Annonce
Aarhus

Oplev en lille solformørkelse sammen med eksperter fra Aarhus Universitet

Under solformørkelsen i 2015 måtte man heller ikke se direkte op mod solen uden beskyttelsesbriller. Mandag kan man i Danmark observere en minisolformørkelse, når Merkur passerer mellem Solen og Jorden.  Foto: Jens Thaysen
Mandag kan man opleve noget så sjældent som en merkurpassage fra taget af Moesgaard Museum.

HØJBJERG: Hvis vejret skulle vise sig fra sin venlige side, kan man mandag 11. november klokken 13.35 være heldig at overvære en merkurpassage fra taget af Moesgaard Museum.

Er det overskyet, må man væbne sig med tålmodighed. Merkurpassager er en sjældenhed. Næste gang planeten bevæger sig ind mellem Solen og Jorden er i 2032 – Den 13. november hvis man allerede nu vil notere det i kalenderen.

Man skal ikke bare stille sig ud i baghave og stirre op mod solen, hvis den skulle vise sig på mandag.

- Det at observere en merkurpassage er ikke noget, man selv skal binde an med, hvis ikke man har specialviden om solobservationer, advare Ole J. Knudsen, Institut for Fysik og Astronomi.

Dels er Merkur ikke ret stor, faktisk fylder den så lidt i forhold til Solen, at der ikke er tale om en solformørkelse men om en merkurpassage, dels er det farligt at kigge direkte mod Solen.

- Vi bruger helt sikre filtre og teleskoper. Prøv det ikke derhjemme - du kan give dig selv uoprettelige øjenskader i form af smeltede pletter inde i øjet, siger han.

Annonce

Planetjægere på taget

Specialviden er lige præcis, hvad man finder på musesumstaget mandag eftermiddag, når Merkur som en lille sort plet langsomt begynder at bevæger sig hen over solskiven.

- Sådan en passage har en helt speciel betydning for aarhusastronomerne. Det er nemlig lige præcis sådan, man også kan jagte planeter omkring de andre stjerner; exoplaneter, og det er i den grad en spidskompetence på Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet, siger Ole J. Knudsen.

Mandag vil nogle af planetjægerene fortæller om deres arbejde samtidig med, at de hjælper med at finde Merkur på solskiven.

Hvis det mod forventning være overskyet, forbeholder forskerne sig retten til at aflyse arrangementet, men så må man nøjes med at nyde udsigten fra taget på Moesgaard Museum.

Det er Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet, der står for arrangementet i samarbejde med Moesgaard Museum. Og selv om der er lukkedag på museet, må man gerne låne toilettet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye beregninger: Det vil der ske med biltrafikken, hvis man gør bus og letbane gratis i Aarhus

Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Aarhus

Mulige problemer med letbanen torsdag: Udstyr til forebyggelse af is er endnu ikke fuldt i drift

Aarhus For abonnenter

Nelson boede 14 år i en flygtningelejr: - Det betyder alt for mig at blive dansk statsborger

Annonce