Annonce
Debat

Opfordring til Musikhuset Aarhus: Kig ud i verden efter de store sangere

"Det lyder lovende, når Musikhuset i Aarhus nu søger at tiltrække verdensnavne, bl.a. inden for sangkulturen, hvor det gængse ideal desværre er blevet til guttural brægen i stedet for noget med klang i", skriver Uffe Lindum. Arkivfoto: Susumu Takahashi/Reuters/Ritzau Scanpix

DEBAT: Det lyder lovende, når Musikhuset i Aarhus nu søger at tiltrække verdensnavne, bl.a. inden for sangkulturen, hvor det gængse ideal desværre er blevet til guttural brægen i stedet for noget med klang i.

Den bulgarske sopran Sonya Yoncheva, som bl.a. optræder sammen med sin bror Marin Yonchev, der er tidligere rocksanger, er et godt valg, hvad den ellers så herlige Angela Gheorghiu ikke var ved koncerten i 2017. Her virkede hendes stemme i forfald.

Og så skulle Aarhus måske prøve at få fat på den nu 30-35-årige, stærkt opkommende kinesisk-australske tenor Kang Wang, som har den mest voluminøse tenorstemme siden Mario Lanza, der som bekendt døde 38 år gammel i 1959.

Annonce


Jo, der er gode folk at vælge imellem, så det er blot om at veje forestående udgifter og indtægter op mod hinanden, når der vælges.


Der har været glimrende tenorer i mellemtiden, Franco Corelli og Placido Domingo bl.a., men deres stemmer var mere bærekraftige end egentlig store. Den eneste i mellemtiden, hvis stemme havde et vist volumen, var faktisk Luciano Pavarotti – som ifølge divaen Joan Sutherlands mand, dirigenten Richard Bonynge, til gengæld ikke kunne læse noder.

José Carreras' stemme havde et meget begrænset output, og da jeg en gang hørte ham synge Don Josés blomsterarie fra "Carmen" på Metropolitan, var jeg ved at få et føl på tværs. Ariens sidste tre høje toner, ges-as-b, var han nødt til at synge i falset.

Den blinde, yderst populære Andrea Bocelli er efter sigende et såre venligt menneske, men bedømt på sin stemme mere et smart PR-stunt end en stor sanger.

Kang Wang kan allerede høres på Youtube, bl.a. i Paolo Tostis bedste sang, "L’alba separa dalle luce l’ombra", og i de to arier fra 2. akt, 1. billede af "La traviata", "De miei bollenti spiriti" og "O mio rimorso, o infamia", som han slutter på et overdådigt højt C (om Verdi, der ikke netop var kendt som ynder af tenorblær, så reelt har skrevet arien i C-dur, eller om den er transponeret op for tenor-effektens skyld, skal jeg til gengæld ikke kunne sige, men jeg tvivler på Verdi).

I øvrigt vrimler det med fortræffelige fjernøstlige tenorer, selv om den herlige Yang Yang sprang i døden, 44 år gammel og far til to, fra toppen af det 26-etagers højhus, hvor han og hans familie boede. Yijie Shi har allerede gjort hele kloden til sin arbejdsplads, og Chuan Yue Wang, Mingjie Lei, Kang Wang m.fl. følger efter.

I USA er Texas-tenoren David Portillo godt på vej. Ham hørte jeg i Washington DC i 2015, og det var en knippelgod oplevelse. Han kan som Kang Wang og Yijie Shi både synge og spille en rolle, og det er altid mest overbevisende, når en operasanger er syngende skuespiller.

Jo, der er gode folk at vælge imellem, så det er blot om at veje forestående udgifter og indtægter op mod hinanden, når der vælges.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lakserytteren tog en pause fra 'Vild med dans': Hyggede med sine fans i Salling

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

AGF

Forsvarsspiller imponerede i offensiven i pokalkamp: Er det Oliver Lund, der i fremtiden skal skabe målene i AGF?

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Debat

Pigerne fra 5. er kede af det: Thomas Medom, hvorfor tager du vores klub?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Annonce