Annonce
Livsstil

Oplevelsesguide Sønderjylland

100-året for Genforeningen bliver synligt i hele landet i år, men selvfølgelig særlig meget i det syd- og sønderjyske område. Genforeningen2020 har i januar præsenteret det omfattende program med koncerter, udstillinger, forestillinger, foredrag. Et overflødighedshorn af oplevelser. Her er et lille udpluk fra det sydligste Sønderjylland suppleret med tip til kaffe- og spisepauser samt shopping. God tur!
Annonce
Annonce

Sønderborg

KULTURrus

100 år med Danmark

Museet på Sønderborg Slot har rullet sig helt ud i anledning af 100 året for Genforeningen. Den 18. januar åbnede prinsesse Benedikte en ny permanent udstilling: ”100 år med Danmark – Sønderjylland siden Genforeningen”. Gennem spil, twittervæg, vejskilte med skudhuller og gemte kaffebønner fortælles historien i de seneste 100 år i landsdelen. Fra 1920, da det officielle Danmark tog over i Sønderjylland, og hvor ”hjemvendte” danskere og et tysk mindretal skulle vænne sig til nye forhold, til anden verdenskrig, hvor nazisme og skellene mellem befolkningsgrupper blev udfordret og endelig frem til efterkrigstiden. Og så er der også fokus på det særligt sønderjyske med Mojn, kaffebord og sang.

Foredragskoncert

Det højt besungne kor, Ars Nova Copenhagen, med succes i ind- og udland, kommer i 2020 rundt i landet med foredragskoncerten ”Istedløven”. Koret synger sange fra 1800- og 1900-tallets Danmark og Tyskland, og Jørgen Carlsen, tidligere forstander for Testrup Højskole, nu formand for højskolesangbogsudvalget, kæder historien sammen med sine fortællinger fra Grænselandet. De to første koncerter finder sted i to sønderjyske kirker lørdag den 7. marts. Først i Brede Kirke ved Bredebro og om aftenen i Sct. Marie Kirke i Sønderborg (kl. 19).

KAFFEpause

En tur til Point of View

I det nye Hotel Alsik, der ligger ved Sønderborgs havnefront, som den canadiske arkitekt Frank Gehry har lavet masterplan for, kan man andet end spise gourmetmad med udsigt, sove og holde møder. Man kan også tage en tur med elevatoren helt op i toppen af bygningen, som er tegnet af tegnestuen Henning Larsen. På 16. sal ligger Point of View, hvor man kan se ud over hele Sønderborg, Alssund og Flensborg Fjord. Det er gratis at komme derop, men man skal bestille en billet – enten via hotellets hjemmeside eller på hotellet, hvis man tør tage chancen. Mens man venter eller efter en tur i højderne kan man tage en kop kaffe/te med kage fra hotellets eget bageri.

Nørre Havnegade 21-25

MADglad

Gammel villa med god mad

Sønderborg er begunstiget med virkelig gode spisesteder også i den ambitiøse ende – lige fra gourmet-restauranten i toppen af Hotel Alsik til Hotel Baltics stjerneanmeldte restaurant ved Høruphav. Tæt på centrum i Sønderborg ligger Huset Blom, der er en smuk gammel villa, og som samtidig er navnet på en restaurant med et godt ry. Gæsterne er bl.a. glade for konceptet delemad, som vinder mere og mere frem på restauranterne. I stedet for portionsanretning får man et fad ind med mad, som man kan dele. Mon ikke også madspildet mindskes den vej…

Bartholin-parret åbnede i 2014 Huset Blom i den smukt istandsatte villa, og der er åbent både til frokost og aften med et menukort, der rækker fra smørrebrød, oksefilet fra Kildegården med bearnaise samt et menukort med gourmetmad.

Sundsmarkvej 40

SHOPamok

Duften af specialforretning

Butikken Wohlenberg i gågaden er mere end 100 år gammel, for Gustav J. Wohlenberg åbnede specialforretningen i 1913, men duften af malede kaffebønner er helt frisk. Den følger én hele vejen rundt i den store specialforretning med et stort udvalg i vin, spiritus, chokolade, te, kaffe, øl. Butikken ligger i en fin gammel bygning, som i 2010 blev belønnet for sin istandsættelse.

Perlegade 10

Prinsesse Benedikte åbner Sønderborg Slots nye udstilling 100 år med Danmark - Sønderjylland siden Genforeningen. Foto: Timo Battefeld
Annonce

Tønder

KULTURrus

Foredrag med koncert hos Hagge’s

Hagge’s Musik Pub i Tønder er lidt af en institution. I 1988 åbnede spillestedet på initiativ af folk fra Tønder Festival. Siden har der været cirka 40 koncerter om året, og på nær to ansatte drives stedet af frivillige.

Den 27. marts kl. 19-22 er der foredrag med koncert. Rikke Thomsen, der sidste år som 28-årig, modtog Modersmålsprisen som den yngste nogensinde, giver koncert å synnejysk. Vel at mærke efter at forstanderen fra Ry Højskole, Poul-Henrik Jensen, har holdt et foredrag om grænsekonflikter i Europa – fra Grækenland til Ungarn, fra Nordirland til Spanien. En kombiaften i Genforeningens tegn.

Vestergade 80

Sammen i Flyhangaren

Egnsspillene har siden 1999 i perioder opført en række egnsspil for at udbrede det historiske kendskab til Tønder og omegn. Man beder en dramatiker om at skrive et stykke, og i år handler stykket om tiden fra 1914 til 1920, skrevet af forfatter Lars Thelonius.

Fra 5.-10. maj opføres stykket i Flyhangaren i Soldaterskoven ved Tønder. Stykket handler om borgere i Tønder, hvor nogle er soldater og gør tjeneste på Zeppelinbasen, og hvor byens indbyggere har forskellige sprog og holdninger. Stykket ”Sammen” handler om, hvordan man lever i en krigstid.

Soldaterskoven

SHOPamok

Drøhses Hus – kniplinger og kunsthåndværk

I det smukke gamle hus, Drøhses Hus, fra 1672 med sin finurlige barokstil kan man slå to fluer med et smæk: Man kan se museets udstilling af fine, gamle kniplinger og shoppe i museumsbutikken, som har mange bud på kunsthåndværk – fra keramik og silketørklæder til strikkede karklude og sjove nips. Selve husets indre er også et besøg værd – ikke mindst de skæve og lavloftede lokaler på førstesalen. Kniplingerne kom i sin tid til Tønder fra Nederlandene, og efterhånden blev man så dygtig til at kniple i vadehavsbyen, at det blev en værdifuld eksportvare.

Storegade 14

MADglad

Hostrups Hotel

Efter en million-ombygning kunne det gamle Hostrups Hotel fra 1850 sidste sommer åbne dørene til stemningsfyldte lokaler med café/restaurant, bar, festlokale og 23 værelser. Hotellet ligger ned til Vidåen i byens sydlige udkant, et stenkast fra centrum og byens museumskompleks. Restauranten er døbt W efter bysbarnet, møbelarkitekt Wegener, og derfor sidder man godt i én af hans smukke stole. Hos W kan man også få frokost bl.a. et tapasbræt med mange hapser, mens man sidder og glæder sig over, at der stadig er nogen, der vil smide mange penge efter mindre hoteller og dermed give dem personlighed, langt væk fra kædernes ensformighed.

Søndergade 30

Annonce

Aabenraa

HISTORIEræs

Danmarks historie på en time

Asser Amdisen har vist nærmest udødeliggjort sit navn efter, at han på P3 fortalte Danmarks-historien på et minut! Meget morsomt, og det begyndte og sluttede med en god vejrudsigt. Hvis du ikke har set den, så find den på Youtube. Det er selvfølgelig for sjov, og Asser Amdisen kan fortælle meget mere. Han får en hel time til at fortælle sådan cirka 12.000 år af Danmarks historie ved et foredrag den 18. februar på biblioteket i Aabenraa. Men det bliver garanteret også morsomt – og meget indsigtsfuldt. Genforeningen når endda at få ekstra fokus trods den begrænsede tid.

Aabenraa Bibliotek, Haderslevvej 3. Samme dag er han også på Bov Bibliotek kl. 16.30

Forladte rødder

Det er titlen på en udstilling med værker af grafikeren Stefan Bannow, Odense, ”Forladte rødder”. Han har nemlig rødder i det tyske mindretal, født i 1952 og opvokset i Egernsund. Han har tygget lidt på sin opvækst i Sønderjylland som medlem af det tyske mindretal, og det er resulteret i en række værker, der tager sit udgangspunkt i hans personlige historie. De vises i Aabenraa Kunsthandel med fernisering den 8. februar kl. 11-13 og til og med 29. februar. Stefan Bannow er oprindelig uddannet smed, men er siden uddannet fra Det Fynske Kunstakademi, hvor han blev færdig i 1984.

Ramsherred 15

KAGEkræs

Kagebord på Jacob Michelsens Gård

Temmelig centralt i Aabenraa ligger den en smuk gammel gård, hvis fundament stammer helt tilbage fra 1500-tallet. Jacob Michelsens Gård. I 1847 kom den i familien Michelsens eje og forblev det i flere generationer. I 1958 begyndte en datter at åbne dele af gården for offentligheden, og det udviklede sig til, at gården blev et fint lille egnsmuseum, der er kendt for sine bageweekender. Og selvfølgelig skal det sønderjyske kaffebord på menuen i Genforeningen 2020. Det sker i weekenden den 16.-17. maj som er bageweekend, hvor der laves brød og kage til sønderjysk kaffebord, som gæsterne kan nyde i det oprindelige miljø omkring 1900-tallet. Der vil derudover være en udstilling om Genforeningen, og i haven bliver der stillet en kopi op af kongeporten, som Christian X red igennem.

Toften 37a

FARVEamok

Farver hos Norsk by Miriam S

Midt i Aabenraa by med mange gamle, kønne huse ligger der en butik, der går all in på farver: “Norsk by Miriam S”, hvor der sælges masser af unika-varer bl.a. Miriams egne kjoler, som hun både designer og syr selv. Men der er også kjoler fra Margot og Du Milde, sjove og farverige sko – totalt langt væk fra kædebutikkernes udbud, dansk strik og ting til indretning bl.a. plakater fra Mutmut, som laver grafik med sjove sønderjyske udtryk.

Miriam Skjøth har været i gang i fem år og rykkede i november ind i nye lokaler på gågaden.

Storegade 22

MADglad

Man kan med fordel tage en tur lidt uden for Aabenraa, hvis man skal have noget godt at spise. Restaurant Knap ligger i naturskønne omgivelser lige ved en mølleå- og -dam. I slut-80’erne købte og istandsatte Hans Michael Jebsen Restaurant Knap. Jebsen bor i Hong Kong, hvor han driver Jebsen-familiens omfattende virksomhed, men han har siden Restaurant Knap købt bl.a. en række restauranter og hoteller op i Sønderjylland, sat dem i stand og sat forpagtere på og gjort dem til eftertragtede spise- og overnatningssteder. Tina og Per Dupont Holdt blev i 1987 forpagtere af Restaurant Knap, og de skabte sammen et meget populært udflugtsmål med rigtig god mad på menuen. Per Dupont Holdt mistede sin kone og makker for syv år siden og driver nu stedet videre med sin datter, Sabrine Dupont og et hold ambitiøse kokke.

Stennevej 79, Stollig

Koret Ars Nova rejser rundt i ind- og udland. I år laver de en foredragskoncert om Genforeningen.
Ægteparret Bartholin åbnede i 2014 restaurant i en istandsat villa og har i dag et godt ry for lækker mad til god ”value for money”.
Særlig populær er delemaden. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Drøhses Hus er museum for Tønders kniplingehistorie, men formår samtidig at have en museumsbutik med mange fristelser.
Rikke Thomsen udgiver ny plade på synnejysk. Hun bor i Nordjylland.Foto: Timo Battefeld
Indretningen i det istandsatte Hostrups Hotel er simpelthen så indbydende, at man bare får lyst til at sætte sig ned og slappe af.
Kunstneren Stefan Bannow fra Odense udstiller grafik i Aabenraa.
Hotel Alsik tiltrækker megen opmærksomhed inde som ude – inden for kan man komme til tops og se udsigten – og nyde kaffen bagefter
I maj er der bageweekend i den smukke Jacob Michelsens Gård.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Udvist efter 90 sekunder: - Jeg tænkte, jeg ville udvise lidt ro. Men det var ikke smart ...

Aarhus

Corona gør comeback i Østjylland: Hvor bekymrede skal vi være for det stigende smittetal?

AGF

Patrick Olsen: Vi arbejder som svin

Annonce