotek skaber en overhængende risiko for at påføre eksisterende bygninger i nabolaget betydelige skader".

Aarhus Byråd valgte at sidde indsigelserne mod byggeriets tænkelige skader overhørig.

Og nu har vi så skaderne. Hele ejendommen Vestergade 69, som omfatter boliger og i stueetagen to caféer, er på grund af faren for nedstyrtning lukket af, gaden er afspærret, og beboerne er evakueret.

Vestergade 69 ligger lige op ad den udgravning, som er påbegyndt i forbindelse med byggeriet på bagsiden af det forhenværende bibliotek.

Af skade bliver man klog, hedder det. Mon det også gælder vore byrådspolitikere?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce