Annonce
Mærk Aarhus

Oplev byen fra vandsiden i fuld fart

Foto: Aarhus SeaRangers
Det er den tid på året, hvor mange gerne vil krydre julefrokosterne med en sjov aktivitet. Her er en sejltur i Aarhusbugten med Aarhus SeaRangers et godt bud på en oplevelse, hvor der både er noget til kredsløbet og hjernen

Er du til fart over feltet, kan du sammen med Aarhus SeaRangers sejle for fuld damp gennem Aarhusbugten i en ni meter lang gummibåd med 600 HK. Er man knap så vovet, bliver motorernes hestekræfter naturligvis tilpasset efter, hvor meget adrenalin selskabet ønsker i kredsløbet. Med en sejltur i en af Aarhus SeaRangers både er man under alle omstændigheder garanteret et maritimt eventyr, der byder på en masse historiefortælling om byen, havnen og bugten.

- Hos os er der noget for alle. Der er noget for dem, der gerne vil have adrenalin ind i systemet, og der er noget for dem, der gerne vil have noget viden om Aarhusbugten, siger Niels Krogh Nielsen, chefguide for Aarhus SeaRangers.

Han har været tilknyttet Aarhus SeaRangers
siden 2014 og har været chefguide de seneste fem år. Niels Krogh Nielsen har læst historie på Aarhus Universitet, hvilket har givet ham en masse lokalhistorisk viden, han kan videreformidle på sejlturene i Aarhusbugten. Netop den relevante uddannelsesbaggrund gør sig gældende for alle guiderne hos Aarhus SeaRangers, hvor de udover historikere har blandt andre biologer, arkæologi- og arktitekturstuderende ansat, som alle kan fortælle om forskellige aspekter ved Aarhusbugten.

Ideelt sted at sejle

Går man lidt tilbage i tiden, har aarhusianerne generelt været en smule afskåret fra havnen og havet. Men med etableringen af Aarhus Ø åbnede kyststrækningen sig igen mere op, og for Aarhus SeaRangers gav det anledning til formidlingen om havet på havet, da de startede med de første aktiviteter for et årti siden.

- Det, der gør Aarhusbugten interessant, er, at Aarhus
er en stor by tæt ved havet. Idéen med Aarhus
SeaRangers har været at få østjyderne ud for at opleve havet og fortælle dem om Aarhusbugten og de små øsamfund, siger Niels Krogh Nielsen.

Mange spændende naturområder befinder sig tæt på Aarhus, men for mange aarhusianere er de, ifølge Aarhus SeaRangers-direktør Bjørn Kristensen, alligevel svært tilgængelige af en simpel årsag:

- Det tager relativt lang tid at komme rundt til de forskellige naturområder i Aarhusbugten, medmindre man har en båd. En tur, der normalt vil tage en time i bil, kan vi gøre på 10 minutter i båd.

Derudover er Aarhusbugten et ideelt sted at sejle i hurtige gummibåde, fordi der sammenlignet med Vestkysten generelt er gode vindforhold, som samtidig giver varierede vandtyper. Har man mod på det, kan man derfor også kombinere sin sejltur med undervandsjagt med harpuner, fordi sigtbarheden mange steder er god i Aarhusbugten.

Sælsafari og vikingeaktiviteter

Vil du opleve vild natur i Danmark, er det ideelt at komme ud på havet og under havets overflade. I Aarhusbugten kan du blandt andet opleve sæler, marsvin og delfiner, og sidste år var der endda en vågehval, der havde fundet vej ind til Aarhus Ø.

- Vi kan tage folk med på sælsafari, og ved Bosserne ud for Samsø findes der sælkolonier, hvor man for eksempel kan finde gråsælen, som er Danmarks største rovdyr på 300 kg, siger Niels Krogh Nielsen.

Ønsker man at udvide sin sejltur med andre aktiviteter, er mulighederne mange hos Aarhus SeaRangers.

- Vi har en lejr i Norsminde med et telt, der kan rumme op til 50 personer, hvor vi kan holde folk tørre og varme og skabe en hyggelig stemning. Vi kan for eksempel servere gløgg og æbleskiver, og vi kan også lave frokost eller middag på bål, siger Bjørn Kristensen.

Skal der være lidt ekstra underholdning til selskabet, kan man ved lejren også prøve kræfter med vikingeaktiviteter som eksempelvis bueskydning eller øksekast.

Alle kan være med

Selvom nogle måske tænker, at udendørs aktiviteter ikke egner sig til vinterperioden, har mange virksomheder alligevel fået øjnene op for at hyre Aarhus SeaRangers til firmajulefrokoster. For selv på en kold vinterdag, kan de hurtige gummibåde komme på vandet, og der bliver ikke sparet på udstyret. Man bliver nemlig iført termo- og tørdragter, handsker og neoprenstøvler.

- Selvom man kommer i fint tøj, kan man sagtens tage med på sejltur i vintervejr. Man kommer i land tørskoet, og man fryser ikke. Vi har derudover adgang til omklædning og bad, hvis man gerne vil nette sig efter turen, siger Niels Krogh Nielsen.

Derudover oplever Aarhus SeaRangers meget sjældent, at folk bliver søsyge, fordi bådene i den høje fart skærer sig gennem vandet.

- Vi får altid fantastiske tilbagemeldinger fra vores kunder. Når vi kommer ud på vandet, er der bare en helt særlig stemning. Du bliver rusket igennem, og du kan opleve byen fra vandsiden. Folk synes bare, at det er en vildt god oplevelse, afslutter Bjørn Kristensen.

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden