Annonce
Debat

Opråb fra tætpakkede beboere: Har Bundsgaard tænkt sig, at vi skal bo lige så mange på Trøjborg som i 1920'erne?

"Den socialdemokratiske argumentation kan læses som et forsvar for investors kalkulerede profit; er det socialdemokratisk politik? Samtidig er kvoten for almene boliger i mange tilfælde ikke udnyttet. Er det socialdemokratisk politik", skriver Eva Just og Niels Christian Sidenius. Arkivfoto: Kim Haugaard

DEBAT: Et af de store punkter i valgkampen i Aarhus er de mange høje og tætte byggerier, der har udløst omfattende borgerprotester – dog uden synderlig effekt. Flere partier har besluttet de mange byggerier – Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og indimellem også SF – men især Socialdemokratiet står centralt i udviklingen. Hvilke argumenter bruger Socialdemokratiet i forsvaret for byggerierne?

Den 5. november diskuterede Jacob Bundsgaard med Venstres Christian Budde i P4 Østjyllands morgenprogram. Venstre vil tilsyneladende arbejde for en mere balanceret vækst og tage trykket af midtbyen; det var også på tide, og vi glæder os til at se det. Bundsgaard derimod mener ikke, at fortætningen er gået for vidt: Der bor jo væsentligt færre mennesker i Aarhus C i dag end i 1920'erne.

Det gælder uden tvivl for hele midtbyen. Men sikke en sammenligning. På Trøjborg voksede befolkningstallet fra cirka 3.500 omkring første verdenskrig til cirka 12.000 under anden verdenskrig og er i dag omkring 7.500.

Annonce

Hovedbestanden af lejligheder var små toværelses lejligheder, hvor der i 1920'erne typisk boede to voksne med godt tre hjemmeboende børn. Sådan er det heldigvis ikke længere. Men et- og toværelses lejligheder er fortsat helt dominerende (i 2020 65 procent), og de seneste byggerier forstærker denne sammensætning af boligmassen.

Da der snart ikke er mere fri jord, skal der åbenbart bygges yderligere i højden og tæt, hvis Trøjborg igen skal nå op på 12.000 indbyggere. Er det målet, Bundsgaard?

Familieboliger og fleksible ældreboliger vil sammen kunne skabe en langt bedre balance mellem befolkningsgruppers behov og efterspørgsel på boliger og den samlede boligmasse. Stiller Socialdemokratiet nok krav om dette til investorerne?

De mange nye lejligheder er nødvendige for at holde priserne nede, siger Bundsgaard i nævnte udsendelse. Noget tilsvarende sagde ordføreren for Socialdemokratiet 13. oktober som begrundelse for ikke at reducere antallet af lejligheder i et netop vedtaget byggeri på Trøjborg. Hvis det skete, ville prisen på de øvrige lejligheder stige.

Sådan hænger det ikke sammen. Hvis prisen bliver for høj, rettes efterspørgslen andre steder hen. Selv med godt 8.000 ledige lejligheder i Aarhus Kommune er priserne fortsat med at stige.

Den socialdemokratiske argumentation kan læses som et forsvar for investors kalkulerede profit; er det socialdemokratisk politik? Samtidig er kvoten for almene boliger i mange tilfælde ikke udnyttet. Er det socialdemokratisk politik?

Aarhus vokser med mellem 4.000 og 5.000 indbyggere om året, men cirka 2.200 skyldes flere nyfødte end døde. Små børn efterspørger ikke lejligheder, og flytter familien inden for eller fra kommunen, frigøres samtidig en lejlighed.

På trods af de mange nyfødte falder antallet af 0-5-årige i perioden fra tredje kvartal 2020 til tredje kvartal 2021. Små børn flytter ikke alene, men det gør børnefamilier, fordi det er meget svært at finde lejligheder, der er store nok og til at betale. Og derfor skyldes en del af væksten i befolkningen, at der er en voksende ældrebefolkning.

Familieboliger og fleksible ældreboliger vil sammen kunne skabe en langt bedre balance mellem befolkningsgruppers behov og efterspørgsel på boliger og den samlede boligmasse. Stiller Socialdemokratiet nok krav om dette til investorerne?

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Debat

Tak fra Fredberg til Winther: Du har haft mod til at sige din mening, selvom det gav tæsk

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Aarhus

To mænd blev varetægtsfængslet for drab i Rådhusparken: Nu er de blevet løsladt

Annonce