x
Annonce
Fødselsdage

Operasanger fylder 70: På de store scener med Wagner i hjertet

Operasanger Stig Fogh Andersen, da han modtog Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris på 500.000 kroner i 2010. Mandag 24. februar fylder han 70 år. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Den danske stjernetenor Stig Fogh Andersen, der debuterede hos Den Jyske Opera, har sunget alle Wagners kendte operaer på verdens store scener. Mandag 24. februar fylder han 70 år.

70 Er der nogen, der har defineret tenor og operainstruktør Stig Fogh Andersens karriere, er det den tyske komponist Richard Wagner.

Stig Fogh Andersen, som fylder 70 år mandag 24. februar, har sunget Wagners store tenorpartier på scenen i mange af verdens førende operahuse.

Han debuterede på Den Jyske Opera i 1978 efter studier på musikkonservatorierne i Aarhus og København. I 1980 blev han ansat som solist på Det Kongelige Teater, hvor han var de næste 35 år. Han har sunget en bred vifte af operaværker - såvel danske som tyske, engelske, italienske og slaviske: Mozart, Beethoven, Verdi, Britten og så videre.

Men det er og bliver den beundrede og omstridte Wagner, der har præget Fogh Andersens løbebane. Han har i årevis været en af verdens stærkt efterspurgte Wagner-sangere. Det tog fart med "Siegfried" i fireaftens-værket "Nibelungens Ring" på Den Jyske Opera i 1994. Han har siden sunget "Siegfried" godt 150 gange, blandt andet i Bayreuth, Wagner-universets ubestridte epicentrum.

I 1995 trak Fogh Andersen overskrifter, da han ytrede ulyst til at deltage i Det Kongelige Teaters gæstespil i Paris samme dag, som Frankrig planlagde en atomprøvesprængning på Mururoa-atollen i Stillehavet. Bomben blev sprængt, men gæstespillet aflyst med statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) godkendelse.

I 2006 blev Stig Fogh Andersen udnævnt til kongelig kammersanger.

I 2008 instruerede han Wagners "Ragnarok" i Esbjerg, ligesom han stod bag "Tristan og Isolde" på Det Kongelige Teater.

I dag har Stig Fogh Andersen droslet ned.

- Jeg regner ikke med at skulle rejse ud og synge de store forestillinger længere, siger han i et interview med Politiken før 70-årsdagen.

Turnéerne til verdens store operahuse tærer. Og selv om tenoren nyder at optræde og har nydt samarbejdet med verdens store sangere og dirigenter, er han glad for ikke at bo i en kuffert mere.

- Jeg har haft fantastiske år, men det er meget krævende og trættende at rejse, som jeg har gjort i 25 år, har han tidligere fortalt.

Stig Fogh Andersen har været gift med operasangerinderne Gunver Nielsen, med hvem han har to sønner, og Tina Kiberg, som han har to døtre med. Han blev senere gift med organisten Ingrid Häggstrøm.

I 2019 fik han en ny nyre efter fire år i dialyse, oplyser han i Politiken.

I øjeblikket er Stig Fogh Andersen ved at flytte fra Helsingborg til Holstebro-egnen - over til sin nye kæreste.

Sit liv har han beskrevet åbent i bogen "Aldrig en kedelig tone!" fra 2018.

Stig Fogh Andersen i sin signaturrolle som Richard Wagners Siegfried på Metropolitan Opera i New York. Foto: Winnie Klotz/Metropolitan Opera/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Politisk flertal vil fjerne minister fra forhandlinger om hjælpepakke til kulturlivet

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce