Annonce
Østjylland

OPDATERET:Skildpaddetyv på spil i Randers - denne gang i Plantorama

Eik Nøhr, der arbejder i dyreafdelingen i Plantorama, oplevede i lørdag et usædvanligt frækt tyveri. Men nu er de tre skildpadder, der blev stjålet, tilbage i deres vante omgivelser. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Skildpaddetyv blev hurtigt afsløret og leverede selv dyrene tilbage til politiet i løbet af weekenden. Tyven afslørede sig selv på de sociale medier.

Randers: Tre græske landskildpadder, der er til salg i Plantorama i Randers, havde en begivenhedsrig weekend, hvor de først blev stjålet lørdag og siden leveret tilbage igen søndag formiddag.

- Jeg har aldrig været så glad for at se en flok skildpadder, siger afdelingleder Rikke Viborg, Plantorama, om gensynet. De tre dyr fik ekstra meget frisk grønt, da de var tilbage i deres aflåste terrarium.

Historien begyndte lørdag formiddag, da en 37-årig mand kort før middag tog kontakt til en af de ansatte i dyreafdelingen, Eik Nøhr, da han ønskede at købe tre skildpadder.

Han ville avle på skildpadderne, og ønskede to hunner og en han. Eik Nøhr pakkede tre skildpadder ned i en kasse, en han, en hun og én, som det var svært at kønsbestemme. Med skildpadderne fulgte CITES-identifikationspapirerne der beviser, at de fredede dyr ikke er fjernet fra naturen, men opdrættet i fangenskab og derfor godt må handles.

- Normalt vil vores medarbejdere altid følge med til kassen, når der er tale om dyr - eller andre varer - til så store beløb, fortæller Rikke Viborg. Skildpadderne har en værdi på 6000 kroner.

Men på grund af travlhed lørdag formiddag skete det ikke lige præcis denne ene gang.

Og i stedet for at betale gik kunden ud gennem en ubemandet kasse og forlod butikken.

- Vi holdt løbende øje med, om salget af skildpadderne gik ind i systemet. Det opdateres hver halve time, men er nogen gange lidt forsinket.

Efter et par timer stod det dog klart, at skildpadderne var stjålet. Rikke Viborg gennemgik videoovervågningen, og her kunne man se manden smutte forbi den ubemandede kasse. Tyveriet blev meldt til Østjyllands Politi.

Da Rikke Viborg kom hjem fra arbejde, skrev hun frustreret rundt til sine mange dyrevenner på Facebook om, at de gerne måtte holde øje med, om skildpadderne skulle dukke op på en eller anden måde.

Annonce

- Normalt vil vores medarbejdere altid følge med til kassen, når der er tale om dyr - eller andre varer - til så store beløb.

Rikke Viborg, afdelingsleder, Plantorama
3 skildpadder blev stjålet fra plantorama ved paderup. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Genkendte en skildpadde

Og det viste sig, at den ene af skildpadderne allerede var sat til salg.

- Jeg kunne genkende dyret, fortæller Rikke Viborg, der understreger, at skildpadder har masser af personlighed. Hun fik en af sine venner til at lokke telefonnummeret fra manden ved at udgive sig som mulig køber. Og den oplysning fik politiet, der straks gik videre med sagen.

Via sælgerens Facebook-profil fandt politiet frem til nogle personoplysninger, der, i kombination med oplysninger i politiets systemer, identificerede sælgeren som en 37-årig mand fra det sydøstlige Randers.

Politiet tog derfor hen til mandens adresse for at foretage en ransagning. Han var ikke selv hjemme, og politiet fandt heller ikke skildpadderne i hjemmet. Til gengæld fandt man de identifikationspapirer, der fulgte med skildpadderne. Betjentene efterlod en seddel til manden - med besked om, at han skulle kontakte politiet snarest muligt.

Og det gjorde han.

Søndag formiddag ringede den 37-årige mand til politiet. Han blev bedt om snarest muligt at aflevere de tre skildpadder, og han kom derefter til politigården i Randers med en papkasse med de tre skildpadder i. De blev hurtigt hentet og bragt hjem til Plantorama igen.

- Det var ikke rart at tænke på, hvad der kunne være sket med dem. Hvad deres skæbne måske kunne blive, siger Rikke Viborg.

Plantorama har fem græske landskildpadder. Normalt sælges der cirka fem om året, som regel en eller højest to ad gangen.

Da sagen ikke er færdigbehandlet, er der endnu ikke taget stilling til eventuel sigtelse og straf af skildpaddetyven, oplyser Østjyllands Politi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration mod politivold og racisme i Aarhus

Danmark

Lyt med: Suzanne føler afmagt efter George Floyds død - Jeg er blevet spyttet efter på gaden

Annonce