Annonce
Debat

Opfordring på fuldkornsdagen: Spis som din mormor

"Hvis vi ud over de helbredsmæssige gevinster ved fuldkorn også tænker på, hvilke gevinster det har for klima og bæredygtighed at spise mere fuldkorn, er der endnu flere grunde til at fatte indkøbskurven og gå til hylderne med fuldkornsprodukterne", skriver Søren Kanne. Arkivfoto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

DEBAT: Et studie fra starten af 2020 lavet af Kræftens Bekæmpelse viser, at 54 procent af danskerne får nok fuldkorn. Sagt på en anden måde betyder det også, at der stadig er 46 procent af danskerne, der ikke spiser nok fuldkorn.

Og hvis vi ud over de helbredsmæssige gevinster ved fuldkorn også tænker på, hvilke gevinster det har for klima og bæredygtighed at spise mere fuldkorn, er der endnu flere grunde til at fatte indkøbskurven og gå til hylderne med fuldkornsprodukterne.

Fuldkorn er traditionelt set lavet af råvarer, som vi kan producere i Danmark, ofte også økologisk, i god kvalitet. Vi behøver med andre ord ikke at sejle korn og mel hele vejen rundt om jordkloden for at bage rugbrød til familien, og heri ligger en stor klimagevinst ved at satse på fuldkorn som en væsentlig del af kosten.

Mange andre kilder til fuldkorn, f.eks. dansk kål, har de samme klimamæssige fordele. Og når vi netop er trådt ind i 2021, hvorfor så ikke gøre det til et nytårsforsæt for dig og din familie, at alle får fuldkorn nok hver dag?


Der er masser af gode grunde til at bruge det nye år og årets fuldkornsdag fredag 15. januar til at komme i gang med at spise mere fuldkorn. Så tag din mormor med (eller hendes opskrifter) og gå i køkkenet.


Får du nok fuldkorn? Ved at følge anbefalingerne kan du ligesom jeg starte dagen med grovvalsede havregryn og derefter to skiver rugbrød til frokost. Så får du et godt skud fuldkorn hver dag.

Benyt den mørke tid til at lave mad med kål og rodfrugter, som kan fås både dansk og økologisk. Det gode ved fuldkorn er også, at det mætter, så du spiser lidt mindre kød, hvilket også er godt for klimaet.

Min drøm er, at det igen bliver moderne at spise stuvet grønkål til frikadellerne og bagte rødder til hakkedrengen.

Der er masser af gode grunde til at bruge det nye år og årets fuldkornsdag fredag 15. januar til at komme i gang med at spise mere fuldkorn. Så tag din mormor med (eller hendes opskrifter) og gå i køkkenet. Velbekomme!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce