AARHUS: Om en måned begynder de at sætte hegn op ud for kunstmuseet Aros' hovedindgang for at anlægge en byggeplads.
Det er forberedelserne til anlægsarbejdet med det store kunstværk "The Dome" af amerikaneren James Turrell, der skal udformes som en underjordisk gang ud til en stor 40 meter bred dome med hul i loftet.
Det første der sker er vibrering af spuns, der skal holde på jorden, så man til september kan starte selve gravearbejdet. Herefter går det meste af 2023-24 med anlægs- og byggearbejde, og kunstværket ventes færdigt i 2025.
Det er anledningen til, at Musikhusparkens udformning er kommet i spil. For domen gnaver et hjørne af barokhaven og bliver så stor, at resten af parken skal forholde sig til det.
"Kommentarer bliver brugt"
Det havde kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) kaldt til borgermøde om mandag i Musikhusets foyer.
- Jeres kommentarer her vil blive brugt i det videre arbejde, lød løftet fra kulturrådmanden, da han bød velkommen til mødet arrangeret af Kultur og Borgerservice, som anslået 150 århusianere deltog i.
Og engagementet var stort. Knapt havde ordstyrer, chefredaktør fra nærværende avis, Jan Schouby, opfordret til at tage ordet, før tilhørerne stod i kø for at tale.
- Jeg har haft rigtigt dejlige oplevelser med barokhaven, og det vil jeg gerne fortsat have, sagde Mette (flere præsenterede sig kun med fornavne, red.).
En anden kvinde, Vibeke, kunne heller ikke forstå, hvis den fine barokhave skulle sløjfes, og en tredje, Lene, spurgte hvorfor et så roligt et sted skulle laves om. Hun fandt det vigtigt at bevare træer og blomster "frem for en masse halløj".
Flemming Bach Thomassen sagde det meget kontant:
- Hold fingrene fra barokhaven. Der er mange ønsker til parken, men det, der er helt specielt her, er barokhaven. Den er helt unik, sagde han.
Unge savner tryghed
En del flere bakkede om om barokhavens og dens symmetri. Men to journaliststuderende fremlagde essensen af en større undersøgelse, de har lavet sammen med 80 andre studerende. De har interviewet unge mellem 15 og 25 år.
- Mange unge bruger ikke Musikhusparken, ja de ved ikke engang, hvad den er. De mødes i Botanisk Have og Mindeparken. Dem, der kender den, finder den utryg, lukket og upersonlig. De forstår ikke, at bænkene står på række, så man sidder ved siden af hinanden frem for over for hinanden, lød budskabet.
Få bruger parken i dag
Firmaet Silverlining Research har for Aarhus Kommune lavet en større spørgeskemaundersøgelse, som seniordirektør og partner Terje Vammen fremlagde.
1.300 har svaret, og det viser, at få århusianere bruger Musikhusparken, men mange går jævnligt igennem for eksempel til og fra Musikhuset og Aros.
- Kun en tredjedel mener, at Musikhusparken i dag inviterer til ophold, fortalte Terje Vammen.
Han nævnte dog ikke, de flere end 70.000, der brugte skøjtebanen den forgangne vinter.
Om folks ønsker til en ny park, lyder svarene fra spørgeskemaerne, at flest ønsker træer, blomster og buske og dernæst bænke til ophold og afslapning. Tredje mest ønskede er plads til små koncerter, oplevelser og events. Og endelig kommer biodiversitet ind som ønske fire.
Det fik Vibeke til at kommentere:
- Folk vil gerne have træer, blomster og buske, og det er da paradoksalt, for det er jo det, der er lige udenfor døren. Og til maj springer alle de flotte blomster ud i haveanlægget...
Jørgen, fortalte at han selv har deltaget i at tegne barokhaven under landskabsarkitekt Sven Hansens ledelse.
- Det er en kæmpeforbrydelse, det I er i gang med. Barokhaven er et enestående element i Aarhus. Den er helt unik for byen. En have tager mange år at bygge op, og det er ikke bare sådan noget man laver om, sagde Jørgen.
Efter mødet fik avisen en kommentar fra rådmanden:
- Flere deltagere her ønsker den fred og ro, barokhaven giver. Er det så ikke farligt at ændre parken til en eventpark, hvor unge måske kommer med soundbokse, som i Botanisk Have?
- Der er givet gode input i dag, og jeg er glad for det store engagement. Jeg er sikker på, at vi kan finde en løsning, for det er vigtigt, at det er en by for alle, svarede Rabih Azad-Ahmad.
Borgerinddragelsen
Borgermødet mandag aften er blot en af flere måder, Kultur og Borgerservice inddrager århusianerne på i udvikling af Musikhusparken.
- Der er åbnet en hjemmeside: Musikhusparken.dk
- Man har haft fire borgertelefoner åbne i parken, som 446 brugt til at afgive ønsker.
- 10.000 århusianere er inviteret til en spørgeskemaundersøgelse - 1300 har svaret.
- Brugere af Musikhuset og Aros er blevet spurgt.
- 80 studerende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har spurgt 15-25 årige om deres ønsker.