Annonce
Debat

Opråb fra landbruget: Det er bedre at rense drikkevandet end at stoppe dyrkningen

"Den eneste måde, hvorpå vi kan sikre, at de 10 procent af vores vand, vi drikker og laver mad af, er helt rent og ufarlig at drikke, er ganske enkelt at kræve en rensning, hvis politikerne skal leve op til deres løfte om rent drikkevand. Det vil ingen forskel gøre at forbyde dyrkningen af landbrugsjorden. Vi vil stå med det samme problem bagefter", skriver Claus Wiese. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

DEBAT: I Danmark producerer vi vores drikkevand fra grundvand, som hovedsagelig indvindes under landmændenes marker. Det gennemgår herefter en meget enkel behandling på vandværkerne, hvor det bliver beluftet og løber igennem et sandfilter. Herefter ryger det direkte ud til forbrugerne.

Men det kan måske snart være slut med den simple vandrensning efter, at der endnu en gang er fundet miljøfremmede stoffer fra industriel produktion i vores drikkevand - blandt andet fluorstoffer.

Man har nu konstateret, at fluor findes i langt de fleste vandboringer i Danmark, jævnfør fagbladet Ingeniøren 21. juni. Stegepander, jakker, sko, telte, emballage og pizzabakker er blandt de produkter, som indeholder fluorforbindelser, fordi de giver en vandafvisende effekt.

Annonce

Stofferne vækker bekymring hos forskere verden over, fordi de ikke nedbrydes. De ophober sig i naturen og i levende væseners væv, hvorfra de ikke forsvinder igen, men forbliver intakte og derfor kan virke befordrende for kræft og en række andre sygdomme. De nedbrydes ganske enkelt ikke.

Fluorstoffer ophobes i kroppen og kan blandt andet give leverpåvirkning, lav fødselsvægt og forhøjede nyretal og kolesteroltal. Endvidere mistænkes dette stof også for risikoen for at udvikle kræft, ADHD, knogleskørhed, tidlig abort med mere.

Der er en lang række andre stoffer i vores vand, som man endnu ikke har analyseret vandet for. Man finder kun det, man leder efter. Den enkelte analyse afslører kun det produkt, man fokuserer på.


Kære politikere, rens nu det vand! Det er både billigst og mere sikkert til gavn for borgernes helbred.


Der er meget fokus på dyrkningspraksis på landbrugsjorden, selv om der de sidste 20 år ikke er sløjfet én eneste boring på grund af landbrugets brug af pesticider på dyrkningsfladen. Man fordrejer sandheden ved at påstå overfor vandforbrugerne, at man sikrer vores drikkevand ved at lave indskrænkninger i dyrkningen af landbrugsjorden. Her er vandet jo rent, og det vil det efter al sandsynlighed også være fremover.

På det foreliggende grundlag er det helt uforsvarligt at kræve den almindelige dyrkning af landbrugsjorden bragt til ophør, da man nu kan konstatere, at de fleste boringer er forurenet af kemi fra industrien og fra punktkilder. Det vil intet forandre at stoppe med at dyrke jorden, som vi altid har gjort i landbruget.

I foråret 2020 fremlagde Miljøministeriet resultatet af den største massescreening af grundvandet i nyere tid. Landbrugets anvendelse af godkendte pesticider klarede i dén grad frisag. Ingen godkendte midler blev fundet over grænseværdien. I 80 procent af prøverne var der intet for fund af landbrugspesticider overhovedet.

Der blev leveret klokkeklart bevis for, at det danske godkendelsessystem for landbrugspesticider sikrer, at vores grundvand ikke forurenes af landbruget. Godkendelsessystemet er verdens bedste og skrappeste.

Kommunerne vil gerne negligere de problemer, der er med nedsivning fra gamle affaldsdepoter og anvendelse af kemi i det øvrige erhvervsliv. Her findes et sandt mylder af olierester, træbeskyttelsmidler, undervognsbehandling, rengøringsmidler samt midler til personlig pleje og som nævnt fluorstoffer.

Miljøminister Kirsten Brosbøl krævede i 2014 sikkerhed for, at dansk drikkevand er uden fluorstoffer. Nu er det så igen fundet i vores drikkevand.

Den eneste måde, hvorpå vi kan sikre, at de 10 procent af vores vand, vi drikker og laver mad af, er helt rent og ufarlig at drikke, er ganske enkelt at kræve en rensning, hvis politikerne skal leve op til deres løfte om rent drikkevand.

Det vil ingen forskel gøre at forbyde dyrkningen af landbrugsjorden. Vi vil stå med det samme problem bagefter. Så har vi blot afskåret vores statskasse fra at få nogen hårdt tiltrængte valutaindtægter i lighed med minksagen. Det kostede samfundet 20 milliarder kroner. Det vil ikke kunne gøre det, hvis store dele af landbruget skal lukkes ned, hvilket det uvægerligt vil føre til, hvis for eksempel Aarhus Kommune får gennemført sine nuværende planer med at indskrænke dyrkningen på 5000-6000 hektar.

Prisen herfor vil langt overstige det, man anslår fra byrådet. Budgettet på 800 millioner kroner vil løbe langt højere op, når den endelige regning er gjort op.

Kære politikere, rens nu det vand! Det er både billigst og mere sikkert til gavn for borgernes helbred.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Mere end 1800 smittede igen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Gift-skandale i Aarhus tager en ny drejning: Nu er jagten på ekstrem gift i mælk fra køer ved brandskole forbi

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

Alarm 112

77-årig kvinde med blå sko efterlyses: Lider af alzheimer og kan ikke selv finde hjem

Aarhus

Dagens corona-tal: Antallet af nye smittede fortsætter stigningen

Aarhus

Vil du med hjem og se min hundehvalp? 10-årig dreng udsat for ubehagelig oplevelse

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Debat

Send flere busser mod Sabro: Så slipper vi samtidig for et farligt sving i Tilst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Aarhus

Mere end 4000 cyklister kører her hver dag: Sikkerhedstiltag syltet i tre år - bortset fra et, som ekspert frarådede

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Derfor er Aros' direktørvalg det rigtige

Annonce