Annonce
Aarhus

Omfattende naboprotester stoppede nedrivning: Nu er der nye planer for gammel villa i Skt. Pauls Gade

Der er igen planer om at rive denne gamle villa i Skt. Pauls Gade ned for i stedet at opgøre et etagebyggeri med lejligheder. Foto: Axel Schütt

På Frederiksbjerg er der igen planer om at rive den gamle I.O.G.T-villa i Skt. Pauls Gade ned og erstattede den med etagebyggeri med lejligheder. Sidst der var lignende planer blev de mødt med omfattende naboprotester.

AARHUS: Planerne om nedrivning af en af de gamle villaer i Skt. Pauls Gade til fordel for et nybyggeri med lejligheder blev lagt i graven for et par år siden - blandt andet efter kraftige naboprotester.

Nu har ejeren af Skt. Pouls Gade 5, Morten Thye, imidlertid vakt planerne for villaen, der gennem mange år husede afholdslogen I.O.G.T. til live igen.

Kommunens afdeling for Byggeri har for ganske nylig modtaget skitser til to meget forskellige byggerier på Skt. Pauls Gade 5.

Annonce

To modeller

Den ene model er en dyb ejendom i fire og en halv etage og med 1.000 etagekvadratmeter boliger. Den vender fronten med vinduer og altaner mod villaen Skt. Pauls Gade 3 - og trækker sig ind og bliver smallere i højden.

Den anden model er en lidt mere klassisk etageejendom i fem plan og også med omkring 1.000 etagekvadratmeter boliger.

Her er øverste plan - med sadeltag - trukket ind til alle fire side - så der er tagterrasse hele vejen rundt om den.

Historisk eller utidssvarende

Villaen i nr. 5 er en af tre villaer i italiensk stil fra omkring 1890, der ligger på stribe i Skt. Pauls Gade som et vidnesbyrd om noget af det tidligste Frederiksbjerg.

Da planerne for villaen sidst var fremme, blev protesterne mod en nedrivning blandt andet begrundet med, at de tre villaer udgør en kulturhistorisk helhed, som der burde laves en bevarende lokalplan for.

Det er der ikke blevet, og i sig selv er Skt. Pauls Gade 5 kun registreret med en middel-bevaringsværdi - 5 på en skala fra 1 - 9. Den er således ikke bevaringsværdig i en grad, at det kan forhindre en nedrivning.

Ejeren, Morten Thye, har i en periode selv boet i villaen med sin familie. Han har tidligere til avisen forklaret, at han ikke mener, at villaen er tidssvarende, at den vil været meget dyr at bygge om, og at den i øvrigt er bygget så tæt til skel, at der i realiteten ikke er udearealer omkring den.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce