Annonce
Aarhus

Kovending i regionsrådet: Omstridt sparekrav til hospitalet i Skejby mere end halveres

Der er voldsom uro om økonomien under Aarhus Universitetshospital. Nu lettes en del af presset, ider regionsrådet reducerer et stort sparekrav. Foto: Axel Schütt
Kravet om besparelser på det pressede Aarhus Universitetshospital reduceres fra 325 til 150 millioner kroner i 2019. Det sker blandt andet for at bevare et stærkt hospital med et godt arbejdsmiljø.

AARHUS: Den omstridte sparekrav til det nye Aarhus Universitetshospital bliver mere end halveret.

Region Midtjylland letter kravet om nedskæringer, så det reduceres fra 325 til 150 millioner kroner i 2019.

- Vi ønsker fortsat at have et stærkt universitetshospital i Aarhus med et godt arbejdsmiljø. Derfor letter vi sparekravet betragteligt, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Der mangler 425 millioner kroner årligt, for at Aarhus Universitetshospital grundlæggende er i økonomisk balance.

Kravet var, at 325 millioner kroner skulle findes nu og her.

Annonce

Vi ønsker fortsat at have et stærkt universitetshospital i Aarhus med et godt arbejdsmiljø. Derfor letter vi sparekravet betragteligt.

Anders Kühnau (S), regionrådsformand

Aftale imødekommes

Men i stedet for at spare beløbet på en gang, ønsker regionsrådet at udsætte dele af besparelsen, så den indfases over fire år.

Det betyder, at hospitalet skal spare 150 millioner kroner i 2019.

Nu sender hospitalsledelsen på Aarhus Universitetshospital en spareplan for i år på 150 millioner kroner i høring blandt medarbejderne.

Dermed opfylder hospitalet en aftale med staten, som i forbindelse med etableringen af supersygehuse kræver effektiviseringer i driften på otte procent i 2019.

Regningen skal betales

Beslutningen om at lette sparekravet til Aarhus Universitetshospital skaber pres andre steder i Region Midtjyllands økonomi.

Andre dele af regionens aktiviteter skal over de næste fire år understøtte Aarhus Universitetshospital med over en halv milliard kroner

- Det er penge, som vi ikke bare lige finder i kassen. Den udfordring håndterer regionsrådet, når vi lægger budgettet for 2020. Her vil vi kende resultatet af økonomiaftalen med regeringen, og det er mit håb og min forventning, at Folketinget vil bakke op omkring et fortsat stærkt universitetshospital i Aarhus, så vi kan fastholde og udvikle hospitalets styrkepositioner og profil, siger Anders Kühnau.

Han understreger, at hensynet til et godt arbejdsmiljø har været et vigtigt element i beslutningen om at lette presset på hospitalet.

- Regionsrådet er fuldt ud bevidst om, at medarbejderne har travlt, og at det har været og fortsat vil være en meget stor opgave at samle fire hospitaler under ét tag. Derfor vil regionsrådets og hospitalsudvalgets formandskab drøfte situationen med repræsentanter for ledelse og medarbejdere på Aarhus Universitetshospital i forhold til at sikre et godt arbejdsmiljø på hospitalet, siger regionsrådsformanden.

Regionrådsformand Anders Kühnau (S) forklarer, at en lettelse af sparekravet til Aarhus Universitetshospital skal medvirke til at bevare et stærkt hospital. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce