Annonce
Aarhus

Omfattende renovering af gammel Jaka-direktørvilla er i gang: Sådan kommer den til at se ud

I foråret 2019 lignede den gamle direktørvilla mere en ruin end en fashionabel villa. Nu er arbejdet med at genskabe den til en lækker perle i Brabrand Bakker gået i gang. Foto: Henrik Lund
Nodo Arkitekter står i spidsen for en omfattende renovering og modernisering, der skal føre den fashionable villa i Brabrand Bakker tilbage til dens oprindelige udtryk.
Annonce

BRABRAND: Det var ikke en helt almindelig handel, der blev indgået, da den gamle Jaka-direktørbolig i Brabrand Bakker i foråret 2019 blev solgt.

3,77 millioner kroner lød prisen på, men samtidig forpligtede køberen sig til at sætte direktørboligen tilbage det oprindelige arkitektoniske udtryk både hvad angår facadematerialer og farveholdning.

Nu er håndværkerne gået i gang med at føre den fashionable bolig tilbage til det oprindelige look, efter de tegninger og retningslinjer som arkitekt Louise Balle Rosbjerg fra Nodo Arkitekter står bag.

Det fortæller bydelssitet Vores Brabrand.

- De nye ejere har stor respekt for husets originale udtryk, og det er et vigtigt mål at få huset til at fremstå som dengang – men optimeret og ført up to date. Der er jo mange ting, man vil gøre helt anderledes i dag, for eksempel i forhold til isolering, siger hun til Vores Brabrand.

Sådan komme den tidligere Jaka-direktør bolig til at se ud, når håndværkerne er færdige med renoveringen. Illustration: Nodo Arkitekter

Arkitekten har tidligere beskrevet arbejdet med at genskabe villaen for en drømmeopgave for en arkitekt.

- Villaen er uden sammenligning en af de mest kendte i Aarhus, og dens klassiske, modernistiske udtryk gør den helt unik. Med moderniseringen vil vi stilmæssigt føre boligen tilbage til storhedstiden i 60’erne, samtidig med at vi gør den funktionel for en moderne familie anno 2019, fortalte arkitekt Louise Balle Rosbjerg fra Nodo Arkitekter i en tidligere nyhed på Nodo.dk.

Annonce

Kæmpe interesse

Det gik voldsomt for sig, da Danbolig i Åbyhøj tilbage i marts 2019 satte den gamle direktørbolig til salg. Der var enorm interesse for at se vidunderet - som nok egentlig mere lignede en ruin på det tidspunkt efter års misligholdelse.

Et åbent hus-arrangement en søndag formiddag udviklede sig til en større sammenkomst, da omkring 500 valgte at kigge indenfor i direktørvillaen. Mange af de nysgerrige var udelukkende kommet for at få stillet deres nysgerrighed, men der var også seriøse købere i mellem.

Huset for en ny østvendt terrasse. Illustration: Nodo Arkitekter

Villaen blev bygget i tilbage i 50'erne, men i 2019 var der ikke meget fashionabel villa over den. Graffitimalere og andre hærværksmagere havde haft muntre dage i ejendommen, der for år tilbage blandt andet var tilholdssted for hjemløse.

Men selv i den sølle forfatning, som villaen var på det tidspunkt, var ingen næppe i tvivl om, at den med en kærlig hånd og en stor pose penge igen kan blive uhyre attraktiv.

I køkken-almummet er der udsigt både til Brabrand Sø og til skoven bagved villaen. Illustration: Nodo Arkitekter
Annonce

Naturen helt tæt på

Villaen, der er på 225 kvadratmeter og ligger på en 1.468 kvadratmeter stor grund, er i dag omgivet af nybyggede boliger på den gamle Jaka-grund.

Den er opført i beton og tegl, og ligger på en skrånende grund med udsigt til Brabrand Sø, Årslev Engsø og Aarhus’ skyline.

Husets arkitekter, Knud Blach Petersen og Herbert Jensen, har udnyttet den skrånende grund og derigennem skabt et af husets klareste arkitektoniske kendetegn: Den delvist svævende stueetage, som krager ud over terrænet og giver plads til en åben carport, hvor husets beboere kan ankomme standsmæssigt, hedder det i Nodo Arkitekters opslag om boligen.

Arkitekterne fortæller videre, at moderniseringen indebærer interiørmæssigt, at det centrale køkken-alrum i stueplanen åbnes op, så beboerne får naturen helt tæt på og i ét og samme rum kan nyde udsigten både til søen og til skoven på bagsiden af huset.

Danbolig lagde ikke skjul på, at boligen trængte til en kærlig hånd og en stor pose penge, da den blev sat til salg. Fotos: Danbolig
Der var stor interesse for at se ruinen af den tidligere fashionable villa, da Danbolig inviterede til åbent hus. Foto: Henrik Lund
Terrassen hvorfra der er udsigt over blandt andet Brabrans Sø bliver udvidet. Illustration: Nodo Arkitekter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Ceres Park godkendt til tilskuere efter nye corona-regler: Billetsalget til FCK-kampen er i gang

Annonce