Annonce
Aarhus

Ombygget Google-bil skal måle luftkvalitet i Aarhus: - Det er en bil vi er særligt glade for

Denne bil begyndte sin karriere med at fotografere gader til street view-formatet i Google Maps og Google Earth. Siden kørte den rundt i København og målte luftforurening. Nu har Aarhus Universitet overtaget bilen. Foto: Christian Radil, Wecreate
Aarhus Universitet har overtaget ombygget street-view-bil fra Google. Den skal samle data om luftforurening i Aarhus
Annonce

AARHUS: Først kørte den rundt med et kamera monteret på taget, så den kunne fotografere gader til brug for street view i Google Earth og Google Maps.

Så overtog Københavns Kommune bilen. Kameraet blev skiftet ud med udstyr, der kunne måle luftens kvalitet, og i samarbejde med Utrecht Universitet og Aarhus Universitet har bilen med måleudstyr for en halv million kroner i bagagerummet kørt rundt i Københavns gader for at indsamle data om luftforurening i byen. Det såkaldte Air View-projekt.

Projektet i København er slut og nu har Aarhus Universitet har overtaget både bil og måleudstyr.

Den skal bruges til forskning i luftforurening og luftforureningens helbredsskadelige effekter.

Annonce

Mobile målinger

- Vi vil nu være i stand til at understøtte vores forskning og rådgivning med mobile målinger. En af de ting, bilen skal bruges til, er forskning i den individuelle eksponering, man udsættes for i sin daglige færden i vores byer. Bilen skal også bruges til dokumentation af den positive effekt, der kan opnås ved valg af grønne ruter gennem ben og test af de nye, billigere sensorer til måling af luftforurening. Så det er en bil, vi er særligt glade for, siger seniorforsker Thomas Ellermann fra Institut for Miljøvidenskab.


Luftforurening er et alvorligt problem, som fører til alt for mange for tidlige dødsfald

Jesper Vangkilde, kommunikationschef Google


Hos Google ser kommunikationschef Jesper Vangkilde frem til,  at bilen begynder at rulle rundt i gaderne i Aarhus.

- Luftforurening er et alvorligt problem, som fører til alt for mange for tidlige dødsfald. Derfor har air-view-bilen udført et vigtigt stykke arbejde med at kortlægge forureningen i København og skabe ny viden, som politikere og byplanlæggere efterfølgende kan handle på Vi er glade for, at den også kan gøre gavn andre steder, og Aarhus Universitet er den helt rigtige til at bygge videre på projektet, siger Jesper Vangkilde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Øget aktivitet på byens bordeller trods corona-nedlukning

AGF For abonnenter

Kommentar: Anførerens skade er en kæmpe streg i regningen for AGF

Annonce