Annonce
Biler

Opel klar med ny høj plug-in hybrid

Den nye Opel Grandland X Hybrid4 kan køre 50 km på en opladning, og den kan lades op på 50 minutter. Foto: Opel
Grandland X Hybrid 4 bliver den første opladningshybrid fra Opel med PSA-teknologi. Den klarer 50 km på ren el.

Efter lang tids tilløb kommer Opel nu også med på bølgen af plug-in hybrider i den nyeste generation. Det sker med den høje Grandland X Hybrid4.

Den firehjulstrukne bil er udstyret med en 1,6 liters turboladet benzinmotor på 200 hk, der spiller sammen med to elmotorer, hvilket giver en samlet systemeffekt på 300 hk.

Batteriet er på 13,2 kWh. Med dette fuldt opladet kan bilen klare 50 km på ren strøm efter WLTP-normen. Det er værdier, som matcher søstermodellen, Peugeot 3008, der kommer med samme teknologi. Peugeot 3008 lanceres også i en rent forhjulstrukket version, men Opel har ikke nævnet noget om en sådan endnu.

Annonce
Føreren kan sætte bilen op i fire indstillinger, der strækker sig fra ren eldrift til hybridkørsel, firehjulstræk og sport. Foto: Opel

Glidende kørsel

Grandland X Hybrid 4 kan fås med mulighed for to typer indbyggede ladere, som er på henholdsvis 3,3 kW eller 6,6 kW. Med den største kan batteriet lades op på 50 minutter. Ifølge undersøgelser, som Opel henviser til, kører 80 pct. af tyske bilister under 50 km til hverdag. Det betyder, at mange vil kunne køre til og fra jobbet udelukkende på strøm.

Grandland X Hybrid 4 byder også på mulighed for ”One Pedal Driving”, som vi også ser i flere elbiler. Det betyder, at du kan motorbremse og dermed regenerere på batteriet trinløst og på den måde glide mere gelinde gennem byens trafik. Det giver flere muligheder frem for at have tre-fire gear til regenerering.

Flere el-modeller

Føreren kan vælge mellem fire opsætningsmuligheder. Det er ren eldrift, Hybrid, hvor bilen vælger selv efter forholdene, AWD-firehjulstræk og Sport. De foreløbige tal for bilens forbrug hedder 45,5 km/l. Det er dog efter den noget teoretiske skala for plug-in hybrider.

Den nye plug-in hybrid følges af flere Opel-modeller med eldrift. Den første bliver næste generation af miniklassemodellen Corsa, som lanceres senere på året. Den kommer som ren elbil, ligesom søstermodellen, Peugeot 208. Senere følger bl.a. en ny elektrisk Zafira Life MPV og en elektrisk Mokka X SUV. Opel kommer også med en el-version af varevognen Vivaro.

Grandland X Hybrid 4 introduceres på markedet i starten af 2020. Danske priser eller oplysninger om udstyr kendes ikke.

Fremfærden styres med en lille joystickagtig gearvælger som i søstermodellen, Peugeot 3008, der også kommer som opladningshybrid. Foto: Opel
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce