Annonce
Debat

Opråb til politikerne: Aarhus kan og bør gå forrest i klimakampen

"En by som Aarhus kan være et grønt fyrtårn, men vi har brug for, at politikere i Aarhus som Jacob Bundsgaard, Bünyamin Simsek, Jette Skive og flere andre viser vejen. De kan starte med at sætte ord på situationens alvor og erklære klimanødstilstand i Aarhus. Som den første kommune i Danmark", skriver Mads Dahl Thomsen. PR-foto
Annonce

DEBAT: Aarhus er en grøn by. Vi støtter klimakampen og den grønne omstilling. Faktisk er det ni ud af ti århusianere, der bakker om op kommunens mål om at være en CO2-neutral by i 2030. Det er fantastisk!

Men der er også en bagside af medaljen. Jeg møder rigtig mange unge i mit arbejde for Mellemfolkeligt Samvirke. De brænder for klimaet – og de er dybt bekymrede over, at politikerne ikke gør nok. De har set regeringen vise stor handlekraft, når corona har truet. Og det er rigtig godt. Men de har også set, at regeringen slet ikke viser samme handlekraft, når det gælder klimaet, selv om konsekvenserne af manglende handling kan blive nok så alvorlige. Her er der mange fine ord, men det går stadig alt for langsomt.

Men når Folketinget tøver, så er der heldigvis meget, vi selv kan gøre. Klimakampen er ikke kun en national kamp. I de byer og kommuner, hvor borgerne virkelig vil en forandring, kan vi være med til at vise vejen og hæve de grønne ambitioner. En by som Aarhus kan være et grønt fyrtårn, men vi har brug for, at politikere i Aarhus som Jacob Bundsgaard, Bünyamin Simsek, Jette Skive og flere andre viser vejen.


Ligesom coronakrisen har fået politikerne til at vise mod og gøre det nødvendige, skal de gøre det samme med vor tids største trussel, klimakrisen. I Aarhus banker et grønt hjerte, og vi skal gå forrest og vise resten af Danmark – og verden – hvordan man skaber den grønne omstilling, som kloden sukker efter.


De kan starte med at sætte ord på situationens alvor og erklære klimanødstilstand i Aarhus. Som den første kommune i Danmark.

Det har man blandt andet gjort i London. Her har lokalpolitikerne erklæret nødstilstand for at understrege, at byen forpligter sig til at tage handling på klimakrisen. Det har en vigtig symbolværdi, men det skal naturligvis ikke kun være tomme ord. Forpligtelsen skal følges op af konkrete handlinger, som vi allerede nu kan tage i Aarhus.

I Aarhus kan vi, ligesom mange internationale offentlige investeringsfonde gør det i disse år, beslutte at standse kommunale investeringer i fossile brændsler som olie, gas og kul. Vi kan gøre den offentlige transport gratis og få flere til at lade bilen stå. Og vi kan inddrage århusianerne i klimakampen og etablere et kommunalt borgerting, hvor borgere kan komme med forslag til den grønne omstilling. Der er meget, vi kan gøre allerede i dag, og vi bør ikke vente til i morgen.

Men det starter med at tage ansvaret på sig og tage krisen alvorligt. Ligesom coronakrisen har fået politikerne til at vise mod og gøre det nødvendige, skal de gøre det samme med vor tids største trussel, klimakrisen. I Aarhus banker et grønt hjerte, og vi skal gå forrest og vise resten af Danmark – og verden – hvordan man skaber den grønne omstilling, som kloden sukker efter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Forskerne følger os: Vi er på nippet til at slække på forsigtigheden

Aarhus

Drastisk fald i antal nye corona-smittede: Aarhus er under magisk grænse

Debat

Genåbn de små butikker: Er det bedre, at folk står som sild i en tønde i Bilka?

Annonce