Annonce
Debat

Opfordring til Aarhus: Fodbolden skal udvikles, så fællesskabet kan styrkes

"I længere tid har fodboldens fysiske og sociale fællesskaber været nedlukket, og vi har savnet dem. Nu lysner det forude. Savnet forsvinder, når fodbolden for alvor igen kan rulle, men betydningen af dens samlende sammenhængskraft består. Det skal vi huske på. Også i det fremadrettede arbejde", skriver Andreas Rasch-Christensen og Jens Løkke Møller. Tegning: Jens Nex

Under coronaen har mange fået øjnene op for, hvor vigtigt fællesskabet er. Måske også, at vi for ofte tager det for givet. Men gode fællesskaber skal holdes ved lige og udvikles.

I længere tid har fodboldens fysiske og sociale fællesskaber været nedlukket, og vi har savnet dem. Nu lysner det forude. Savnet forsvinder, når fodbolden for alvor igen kan rulle, men betydningen af dens samlende sammenhængskraft består. Det skal vi huske på. Også i det fremadrettede arbejde.

Derfor vil vi gerne i samarbejde med fodboldklubber og andre idrætsforeninger udvikle fodbolden i Aarhus gennem et udviklingsnetværk, der er etableret i samarbejde med DBU. Det skal ikke træde i stedet for noget af det, der er, men forsøge at hjælpe med at fremme fodbold i og på tværs af fodboldklubberne.

Annonce

Det har gennem længere tid været velkendt, at der er uudnyttede potentialer i det århusianske. I Aarhus er der relativt set få, der spiller fodbold sammenlignet med indbyggere og tilflyttertal. Det strømmer til med nye håbefulde unge mennesker, der skal fortsætte deres liv og uddannelse i Aarhus, men for få vælger at gøre fodbolden til en del af deres fremtidige tilværelse.

I de senere år er der gjort en del for at fremme klubbernes faciliteter gennem opførelse af kunstgræsbaner og lignende. Alligevel er Aarhus fortsat en af de byer, der har færrest fodboldbaner pr. indbygger.

Der kunne nævnes mange andre udfordringer.

Ambitionen er at få flere til at føle glæden ved fodbold på og uden for banen, og derfor har vi brug for at komme tættere på, hvad de rette indsatser kan bestå i. Fodbolden er ligesom andre holdsport udfordret af faldende medlemstal, og der er mange holdninger til, hvorfor det er tilfældet. For at stå på mere fast grund, har vi derfor foretaget en undersøgelse iblandt fodboldklubberne i Aarhus, og den peger på flere interessante tendenser.

Vedrørende børn og unge er der generelt udfordringer med at fastholde spillere. Fra især 12-års-alderen begynder frafaldet for drengene, og flere klubber har svært ved at stille hold fra U15 (14-15 år) og op. For pigerne er der flere "huller" indtil 12-års-alderen, hvor en del klubber ikke har hold i alle årgange, og herefter kniber det også med bæredygtige hold for de ældste årgange. Derudover oplever alle klubber:

- Udfordringer med at rekruttere både trænere og frivillige.

- Udfordringer med at fastholde de frivillige i klubben (hver tredje klub er i meget høj grad udfordret i forhold til frivillighed).

- 25 procent af alle klubberne oplever en meget høj grad af udfordring vedrørende klubbens faciliteter, udstyr og materialer m.m.

Selvom resultaterne ovenfor umiddelbart kan virke dystre, så svarer 80 procent af klubberne faktisk, at de gerne vil indgå mere aktivt i lokalsamfundet, hvis der er frivillige hænder nok til det. Desuden er godt halvdelen af klubberne interesseret i at lave aktiviteter for nye målgrupper (handicapgrupper, patientgrupper m.m.).

Men vi skal have fundet nye veje til at tiltrække og fastholde flere frivillige, så både driften og nye tiltag kan udvikles. I den forbindelse skal vi blive bedre til at bygge bro til universitetet og de mange andre uddannelsesinstitutioner, som jo adskiller Aarhus fra mange andre byer. Flere af de mange ressourcestærke unge, der kommer til byen hvert år, kan gøre en forskel som trænere og frivillige i klubberne, og vi kan i de "gamle klubber" lære meget af den innovation, som findes i studenterklubberne.


Vi vil invitere ind og lytte for at hjælpe. Klubberne er nerven i den danske fodboldlandskab.


Det er også tydeligt, at vi skal blive bedre til at skabe nogle gode børn og unge-miljøer, hvor der ikke kun er fokus på resultater og talentudvikling. Lykkes vi med det, kan vi til hver en tid konkurrere med playstations, gamer-pc'er m.m.

DBU har netop offentliggjort en ny børn og unge-strategi, hvor der er fokus på både det fodboldfaglige og pædagogiske i træningstilbud. En strategi skal dog ud at leve i klubberne, hvis den skal blive mere værd end det papir, som den er skrevet på.

Vi vil derfor i udviklingsnetværket i Aarhus være med til at løfte debatten om strategien ud i klubberne, herunder også, hvad der skal til for, at den kan realiseres. Her bør gode tilbud til pigerne fylde meget.

Udfordringerne omkring faciliteter, herunder baner, bør være til at løse. Den debat kommer ofte til at fylde (uforholdsmæssigt) meget, da den er meget konkret at forholde sig til. Det er straks sværere at se indad i egen klub, udvikle egne tilbud og f.eks. måden, man modtager og fastholder nye spillere på.

Et stærkt fællesskab er godt for hver enkelt af os, men det er også vigtigt for vores lokalsamfund som det kit, der binder os sammen på tværs af aldersgrupper, kulturer, indkomst m.m.

Fodboldklubberne i Aarhus har med succes oprettet hold for f.eks. prostata- og hjertepatienter samt for flere andre grupper, og endnu flere århusianere bør i de kommende år få muligheden for at blive en del af det gode fællesskab, som fodbold kan være med til at skabe.

Det er blot en del af de mange ting, som netværket vil tage fat på, og vi vil invitere ind og lytte for at hjælpe. Klubberne er nerven i den danske fodboldlandskab.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

AGF

Ung AGF-back stopper straks karrieren: Vil prøve noget andet end fodbolden

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Debat For abonnenter

Meningsmager Marianne Lyngby Pedersen om at blive censureret på nettet: Ingen bare baller og våben her

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Efter bøderegn på Kongevejen: Rådmand indfører gratis parkering ved Friheden ugen ud

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Sophies drøm er blevet til virkelighed: Ny Aarhus-butik hylder populært fænomen

Annonce