Annonce
Aarhus

Omfattende fartrazzia i Aarhus V gav bunker af sigtelser: - Det er helt uacceptabelt

Politi havde kørt det helt store skyts frem til en omfattende færdselsindsats i det vestlige Aarhus torsdag. Sigtelser, bøder og klip i kørekortet var der nok af. Fotos: Østjyllands Politi
Færdselspolitiet, lokalpolitiet og Motorstyrelsen gennemførte torsdag eftermiddag og aften en målrettet færdselsindsats i det vestlige Aarhus. Resultatet var nedslående.

AARHUS: En stor, koordineret færdselsindsats fandt sted fra klokken 14.00 til 20.30 flere steder i det vestlige Aarhus torsdag.

Fotovogne, uniformerede patruljebiler, uniformerede motorcykler, civile motorcykler og civile patruljebiler med særligt videoudstyr var kørt i stilling for at tage en temperatur på færdselsadfærden i den del af byen, hvor man tidligere har været markant til stede.

Indsatsen var rettet mod alle færdselselementer i trafikken, og Motorstyrelsen kontrollerede samtidigt for retmæssig registrering af køretøjer.

- Mange borgerhenvendelser, og vores egne iagttagelser i forbindelse med adskillige færdselsaktioner i området, vidner om, at der bliver kørt hensynsløst og alt for stærkt. Det skaber stor utryghed blandt borgere og andre trafikanter, og vi håber, at vores mange indsatser kan medvirke til, at forholdene på sigt bliver mere normaliseret, lyder det fra Amrik Singh Chadha, operativ leder af aktionen.

Annonce
Det er helt uacceptabelt, at der stadigvæk er trafikanter, der vælger at tilsidesætte reglerne. Vi kan ikke være tjent med, at der er nogle, der tror, at færdselsloven er vejledende.

Amrik Singh Chadha, politikommissær

- Giver det et klip?

Den store indsats afslørede, at der stadig er plads til forbedring i færdselskulturen i det vestlige Aarhus.

Alene fotovognene gav 216 bøder, 33 klip, en betinget frakendelse af kørekortet og en ubetinget frakendelse af kørekortet.

På Silkeborgvej ud for Regenburgsgade i Aarhus, blev en bilist klokken 14.13 målt til en hastighed på 121 km/t, hvor man må køre 50 km/t. Bilisten tog med det samme kontakt til medarbejderen i fotovognen, for at høre om hans hastighed ville medføre klip i kørekortet.

Ifølge Østjyllands Politi svarede medarbejderen, at det gjorde det ikke i hans tilfælde, da det ville kræve, at man har et kørekort, og det ville bilisten jo ikke længere have, da overskridelsen i sig selv gav en ubetinget frakendelse af førerretten. Det var en noget slukøret bilist, der herefter kørte fra stedet.

- Helt uacceptabelt

Den øvrige politiindsats gav 102 sager, og topscoreren var brug af håndholdt mobiltelefon, hvor 28 bilister nu kan se frem til både en bøde og et klip i kørekortet.

Noget, der ærgrer politiet.

- Det er trist, at vi stadigvæk kan konstatere så mange forseelser. Når man kigger på, hvor meget det har været eksponeret, at brug af mobiltelefonen nu koster et klip i kørekortet, så er det trist, at vi kan fange 28 i at gøre det, siger politikommissær Amrik Singh Chadha til Århus Stiftstidende.

Derudover blev 17 personer sigtet for at køre uden sikkerhedssele, ni blev sigtet for fejl og mangler på køretøjet, og otte blev sigtet for at køre over for rødt.

- Det er helt uacceptabelt, at der stadigvæk er trafikanter, der vælger at tilsidesætte reglerne. Vi kan ikke være tjent med, at der er nogle, der tror, at færdselsloven er vejledende. Færdselsloven er ikke vejledende – den sætter rammerne for, hvad man må og ikke må, og overholder man loven, er der langt mindre risiko for, at der sker uheld, siger politikommissæren.

- Det er også ærgerligt, at det lader til at være frygten for straffen, som folk fokuserer på, fremfor sikkerheden. Det koster menneskeliv hver år, når folk laver ting i bilen, som fjerner fokus fra trafikken. Kør bil, når du kører bil, lyder det fra Amrik Singh Chadha.

I forbindelse med indsatsen kontrollerede Motorstyrelsen desuden 21 køretøjer, hvilket blandt andet medførte 10 bøder vedrørende manglende CVR-numre og firmanavne på varebiler, der bliver brugt til erhverv.

Derudover blev to nummerplader klippet, den ene fordi føreren, der har bopæl i Danmark, kørte i en udenlandsk registreret bil, og den anden fordi der var tale om en afgiftsfri flextaxa, der blev brugt til privat kørsel.

Sagerne i alt

  • J. P. Larsensvej, 8220 Brabrand: 8 til bøde og 5 til bøde+klip
  • Havkærvej, 8381 Tilst: 27 til bøde og 5 til bøde+klip
  • Tilst Vestervej, 8381 Tilst: 39 til bøde og 8 til bøde+klip
  • Silkeborgvej, 8000 Aarhus C: 38 til bøde, 7 til bøde+klip og 1 til ubetinget frakendelse
  • Søren Frichs Vej, 8230 Åbyhøj: 46 til bøde, 4 til bøde+klip og 1 til betinget frakendelse
  • Hejredalsvej, 8220 Brabrand: 28 til bøde og 3 til bøde+klip
  • Viborgvej, 8000 Århus C: 30 til bøde og 1 til bøde+klip
  • I alt: 216 bøder - 33 klip
Bilisten her ville gerne vide, om hans forseelser kostede et klip i kørekortet. Det gjorde det ikke, for han havde ikke længere noget, kunne politiet forklare ham. Foto: Østjyllands Politi
Både færdselspolitiet, lokalpoliti og Motorstyrelsen var i gang torsdag eftermiddag og aften i den koordinerede indsats. Foto: Østjyllands Politi
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce