Annonce
Byudvikling

Omstridt Trøjborg-byggeri godkendt i byrådet: - Vi har lyttet, men vi er ikke enige i borgernes kritik

Lokalplanforslag 1145, Aarhus. Aldersrovej, Willemoesgade. Visualisering: Cebra
For højt og for tæt i forhold til det nærliggende villakvarter. Sådan lyder argumenterne mod et nyt byggeprojekt på Trøjborg, men fordelene opvejer så rigeligt ulemperne, mener et stort flertal i byrådet

TRØJBORG: Vent nu lidt. Synk en gang. Lyt til naboerne.

Lige til det sidste bønfaldt Trøjborg Fællesråd byrådet om at udsætte vedtagelsen af et lokalplanforslag, der muliggør byggeriet af en central karré mellem Willemoesgade og Aldersrovej.

Ifølge Fællesrådet er der i lokalområdet stor bekymring over byggehøjde, skyggepåvirkning, bebyggelsesprocent og ikke mindst fjernelse af et grønt område i forbindelse med byggeplanerne.

Annonce
Lokalplanforslaget omfatter det tidligere industriområde inden for den røde markering. Visualisering: Aarhus Kommune

Men et flertal i Aarhus Byråd endte onsdag 13. oktober med at godkende lokalplanen for den såkaldte Willemoesgadekarré efter at have barberet en enkelt etage af et af byggerierne, som var et ændringsforslag fremsat af Socialdemokratet.

- Det her er et projekt, hvor der er brugt mange kræfter på at bevare det gamle industripræg og skabe gode miljøer med en flot, åben passage gennem området, som bliver tilgængelig for alle. Det synes jeg godt, man må give udviklerne lidt kredit for, lød det fra Socialdemokratiets Steen Bording Andersen.

- Samlet set for massivt

Resten af byrådet var med på ideen om at barbere en enkelt etage af det nybyggeri, der skal ligge lige op ad den tidligere margarinefabrikant Otto Mønsteds bevaringsværdige villa, så det i stedet for fem etager nu kun bliver fire.

Den gule bygning på hjørnet af Otte Ruds Gade og Willemoesgade er bevaringsværdig og opført af Otto Mønsted Margarinefabrik, der i en periode ejede hele komplekset på Trøjborg. Villaen skal bygges om til boliger og en ny bygning lige ved siden af bliver nu på fire i stedet for fem etager for ikke at blive for dominerende i forhold til den gamle villa. Foto: Axel Schütt.

Hverken Enhedslisten, SF eller løsgængeren Dorthe Borgkvist, der repræsenterer Liste Trivsel, Velfærd og Bedre Borgerinddragelse, kunne dog stemme for de samlede planer.

- Jeg er enig i, at man kan sige mange pæne ting om det fokus, der er på at bevare eksisterende bygninger, men vi savner mere tilpasning til det eksisterende kvarter. Især i den nordlige ende er der tale om et byggeri i seks etager over mod et villakvarter. Det bliver for voldsomt og massivt, sammenfattede Jan Ravn Christensen (SF).

Bygning 2118 får skåret en etage af efter forslag fra Socialdemokratiet. Derudover fik planerne for karréen store roser fra størstedelen af byrådet. Illustration: Cebra Architecture

Både Enhedslisten og Liste Trivsel, Velfærd og Bedre Borgerinddragelse opfordrede til, at byrådet udskød vedtagelsen for at tage endnu en dialogrunde med det lokale fællesråd, men det ville næppe have rokket ved beslutningen, vurderede Steen Bording Andersen.

- Størstedelen af Teknisk Udvalg har faktisk været ude at mødes med borgene på stedet og hørt deres argumenter. Så vi har lyttet, men vi er bare ikke enige, og sådan er det nogle gange. Vi har brug for nye boliger, og konsekvensen ved at tage yderligere etager af, ville blive nogle meget dyre tilbageværende boliger, konkluderede Steen Bording Andersen.

Hvad skal der bygges?

  • Lokalplanforslaget for den såkaldte "Willemoesgadekarréen", der omkranses af Willemoesgade, Aldersrovej, Niels Juels Gade og Otte Ruds Gade, åbner for et blandet område med boliger og erhverv.
  • Der ligger en del tidligere industribygninger på arealet, blandt andet margarinefabrikant Otto Mønsteds bevaringsværdige villa, og planen er at bevare langt størstedelen og ombygge det til boliger.
  • Planen giver også mulighed for at bygge ekstra etager til nye boliger oven på den del af bebyggelsen, der ligger ud mod Niels Juels Gade.
  • Generelt kommer der til at ligge etageboliger ud mod de omkringliggende veje, mens der skal opføres rækkehuse i et byggefelt inde i området, hvor der også bliver plads til et grønt område for beboerne med mulighed for, at alle andre også kan gå igennem området.
  • Trafikalt er planen at anlægge en parkeringskælder under den nordlige del af området med ind- og udkørsel fra Willemoesgade.
Det er området her på Trøjborg, der planlægges for med lokalplan 1145, hvor man blander gamle og nye bygninger. Visualisering: Cebra
Planen er at skabe et grønt fællesområde inde i karreen, som bliver tilgængeligt for alle og kan anvendes som en smutvej gennem området, der ikke i dag er tilgængeligt for offentligheden. Visualisering: Cebra
Det gamle tårn i Willemoesgade stammer fra det tidligere Trøjborg bryggeri, og skal ombygges til boliger. Foto: Axel Schütt
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Mads var en af de første, der flyttede til Nye: - Ringede man efter en taxa, ringede de tilbage og var sure - ingen GPS kunne finde os

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Sport

Aarhus United smed solid føring på få minutter: - Nu laver vi kun en lille overraskelse ved at tage et point

Aarhus

Kendt fiskehandel får sur smiley for rengøring: - Det gør kraftedeme ondt

Aarhus

Ugens corona-tal: Smitten stiger på landsplan, men Aarhus ligger stadig lavt

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Byudvikling

Nyt tårn i seks etager skal være vartegn for Viby: Borgere er bekymret for, om det er for højt

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Menneskelort flyder fortsat i Riis Skov: Nu vil kommunen sætte endnu større skilte op for at stoppe skovskidning

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Annonce