Annonce
Debat

Opsang til de mandlige museumsdirektører: Jeres verden har ikke givet kvinderne plads

"Respekt for de tre store århusianske museer, som inden for hver deres faglige felt har udviklet sig med succes. Men et kik på de tre herrers museer viser, hvor lidt den gamle museumsverden har udviklet sig og er fulgt med tiden, når det handler om at give kvinderne den plads, som de kæmpede for i 1980'erne", skriver Ulla Bertelsen og Flemming Nielsen. Arkivfoto fra Moesgaard Museum: Axel Schütt

DEBAT: Den 9. december gik tre mandlige museumsdirektører fra de store århusianske museer på banen for at komme deres kvindelige kollega på Kvindemuseet til undsætning i navnedebatten. Direktøren for Erhverv Aarhus er på samme linje.

De fire herrer støtter aktivt et navneskift for Kvindemuseet – at "Kvinde" fjernes fra navnet. Uden egentlige argumenter bortset fra den intetsigende visdom, at museer skal udvikle sig og følge med tiden. De har ikke meget at komme med i denne sag, men deres indspil er en glimrende anledning til at huske, hvorfor vi har Kvindemuseet.

Respekt for de tre store århusianske museer, som inden for hver deres faglige felt har udviklet sig med succes. Men et kik på de tre herrers museer viser, hvor lidt den gamle museumsverden har udviklet sig og er fulgt med tiden, når det handler om at give kvinderne den plads, som de kæmpede for i 1980'erne.


Kvindemuseet blev skabt for knap 40 år siden for at fortælle om kvinders liv og virke. Den opgave er langtfra løst endnu. Derfor er det vigtigt, at Kvindemuseet fastholder et stærkt fokus på kvindernes historie. Derfor navnet Kvindemuseet – også i fremtiden.


Den Gamle By. Mandlige direktører gennem historien. 11 mænd i en bestyrelse på 12.

Moesgaard Museum. Mandlige direktører gennem historien. Seks mænd i en bestyrelse på ni. Plakaten for den aktuelle udstilling om neanderthalerne er det ultratraditionelle billede af hulemanden – dog uden køllen i den ene hånd og kvinden slæbt ved håret i den anden hånd.

Aros. Mandlige direktører gennem historien. Seks mænd i en bestyrelse på ni. På museets hjemmeside introduceres museets faste samling ved en opremsning af 34 navne på kunstnere fra 1700-tallet frem til nutiden. Heraf 33 mænd. I 2019 anskaffede Aros 27 nye kunstværker. Kun et enkelt kvindenavn blev det til, så kontinuiteten sikres løbende.

Direktøren for Erhverv Aarhus sender også en støtteerklæring til navneskiftet. Det er lykkedes at uddele Erhverv Aarhus' svar på Oscar-prisen til mænd 16 gange i løbet af de seneste 17 år.

Det bør måske ikke overraske, at fire direktører fra mandsdominerede organisationer gerne bistår med at afmontere navneskiltet på Kvindemuseet. De er dog klart på udebane uden meget at byde på. Deres støtte er vel tæt på at være en belastning for dem, som ønsker en navneændring. Så hellere respekt for 2000 borgere, som har et engagement i hele grundlaget for Kvindemuseet og har skrevet under på protesten mod en navneændring.

Kvindemuseet blev skabt for knap 40 år siden for at fortælle om kvinders liv og virke. Den opgave er langtfra løst endnu. Derfor er det vigtigt, at Kvindemuseet fastholder et stærkt fokus på kvindernes historie. Derfor navnet Kvindemuseet – også i fremtiden.

Note: Antal mænd og kvinder blandt direktører, bestyrelsesmedlemmer, kunstnere m.fl. er efter bedste evne vurderet ud fra traditionelle antagelser om sammenhæng mellem navn og køn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt plejehjem for demensramte borgere åbner i Aarhus

Debat

Marselistunnelen - en nødvendighed?

Aarhus

Livet i en fredet bygning: - Vi lever på husets præmisser

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce