Nu skal der anlægges skinner til Aarhus? nye trafiksystem. Det kan ikke undgå at genere trafikken i 2015.
Han pakker bestemt ikke ubehagelighederne ind, Claus Rehfeld Moshøj, direktør i Aarhus Letbane I/S, når han skal fortælle om næste fase i arbejdet med at anlægge Aarhus nye kollektive trafiksystem:
»Vi vil være til stede overalt på vejnettet fra Aarhus C til Skejby. Arbejdet bliver omfattende, og det vil uundgåeligt komme til at genere naboer og trafikanter. Men det markerer samtidig, at Danmarks første letbane rykker nærmere,« skriver Claus Rehfeld Moshøj på Aarhus Letbanes hjemmeside.
Letbanen: En moderne sporvogn
Inde i Aarhus er letbanen en moderne sporvogn, der med hyppige afgange skal transportere passagerer mellem Aarhus H og Lystrup. På strækningen ligger der mange og store erhvervsvirksomheder samt et meget stort sygehus.
Det nye letbanespor kobler Odderbanen og Grenaabanen sammen til en letbane. Både i by og på land er letbanen drevet af el.
Dermed bliver letbanen i alt 110 kilometer lang på hele sin strækning mellem Odder og Grenaa. Den får i alt 51 stoppesteder. 18 af dem ligger på den nye strækning.
Letbanen var oprindeligt budgetteret til at koste 2,4 milliarder kr. I 2014 viste der sig behov for yderligere 702 millioner kr. I et politisk forlig endte Aarhus Kommune med at betale 331 millioner kr. Staten betaler 330 millioner kr. og Region Midtjylland 41 millioner kr.
Letbanen har i 2014 bygget en ny bro over Aarhus Å ved Mindet. En 492 meter lang bro over Egådalen og Djursland-motorvejen er også færdig.
En bro i banegraven udenfor Ringgadebroen bliver færdig til foråret.
På skinner
Det betyder, at letbanen nu er klar til at anlægge de skinner, togene skal køre på.
Og det er det arbejde, der ikke kan undgå at genere både trafikanter og naboer. For skinnerne skal ligge lige midt på særdeles trafikerede veje som Nørrebrogade og Randersvej.
Letbanen løber nemlig fra Aarhus H ned til Europaplads og videre gennem Dokk1 til Nørreport-krydset. Herfra op til Danmarks Radios bygning på hjørnet af Nehrus Allé. Derfra videre ad Olof Palmes Allé til det store sygehus i Skejby og siden over Djursland-motorvejen til Lisbjerg og Lystrup, hvor letbanens skinner kobler sig på Grenåbanen.
Strækningen fra Aarhus H til Lystrup er på 12 kilometer. På strækningen skal der først anlægges en såkaldt kørekasse. Da letbanen er eldrevet, indeholder kørekassen kabler til kørestrøm samtidig med, at den tjener som fundament for skinnerne.
Letbanen forventer, at den, når sommerferien er forbi, har anlagt kørekasse på den mest trafikerede strækning, nemlig strækningen fra Aarhus H til Nehrus Allé.
Nye tog
Når 2015 er omme, er kørekassen efter planen anlagt på hele strækningen fra Aarhus H til Lystrup.
Og så kan letbanen indforskrive den specialmaskine, der skal anlægge selve skinnerne.
Sidste år besluttede letbanen, at konsortiet Stadler/Ansaldo STS skal levere både tog, skinner og kørestrøm. Og i 2015 kan Aarhus Letbane præsentere det præcise design af letbanens tog.
Desuden bliver det i første halvdel af 2015 besluttet, hvilken af de fire virksomheder, der i 2014 blev prækvalificeret, som skal stå for driften af Aarhus Letbane.
»Vi glæder os til at sætte navn på den operatør, som skal stå for at planlægge og afvikle trafikken. Letbanen er nu kun et par år fra at rulle ud på skinnerne, og valget af operatør er en vigtig milepæl i fasen frem mod drift,« siger Ole Sørensen, projektleder i Aarhus Letbane Drift I/S.
I 2015 sættes der også skub i VVM-undersøgelser fa letbanens næste etaper til Brabrand og Hinnerup.