Annonce
Aarhus

Tre ud af fire århusianske studerende må blive hjemme i år: Det er pisse surt, fortæller de

Mange studerende kommer ikke til udlandet i år. Foto: Flemming Krogh
Antallet af studerende på Aarhus Universitet, der til efteråret tager et semester i udlandet på udveksling, har ramt et historisk lavt niveau. Hos universitetet har man aldrig målt lavere. Det er de mange studerende kede af.
Annonce

AARHUS: Det er efterhånden gået op for de fleste i Danmark, at corona-virussens indtog har haft en betydning for alle samfundsgrupper på den ene eller anden måde. Det gælder også for de studerende. Efter sommerferien kan flere af de ældre studerende se frem til mere onlineundervisning samtidig med, at alle fester og fredagsbarer på universitet er blevet aflyst over en bred kam. De nye studerende må tilmed blive hjemme fra den famøse ryste-sammen hyttetur.

Og nu viser nye tal fra Aarhus Universitet, at næsten tre ud af fire studerende, der skulle have været på udveksling til efteråret må blive hjemme som følge af corona-krisen. Her kan man nemlig se, at kun 152 studerende planlægger at tage på udveksling til efteråret 2020.

525 har allerede aflyst. Hvor mange af de 152, der ender med at tage på udveksling vides endnu ikke. Det er det laveste antal af udvekslingsstuderende, som er målt hos Aarhus Universitet.

Annonce

Flere forskellige grunde

Ifølge Mette Brandenborg, som er afsnitsleder hos AU Uddannelse, er der mange grunde til, at færre studerende til efteråret skal på udveksling. Men de udspringer alle af corona-krisen.

- Vi har både studerende, der af den ene eller anden årsag ikke har mulighed for at tage på udveksling, og studerende, der selv har valgt ikke at tage af sted. Af dem der ikke har mulighed for at drage mod udlandet, skyldes det især, at nogle af vores partneruniversiteter har besluttet helt at aflyse ind- og udrejsende mobilitet i efteråret 2020, fortæller Mette Brandenborg og forsætter:

- Men det kan også skyldes, at flere lande har indrejse-restriktioner, og at det kan være svært at få noget så simpelt som en flybillet. Af de studerende, der selv vælger at blive hjemme, er det typisk generel utryghed ved at rejse i den nuværende situation, der gør sig gældende.

Annonce

”Det er pisse surt”

En af de studerende, der havde set frem til et udlandssemester er 25-årige Viktor Madsen. Han læser til civilingeniør på 3. semester på kandidatniveau. Til foråret skal han skrive speciale, og derfor var det i år hans sidste mulighed for at komme til udlandet for at studere. Han var ellers blevet optaget på Norges teknisk- og naturvidenskabelige universitet i Trondheim. Men om formiddagen d. 20. maj, da han åbnede sin e-mail, fik han den nedtrykkende nyhed om, at hans ophold er aflyst.


Det betyder helt konkret, at der er en lang række vigtige fag, som jeg skulle have haft, jeg ikke får. Men det betyder også, at mit internationale netværk er helt dødt for mig.

Viktor Madsen, studerende


- Jeg er ærgerlig over, jeg ikke kan tage af sted. Det er pisse surt. Det betyder helt konkret, at der er en lang række vigtige fag, som jeg skulle have haft, jeg ikke får. Men det betyder også, at mit internationale netværk er helt dødt for mig. Jeg kan opbygge lidt herhjemme, men det vil ikke være det samme som i udlandet, fortæller Viktor Madsen.

For Viktor Madsen er aflysningen tilmed ekstra ærgerlig, eftersom mange af de fag, han skulle have haft i Trondheim omhandler havvindmøller. Og det er netop et emne, som Viktor Madsen overvejer at skrive speciale om. Dog fortæller han, at der er fag på Aarhus Universitet, der også omhandler samme emne, hvorfor situationen trods alt ikke er helt skidt.

Annonce

Valgte selv at aflyse

En anden der skulle have været på udveksling i forrået er 25-årige jurastuderende Michael Sterndorff-Jessen. Ligesom Viktor Madsen var det også hans sidste chance for at komme på udveksling, som han dog selv valgte at aflyse. Han skulle have været på universitetet i Aberdeen i Skotland i et halvt år.

Michael Sterndorff-Jessen er en af de mange studerende, der ikke kommer på udveksling i år. Privatfoto

- Jeg fik en besked fra universitetet i Aberdeen om, at de har valgt at forkorte semesteret på grund af corona-virus, så det gælder fra slutningen af september til midten af december. Det vil sige, at det jeg normalt skulle igennem på 5-6 måneder, skulle jeg igennem på 2 måneder og 15 dage. Det synes jeg ikke var realistisk, og jeg gider heller ikke sidde på et kollegieværelse hver dag og læse uden socialt samvær. Derfor valgte jeg at droppe at tage af sted.

Både for Viktor Madsen og Michael Sterndorff-Jessen betyder det missede udvekslingsophold, at de mister nogle fag, de gerne ville have haft. Og det frygter de kan få konsekvenser for, om de kan få, det job de gerne vil have efter deres uddannelse.

- Jeg kan da godt være nervøs for, om jeg kan få det job, jeg ønsker, når jeg skal konkurrere med andre studerende som tidligere har været på et udvekslingsophold og fået de fag, som jeg ikke kunne få, fortæller Michael Sterndorff-Jessen.

Annonce

En faglig og social oplevelse for livet

Afsnitsleder Mette Brandenborg ærgrer sig på de studerendes vegne. Hun betegner et udvekslingsophold som en oplevelse for livet - både socialt og fagligt.

- Når de studerende drager væk hjemmefra opnår de sprogkundskaber, interkulturelle kompetencer, nye faglige vinkler og prøver kræfter med nye undervisnings- og studiemåder, siger hun og forsætter:

-  Men de får også et stort internationalt netværk at trække på, som på sigt kan gavne dem meget i deres arbejde. Det er der desværre mange studerende, som kommer til at mangle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce