Annonce
Debat

Opsang til Simsek: Vi ønsker rene linjer om borgerinddragelsen, tak

"Vi ser alt for ofte eksempler på, at borgerne bliver inddraget for sent i processerne omkring lokal- og helhedsplaner. Megen tid, der kunne være brugt på konstruktivt samarbejde, bliver nu i stedet spildt på ørkesløse tovtrækkerier med gensidige beskyldninger om urent trav", skriver Peter Nørskov. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: Teknikrådmand Bünyamin Simsek har set sig godt og grundigt sur på fællesrådene i kommunen. Anden konklusion kan man dårligt komme til, når man læser den bredside, som han i denne avis over de seneste dage har rettet mod de mange fællesråd bestående af borgere og foreningsrepræsentanter, der er valgt på demokratisk vis på generalforsamlinger i deres respektive lokalområder i kommunen.

Helt væk fra rådmandens radar er tilsyneladende begreber og værktøjer som medborgerskab og samskabelse, som der i disse år bliver flittigt eksperimenteret og udviklet på i en lang række af landets kommuner. Nej, ifølge rådmanden er fællesrådene nu blot stopklodser for de mange bolig- og byudviklingsforslag og -projekter, som han her op til kommunalvalget ruller ud over kommunen i et tempo, hvor det – at dømme efter debatindlæg i aviserne og kommentarer på sociale medier – kan knibe for borgerne at følge med og bevare overblikket.

"Jeg oplever, at reaktionerne er negative, lige meget hvor i kommunen, jeg kommer med forslag til, at der kan bygges boliger og arbejdspladser. Alle steder er der en afvisning fra borgere og fællesråd", udtaler Simsek i avisen tirsdag 1. juni.

Annonce


Det er under alle omstændigheder vigtigt, at vi får løftet dialogen kommune og fællesråd imellem fra at handle om enkeltsager til at handle om fælles retningslinjer, som begge parter kan og skal respektere.


Blot fire dage tidligere svarer han igen på en invitation til dialog om bedre borgerinddragelse fra et netværk af fællesråd ved at sætte spørgsmålstegn ved fællesrådenes legitimitet. Han vil derfor som en af sine sidste rådmandsgerninger iværksætte en undersøgelse af, hvem der stiller op til fællesrådene, og om de er repræsentative for deres lokalområder.

Ikke ligefrem det bedste udgangspunkt for en tillidsfuld og konstruktiv dialog. Men angreb er jo ofte set som det bedste forsvar, og Simsek undlader da også i artiklen helt og holdent at forholde sig til den saglige kritik, som jeg som medlem af fællesrådet i Brabrand-Årslev kan nikke genkendende til kernen i.

Tilbage i februar (13. februar) slog jeg i et debatindlæg her i avisen til lyd for et større samarbejde mellem borgere og politikere.

Vi ser alt for ofte eksempler på, at borgerne bliver inddraget for sent i processerne omkring lokal- og helhedsplaner. Megen tid, der kunne være brugt på konstruktivt samarbejde, bliver nu i stedet spildt på ørkesløse tovtrækkerier med gensidige beskyldninger om urent trav.

Borgerne kommer alt for ofte helt uforskyldt til at fremstå som modstandere af udviklingen. Vi har på den måde fået skabt et modstandsdemokrati i stedet for et medspilsdemokrati.

Det skal vi have ændret på, og derfor går jeg også som kandidat til Aarhus Byråd for Socialdemokratiet til valg på, at vi får skabt helt rene linjer omkring, hvordan vi som kommune griber borgerinddragelsen an, når det gælder udviklingen af vores byer og kommune. Det er muligt, at Niels Christian Sidenius har ret, når han i et debatindlæg 5. april på vegne af Trøjborg Fællesråd her i avisen foreslog, at processen skal vendes helt på hovedet, så borgerne kommer på banen før investorerne.

Det er under alle omstændigheder vigtigt, at vi får løftet dialogen kommune og fællesråd imellem fra at handle om enkeltsager til at handle om fælles retningslinjer, som begge parter kan og skal respektere.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Aarhus Teater hårdt ramt af corona: Skuespillere er smittet og forestillinger må udskydes

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Villa opslugt af flammer: - Ilden er gået gennem taget

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Debat

Børn har brug for leg og bevægelse, men: Er iPads blevet pædagogens nye kollega?

Østjylland

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Annonce