Annonce
Kultur

Oplev Aarhus fra nye vinkler: Kom med performere rundt i byen

En kutteklædt 'hyrde' eller guide leder publikum rundt til en række koreografiske optrin i byen. Som her på taget af Godsbanen, hvor værket "Lift Me Up" af Nønne Mai Svalholm vises. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
De danser på taget, i baggården og på Bispetorv i "Big Bang - Collective Matter". Vandreforestillingen bringer publikum rundt i byen i selskab med dansere og performere, og Stiften tog med.

AARHUS: Efter halvandet år med coronapandemi, sprit og afstand er det en stærk oplevelse at stå hånd i hånd i en cirkel med 40 fremmede mennesker midt på Bispetorv.

I midten står fem dansere og udfører en serie af meditative bevægelser, som gentages i en rolig rytme.

Rundt omkring os fortsætter festugen i et andet gear. Et sted høres musik, højt oppe svæver en måge skrigende rundt på jagt efter fastfood, mens grupper af mennesker stopper op for at sætte sig på bænken, der er en del af festugens lysfest.

Annonce

Avisen er gået med på den koreografiske vandring "Big Bang - Collective Matter", der sender publikum rundt i byen for at opleve en række performances i byrummet.

Første stop på turen er Bispetorv, hvor koreograf og danser Snorre Elvin har skabt den meditative performance.

"Big Bang - Collective Matter" sender publikum rundt i byen for at opleve forskellige koreografiske værker. Her "Pentagram Parade" af Snorre Elvin. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Med på vandringen er også en 'hyrde', en kutteklædt guide, som nu gør tegn til, at vi skal bryde cirklen, og gå igennem en sort og gul stribet, oppustelig skulptur, der som en port leder os videre på vandringen.

Dans og design

Den århusianske koreograf Nønne Mai Svalholm har fået ideen til vandreforestillingen. Den er blevet til i samarbejde med tre andre koreografer og den internationalt anerkendte modedesigner Henrik Vibskov, som hun har lavet de skulpturelle installationer med.

De stribede porte er skabt af Henrik Vibskov og Nønne Mai Svalholm, som gennemgående installationer i vandreforestillingen. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- Jeg har længe haft lyst til at lave noget med Vibskov. Nu var den kunstneriske idé og timingen til det, så i foråret 2020 kontaktede jeg ham. Han var med på ideen, og vi har siden brugt en masse tid sammen. Jeg synes, at resultatet er blevet utrolig spændende. Projektet er kommet et sted hen, hvor jeg ellers ikke ville være kommet uden samarbejdet med Henrik, siger Nønne Svalholm, der gennem samarbejdet er blevet mere modig også til at arbejde med nogle andre materialer.

Henrik har stor indsigt i kroppens bevægelse, fordi han arbejder med design til kroppen både gennem sit tøjdesign og sine installationer

Nønne Mai Svalholm, koreograf

Selv om de to kommer fra forskellige kunstneriske genrer, har de undervejs i projektet oplevet, at de havde meget til fælles.

- Henrik har stor indsigt i kroppens bevægelse, fordi han arbejder med design til kroppen både gennem sit tøjdesign og sine installationer. Han er også musiker, så musikaliteten, var også noget, vi havde tilfælles. Så der er flere punkter, hvor vi har kunnet mødes, fortæller hun.

Annonce

Baggårdsstemning

Forestillingen er en hyldest til at følges ad og gå gennem overgange og forandringer i livet sammen, symboliseret i den vandring som publikum, koreografer og performere er ude på i løbet af de to timer, forestillingen varer.

- Vi oplever alle en masse store forandringer i disse tider. Nogle gange er en måde at komme igennem tingene på, at markere dem. Så værket er en hyldest til at følges ad og til at gøre ting sammen i de store - men også mindre - overgange i livet, forklarer Nønne Mai Svalholm.

Publikum kommer på en tur ind i baggårdene i den gamle chokoladefabrik, og oplever dem på en måde, som de med garanti ikke har gjort før. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Publikum bevæger sig igennem byen sammen med hyrden, der viser vej ind baggården på den gamle chokoladefabrik Elvirasminde, til en performance i de historiske industribygningers kringelkroge.

Aftenen begynder at skumre, da vi i samlet flok når Godsbanen, hvor seks dansere har taget opstilling på bygningens skrå tag.

Dansere, installationer, lys og lyd møder publikum på taget af Godsbanen. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Kraner og højhuse danner sammen med røg, lys og lyd en dramatisk kulisse og her stopper publikums fælles rejse.

Annonce

Ud i byrummet

Arbejdet med "Big Bang - Collective Matters" har givet Nønne Svalholm en styrket lyst til at rykke ud af scenerummet med sin dans.

I "Big Bang - Collective Matter" bliver publikum ledt gennem byen af dansere og performere, her Klara Utke Acs. Foto: Michael Harder

- Jeg er gået fra kun at have en krop og scenerummet at iscenesætte, til også at koreografere skulpturer, arkitektur, byrum og lys. Så jeg breder mig mere ud, og som koreograf er det rigtig spændende. Næste års værk er også til et offentligt rum i Aarhus, og det glæder jeg mig virkelig meget til, fortæller hun.

"Big Bang - Collective Matters" kan opleves fire gange om dagen frem til og med lørdag.

Big Bang - Collective Matters

På en vandring gennem midtbyen oplever publikum tre koreografiske værker og tre skulpturelle installationer.

Vandringerne begynder ved Aarhus Teater og slutter på Godsbanen, og tager to timer og 15 minutter.

Kunstnerisk leder, idé og koncept: Nønne Mai Svalholm

Skulptur og installation: Nønne Mai Svalholm og Henrik Vibskov

Koreografer: Nønne Mai Svalholm (Svalholm), Marie-Louise Stentebjerg og Ida Elisabeth Larsen (Two-women-machine-show) og Snorre Elvin (Danseatelier).

Vandringen er produceret af Svalholm i co-produktion med Aarhus Teater og Åbne Scene Godsbanen i samarbejde med Aarhus Festuge.

Spiller til og med 4. september klokken 16, 17, 19 og 20.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Kultur For abonnenter

Filmen 'Margrethe den Første' er storslået, tung og tragisk middelalderspænding

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce