Annonce
Østjylland

Oprøret ulmer: Forældre går på barrikaderne

Mere end 13.300 forældre er medlem af Facebookgruppen, der liner op til demonstration for bedre forhold i landets daginstitutioner. Arkivfoto: Morten Stricker
Facebook-gruppen "Demonstration for minimumsnormeringer i daginstitutionerne" vokser og vokser. I Randers er op imod 200 forældre medlem af gruppen.

Randers: DR2-dokumentaren "Hvem passer vores børn" satte for nylig nådesløs spotlight på dagligdagen i landets daginstitutioner. Næsten samtidig blev et forslag fra SF om at indføre minimumsnormeringer stemt ned i Folketinget. Det har nu fået i tusindvis af danske forældre til at bakke op om en landsdækkende demonstration lørdag 6. april.

Over 13.300 er indtil videre samlet i en Facebook-gruppe, der hverken er politisk eller fagligt drevet, men har rod i en flok forældre, der har fået nok af de betingelser, der gælder for pædagogerne i de daginstitutioner, hvor deres børn bliver passet.

I Randers er omkring 200 organiseret via Facebook. En af dem er Mette Lejel, der er mor til to børn, og til daglig kontorassistent i et lastbilfirma. Hun er en af de lokale tovholdere, der i gang med at arrangere demonstrationen, der finder sted på Rådhustorvet lørdag 6. april fra klokken 13.

Annonce
Personligt er jeg glad for pædagogerne i min søns børnehave, men de har ikke ordentlige vilkår til at udføre et godt stykke arbejde i. Det må være utilfredsstillende hver dag at gå hjem fra arbejde og tænke, at man ikke har kunnet gøre det godt nok. Det kan man ikke byde nogen.

Mette Lejel, mor til to børn

Dårlig mavefornemmelse

Mette Lejel blev medlem af Facebook-gruppen, da hendes søn for nylig skulle starte i børnhave.

- Det viste sig, at han skulle begynde i en børnehave, hvor jeg selv var vikar for 15 år siden. Dengang havde jeg en del timer som vikar. Nu skal personalet selv dække sig ind ved sygdom i huset. Jeg har oplevet, hvor presset hverdagen er, når alle de basale behov skal dækkes, og der samtidig skal være plads til, at børnene bliver trøstet. Det gav mig en dårlig mavefornemmelse. Pædagogerne har selv tidligere forsøgt at gøre opmærksom på problemerne. Nu forsøger vi som forældre at lægge vores stemmer oveni, så vi kan få vækket politikerne, siger Mette Lejel.

Hun er sikker på, at det er dokumentaren på DR2 og afvisningen af SF's forslag om minimumsnormeringen i daginstitutionerne, der har været den udløsende faktor for mange forældre.

- Personligt er jeg glad for pædagogerne i min søns børnehave, men de har ikke ordentlige vilkår til at udføre et godt stykke arbejde i. Det må være utilfredsstillende hver dag at gå hjem fra arbejde og tænke, at man ikke har kunnet gøre det godt nok. Det kan man ikke byde nogen, siger Mette Lejel, der håber, at aktionen får beslutningstagerne til at lytte, og at der følger nogle midler med fra politikerne.

67 meldt til

Da avisen talte med Mette Lejel mandag formiddag, havde 67 forældre på den lokale Facebook-gruppe meldt deres ankomst til demonstrationen på Rådhustorvet lørdag 6. april.

Forslaget fra SF, der gerne vil sikre minimumsnormeringer i landets vuggestuer og børnehaver blev stemt ned, da Socialdemokratiet og hele den blå blok stemte imod.

BUPL, der er den faglige organisation for pædagoger og klubfolk, kæmper også for at få indført en såkaldt minimumsnormering, så der bliver indført en grænse for, hvor mange børn der må være per pædagogisk personale.

BUPL mener, at en minimumsnormering bør være en pædagogisk personale til tre børn i vuggestuen, en pædagogisk personale til seks børn i børnehaven og 80 procent pædagoger.

Ifølge BUPL er der tale om et minimum, ikke en anbefaling om den gode normering.

Det siger BUPL's medlemmer

BUPL har udvalgt tre nøgletal for Randers Kommune fra sin medlemsundersøgelse:

71 procent pædagoger oplever ofte, at de ikke kan drage tilstrækkelig omsorg for et eller flere børn på grund af personalemangel.

72 procent oplever ofte, at de ikke kan give den nødvendige støtte til udsatte og sårbare børn på grund af personalemangel.

54 procent oplever ofte, at de er den eneste uddannede pædagog på stuen.

Kommunale budgetter 2019: 0-5 års området

BUPL undersøger og analyserer jævnligt kommuners økonomi og deres bevillinger til børne og unge.

22 kommuner har vedtaget budgetforbedringer for 58 millioner kroner.

47 kommuner har vedtaget budgetforringelser for 133 millioner kroner tilsammen.

Randers

Kommunen lægger op til besparelser på 0-5 års området, idet der i budgettet for 2019 skæres 3,01 millioner kroner.

Norddjurs

Kommunen lægger op til store besparelser på 0-5 års området, idet der i budgettet for 2019 skæres 4,84 millioner kroner.

Mariagerfjord

Kommunen lægger op til besparelser på 0-5 års området, idet der i budgettet for 2019 skæres 1,3 millioner kroner.

Syddjurs

Kommunen lægger op til at øge bevillingen på 0-5 års området, idet der i budgettet for 2019 tilføres 1 million kroner.

Favrskov

Kommunen lægger op til at øge bevillingen markant på 0-5 års området, idet der i budgettet for 2019 tilføres 2,39 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce