Annonce
Debat

Opfordring: Debattører, foren jer - eller lyt i det mindste til hinanden

"Især dem, som tror på sammensværgelsesteorien, synes jeg er svære at debattere med. Jeg stod og lyttede til nogle demonstranter en dag foran Århus Stiftstidendes kontorer på Banegårdspladsen i Aarhus. De råbte slagord og slog på tromme og skiftedes til at holde tale for hinanden. Deres talere var alle enige med hinanden, så jeg tænkte, at der ikke var så stor mulighed for at blive klogere for den enkelte. Derfor bad jeg, om jeg måtte låne mikrofonen, og de sagde ja. Jeg tog mikrofonen og takkede for ordet", skriver Britt Hermannsen. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

DEBAT: Jeg er taknemmelig for vores demokrati og føler det som både en glæde og en pligt at bruge det. For mig er andres mening lige så værdifuld og vigtig som min egen, og jeg mener, vi bør kunne debattere alting med respekt og venlig omgangstone. Derfor bekymrer det mig meget i denne tid, at der er to fronter, der virker til at være så meget i opposition til hinanden, at dialog næsen er umulig.

Den ene front består af folk, der som jeg selv er trætte af restriktionerne, men som følger regeringens og myndighedernes regler og anvisninger. Den anden front består af en stor, men meget sammensat flok mennesker, der alle er imod. De har, som de siger FÅET NOK! Men hvad de mener med det varierer. Derfor kan de let samle mange individer i deres store flokke af demonstrationer og optog.

Nogle af dem, der har fået nok, er usikre på, om vi som folk bliver udsat for fysisk fare ved at tage imod vaccinerne. De beskriver bekymring for sammensætning af vaccinerne, dens indholdsstoffer og eventuelle bivirkninger. Andre er vrede over lock down. De er kede af det på grund af de mange firmaer, som lider under nedlukningerne, og de mange, som taber på lock down.


Lad os derfor ikke ignorere hinanden uanset, hvilken flok vi tilhører.


Mange er imod den måde, regeringen takler covid-19 på. Blandt sidstnævnte findes et segment, som mener, at det hele er en stor sammensværgelse på globalt plan. De mener, der sidder en gruppe elitære bagmænd, som ønsker det fulde herredømme over Jordens befolkning, og de er ved at tage magten over os, hvis vi ikke stopper dem. Det skulle være en lille gruppe, som involverer ledere fra forskellige lande og mennesker med pengemagt og onde hensigter. Planen skulle være at starte med at lade alle folk få covid-19 og derefter tvinge folk til at få en vaccine, som i virkeligheden indeholder stoffer, der får katastrofale konsekvenser for folk. For eksempel gør folk sterile.

Især dem, som tror på sammensværgelsesteorien, synes jeg er svære at debattere med. Jeg stod og lyttede til nogle demonstranter en dag foran Århus Stiftstidendes kontorer på Banegårdspladsen i Aarhus. De råbte slagord og slog på tromme og skiftedes til at holde tale for hinanden.

Deres talere var alle enige med hinanden, så jeg tænkte, at der ikke var så stor mulighed for at blive klogere for den enkelte. Derfor bad jeg, om jeg måtte låne mikrofonen, og de sagde ja. Jeg tog mikrofonen og takkede for ordet.

Først takkede jeg dem for at tage deres demokratiske ret til at ytre sig og demonstrere til sig. Dernæst påpegede jeg, at der er så meget vrede og hårde beskyldninger i deres retorik og på deres plakater, at det ikke ligefrem fremmer dialog med anderledes tænkende. Det fremmer nærmere fjendtlighed. Jeg tror, det skaber fjendebilleder.

Derudover sagde jeg, at jeg mener, det er ude af proportioner, når de kalder vores lands styre for diktatur og advarer om, at vaccinepas kan være som en slags apartheid. Og når det virker så overdrevent, så får det måske andre til at miste respekten for deres argumenter. I hvert fald tror jeg, det får nogle til at ryste på hovedet af dem i stedet for at lytte og debattere.

Mange har sagt til mig, at de ikke gider snakke med de yderligtgående, som demonstrerer f.eks. sammen med Men in Black. Og det er det, der bekymrer mig mest. De store demonstrationer samler mange forskellige folk med mange forskellige dagsordener, sikkert også fodboldbøller og folk, der bare "har fået nok". Af corona. Og hvem har ikke det indimellem?

Det er så let bare at sige ja til at være sammen med andre om at udtrykke vrede og frustration. Men for at blive taget seriøst må de have en forståelig argumentation. Hvis de bare bliver grinet af og ignoreret, kan de blive en kilde til farlige sammenstød og optøjer.

Lad os derfor ikke ignorere hinanden uanset, hvilken flok vi tilhører. Lad os bruge vores smukke demokrati og debattere denne alvorlige situation med hinanden. Respektfuldt og lyttende fra begge sider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce