Annonce
Debat

Om byggeriet ved det gamle hovedbibliotek: Sagde vi det ikke nok

Vestergade 69, Aarhus. Foto: Jens Thaysen

Nogle gange er man ked af at have fået ret. Et frisk eksempel er de alvorlige bygningsskader i Vestergade 69 og den påfølgende beboerevakuering.

Ved et offentligt møde med byrådspolitikere allerede i juni 2015, angående området ved det nedlagte bibliotek i Mølleparken, holdt en arkitekt et oplæg, hvor hun advarede mod skader på bygninger ved det planlagte byggeri. Hendes indlæg var fagligt veldokumenteret.

Beboere i området omkring Mølleparken/Vestergade har senere indgivet et stort antal indsigelser til Teknisk Forvaltning, hvor de har protesteret mod byggeriet og de ændringer i lokalplanen, der skulle til for at realisere byggeplanerne. Indsigelserne kommer også ind på de skader, som byggeriet kan forårsage på bygningerne og på det miljø, bygningerne er en del af.

"Borgerinitiativet til bevarelse af miljøet ved Hovedbiblioteket" skrev følgende til Teknisk Udvalg i 2015:

"Området omkring det gamle hovedbibliotek ligger på en gammel mose. Det betyder, at undergrunden er blød. Tidligere byggeprojekter har vist, at der nemt opstår skader på bygninger, når der skal funderes ved byggeri med etager under jorden i forbindelse med f.eks. parkeringsanlæg. Skaderne kan nemt blive alvorlige. Udover at skabe store omkostninger i forbindelse med udbedring kan de vise sig at være ødelæggende for gamle og bevaringsværdige huse. Omfanget af det planlagte byggeri bag det gamle hovedbibliotek skaber en overhængende risiko for at påføre eksisterende bygninger i nabolaget betydelige skader".

Aarhus Byråd valgte at sidde indsigelserne mod byggeriets tænkelige skader overhørig.

Og nu har vi så skaderne. Hele ejendommen Vestergade 69, som omfatter boliger og i stueetagen to caféer, er på grund af faren for nedstyrtning lukket af, gaden er afspærret, og beboerne er evakueret.

Vestergade 69 ligger lige op ad den udgravning, som er påbegyndt i forbindelse med byggeriet på bagsiden af det forhenværende bibliotek.

Af skade bliver man klog, hedder det. Mon det også gælder vore byrådspolitikere?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vold på skolerne: Lærerne OG eleverne skal have hjælp

Det er ikke mange arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte oplever trusler og chikane. Men det er ikke desto mindre tilfældet for lærere og pædagoger i nogle af de århusianske skoler. Og det er helt igennem uacceptabelt, at det tal er voksende i øjeblikket. Formanden for Skolelederforeningen mener, at kravet om større inklusion er en af de største forklaringer på den stigende vold og chikane. For øger man kravet til eleverne uden at øge ressourcerne, så står frustrationerne i kø hos elever, der ikke har redskaberne til at følge med. Og det er synd for både børn og ansatte. Samtidig bliver der færre hænder til de mindste i vuggestuer og børnehaver, og derfor hænger ønsket om at finde og håndtere de udadreagerende børn allerede her, i en tynd tråd. Og det vidner om, at konsekvenserne af effektiviseringer og nedskæringer kan komme som forsinkede bølgeskvulp. Derfor kan Aarhus og resten af landet se frem til, at Det Nationale Forskningscenter kommer i bund med deres undersøgelse, hvor de kortlægger fællestrækkene for de skoler, som er hårdt ramt af ballade og vold. På den måde kan en løsning på udfordringer forhåbentligt komme tættere på, for det er helt uacceptabelt, at der er en så vigtig faggruppe, som er så udsat for potentielt ødelæggende adfærd.

Aarhus For abonnenter

Vold og trusler på skoler i Aarhus: Se listen over de kolossale forskelle

AGF For abonnenter

Hvert talent bærer sit eget ansvar i AGF: Ingen får gratis minutter

Annonce