Annonce
Byudvikling

Omdannelsen af Vejlbys 'Ground Zero' er endelig i gang: Her er planerne

Så sker der endelig noget på den gamle IBM-grund i Vejlby-Risskov. Flere bygninger er revet ned, nye er kommet op og flere er på vej. Foto: Axel Schütt
Det har taget adskillige år, men nu er omdannelsen af en hærværksramt og utryg plet i Vejlby-Risskov i fuld gang.
Annonce

AARHUS: Endelig. Sådan lyder det formentlig fra flere lokale i Vejlby-Risskov efter flere hærværksramte spøgelsesbygninger endelig er blevet jævnet med jorden.

Det gamle IBM mellem Vikærsvej og Tranekærvej er nemlig blevet tømt, og nye byggerier er nu på vej til det store område, der grænser op mod Risskov Gymnasium.

I adskillige år har de forladte bygninger nemlig været hårdt ramt af hærværk, påsatte brande, lyssky aktiviteter og lyden af kanonslag. Naboer til den faldefærdige grund havde endda døbt den "Ground Zero", fordi den lignede en krigszone.

Men en langstrakt proces med at omdanne grunden fra erhverv til byggeri er nemlig blevet færdigt, og nu er fire forskellige bygherrer i fuld gang med at omdanne den store grund til 550 boliger i alt.

Annonce

312 kollegieboliger

Det største af de fire byggerier skal udføres af Kollegiekontoret, som lige før sommerferien gik i gang med deres projekt, der tæller 312 boliger tættest på gymnasiet og lige ud mod den nuværende parkeringsplads.


Det har været et langt tilløb, og det har vel taget fem-seks år at komme gennem processen. Så det er en milepæl at komme i gang

Per Juulsen, direktør i Kollegiekontoret


Man skal både have omdannet to bygninger, der bliver bevaret og bygge nogle helt nye huse.

De 312 boliger bliver hovedsaligt etværelseslejligheder til studerende og førstegangsudflyttere og bliver mellem 30-35 kvadratmeter.

Sådan kommer Kollegiekontorets bygninger til at se ud, når der i sommeren 2022 er 312 nye lejligheder klar til indflytning. Visualisering: Kollegiekontoret

- Det har været et langt tilløb, og det har vel taget fem-seks år at komme gennem processen. Så det er en milepæl at komme i gang, siger Per Juulsen, der er direktør hos Kollegiekontoret.

De 312 boliger er efter planen klar til indflytning inden sommerferien 2022.

Annonce

P-kælder og seks blokke

Et andet projekt på grunden, som er noget længere i processen, er byggeriet af seks blokke på 4 etager, som Raundahl og Moesby er i gang med at opføre for Koncenton.

Her bliver opført 86 lejligheder i de seks blokke, der alle får saddeltag og røde mursten. Det samlede projekt her er på knap 5.000 kvadratmeter plus en parkeringskælder på 1.200 kvadratmeter.

Her ses de fire etager høje bygninger med saddeltag, som Raundahl og Moesby er ved at bygge seks af på grunden. Foto: Axel Schütt

Byggeriet kommer også til at indeholde grønne arealer og terrasse eller altaner til de fleste af de 86 lejligheder, som bliver lejelejligheder.

Byggeriet er færdigt i midten af 2021.

Annonce

Kun ét af 10 store byggerier

Det tredje projekt bliver bygget ud mod Vikærsvej og bliver gennemført af Boligforeningen af 10. marts.

Planen er at bygge 47 familieboliger i en eksisterende bygning.

Det fjerde projekt mangler stadig nærmere aftaler. Grunden på 8.800 etagemeter er blandt andet ejet af Thye Enterprise, der lige nu mangler en køber til projektet.

Dermed nærmer man sig et punktum for en byggegrund, der i mange år har været omdiskuteret. Ikke kun for den ballade, der er foregået i de efterladte bygninger, men også på grund af projektets størrelse.

Sådan så området ud, inden bulldozere kørte ind. Arkivfoto: Jens Thaysen

En tidligere lokalplanlægning af området blev nemlig stoppet i 2017 efter betydelige protester fra lokalområdet. De protester blev der lyttet til, og derfor er den maksimale bygningshøjde sat ned fra fem til fire etager, ligesom det samlede antal boliger er reduceret med omkring 100.

Omdannelsen af den gamle IBM-grund er kun én af i alt 10 store byggerier i Vejlby-Risskov, der betyder, at der i alt er 6.000 nye boliger på vej, som vi tidligere har kortlagt i Stiften.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Fødevarestyrelsen afviser at give millioner til corona-minkprojekt

Aarhus For abonnenter

Aarhus Lufthavn har også planer om en jernbane

Annonce