Annonce
Debat

Opråb til kirkeministeren: Folkekirken bør spille en rolle i integrationen af indvandrere

"De danske præster og menigheder ude i landet gør et enormt stykke arbejde i deres lokalsamfund for at skabe et godt sted at være – for at skabe et samfund, man har lyst til at bidrage til, hvor man kommer hinanden ved, og hvor man støtter hinanden. De yder et uvurderligt bidrag til at føle lokal samhørighed og den sammenhængskraft, som så mange politikere taler om. Jeg tror, at alle indvandrere, uanset baggrund, vil blive modtaget med åbne arme i deres lokale kirke", skriver Mette Hjermind Dencker. Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Folkekirkens biskopper har udtalt kritik af kirkeminister Joy Mogensen (S) for at nedlægge det lovforberedende udvalg, der skulle se på, hvordan folkekirken kunne hjælpe med integrationen af kristne flygtninge og indvandrere – blandt andet ved hjælp af en lovændring, der gør det muligt at have dobbelt medlemskab af folkekirken og en migrantmenighed.

Joy Mogensen, ligesom så mange af de andre ministre i den socialdemokratiske regering, giver corona-pandemien skylden for, at udvalget lukkes. Biskop over Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, siger, at landets biskopper er "forbløffede" over kirkeministerens beslutning og siger samtidig, at udvalgets arbejde er vigtigt og nødvendigt, "hvis folkekirken skal kunne agere folkekirke i Danmark".

Og det skal folkekirken selvfølgelig. Julen, påsken og alle de andre højtider er hvert eneste år vigtige samlingspunkter for os danskere. Vores samfund hviler på den kristne kultur, og på mange måder er det den kristne kultur og dens højtider, der markerer årets gang. Folkekirken har derfor en vigtig rolle at spille også i dag.

Men hvad betyder betegnelsen folkekirken egentlig? Jo, det betyder, at det er en kirke for folket. Det danske folk. De danske præster og menigheder ude i landet gør et enormt stykke arbejde i deres lokalsamfund for at skabe et godt sted at være – for at skabe et samfund, man har lyst til at bidrage til, hvor man kommer hinanden ved, og hvor man støtter hinanden. De yder et uvurderligt bidrag til at føle lokal samhørighed og den sammenhængskraft, som så mange politikere taler om.


Derfor bør kirkeministeren genoverveje sin beslutning om at nedlægge det udvalg, som netop skulle have set på, hvordan kristne indvandrere bedre integreres her i landet.


Jeg tror, at alle indvandrere, uanset baggrund, vil blive modtaget med åbne arme i deres lokale kirke, og mange vil opleve et fællesskab, der vil styrke dem som mennesker. Monstro deres danskkundskaber, deres naboskab, jobmuligheder, integration osv. ikke også bliver forbedret?

Vi har naturligvis religionsfrihed her i landet, og der er heller ikke noget krav om, at man skal tilhøre folkekirken, selv endda for at blive kirkeminister. Således var den tidligere kirkeminister fra 1968 til 1971, Arne Fog Pedersen fra Venstre, medlem af en frikirke og ikke af folkekirken.

I stedet for at hindre præsternes gerning, bør folkekirkens administrative leder, kirkeministeren, gøre så meget som muligt for, at kirkens "daglige ledelse", biskopperne og præsterne, kan udøve sin pastorale forpligtelse i sit geografiske område. Præsterne skal have frie tøjler til at udøve deres forkyndelse, deres sjælesorg og deres undervisning, som det så fint hedder i menighedsloven. De skal støttes af kirkeministeren, til gavn for alle – ikke mindst indvandrerne.

Derfor bør kirkeministeren genoverveje sin beslutning om at nedlægge det udvalg, som netop skulle have set på, hvordan kristne indvandrere bedre integreres her i landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce