Annonce
Kultur

Opera for de mindste

Operafestivalen Grow Op! var i 2017 den første operafestival i Danmark for børn og unge. Nu vender festivalen tilbage med seks forestillinger og eksperimenter for børn i alderen 0-14 år på programmet. Arkivfoto: Kaare Viemose
Operafestivalen Grow Op! er tilbage i Aarhus.

AARHUS: Opera er ikke kun for voksne. Det er festivalen Grow Op! et levende bevis på. Fra torsdag 19. september og frem til og med 22. september vender festivalen tilbage til Aarhus. Sidst var i 2017, hvor festivalen blev taget godt imod af publikum og modtog P2 prisen "Årets Nyskabelse".

Festivalen er klar til at præsentere opera på nye og anderledes måder for børn og unge i alderen 0-14 år. Tilbuddet gælder både institutioner, skoler og familier.

- Festivalens vision er at sprænge rammen og forståelsen af opera som begreb i fællesskab med børn og unge som publikum og aktører. Væk fra idéen om et elitært og voksent dannelsesprojekt og ind i et tværgående oplevelsesformat, hvor alle sanser påvirkes, udtaler Birgitte Holt Nielsen, festivalchef for Grow Op! og børneoperaproducent på Den Jyske Opera.

Festivalen har i år et helt særligt fokus på at skabe oplevelser for børnefamilier med en hel weekend (21.- 22. september) fuld af gratis aktiviteter og overraskelser. Men der er også tilbud til skoler og institutioner i hverdagene.

Billetter til festivalens forestillinger koster 75 kroner for familier, men er gratis for skoler og institutioner.

Grow Op! finder sted på Bora Bora, i Filuren, Musikhuset og Børnekulturhuset.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Alarm 112

Fire rumænere er anholdt for indbrud og indbrudsforsøg i seks politikredse

Annonce