Annonce
Aarhus

Opskrift på succes: Mettes kærlighed til strik blev til Petiteknit

Mette Wendelboe Okkels stolede på sin mavefornemmelse, da hun efter en barsel i sommeren 2016 sprang fra medicinstudiet og blev selvstændig som strik-designer bag brandet Petiteknit. I dag har hun succes med sine strikkeopskrifter, som hun sælger til mange lande. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Fra Sydkorea i øst til Spanien i vest er der Petiteknit på pindene. Århusianske Mette Wendelboe Okkels’ strikkeopskrifter appellerer både til grønne og garvede strikkere, og hendes virksomhed Petiteknit i Risskov er på få år blevet en bragende succes med over 400.000 følgere på Instagram.
Annonce

RISSKOV: På lageret i det gulstenede tresser-byggeri i Risskov står hyldemeter med opskriftskasser. Det er herfra, de populære opskrifter på "Sunday Sweater", "Ingen Dikkedarer Cardigan" og "Ankers Trøje" bliver skibet af sted til hele Danmark og en lang række andre lande.

Bag de mange strikkehits står Petiteknit, som er grundlagt af 31-årige Mette Wendelboe Okkels.

Hun tager imod i den lidt anonyme erhvervsbygning, hvor hendes kontor er gjort hjemligt og hyggeligt med spraglede kelimtæpper på gulvet og indrammede plakater og litografier på væggene.

Her har virksomheden haft til huse de seneste seks måneder, da Petiteknit simpelthen var vokset ud af Mettes kælder.

- Her er også bedre plads til noget af alt det garn, jeg hele tiden får samlet sammen. Når jeg finder noget nyt og spændende, så skal jeg bare have det. Og så kan jeg jo altid undskylde mig med, at det er til biksen, siger Mette Wendelboe Okkels smilende.

Der er kaffe i kopperne og kage fra hendes bager-far på tallerkenen. Så snart vi har sat os, finder Mette strikketøjet frem, og de næste tre kvarter flyder snakken og arbejdet med maskerne stødt og roligt afsted.

- Jeg kunne aldrig finde på at lave ti designs, hvor jeg selv kun ville komme til at gå med den ene. Jeg arbejder altid på med henblik på, at det næste design skal blive min nye yndlingssweater, understreger Mette Wendelboe Okkels.

Annonce

Dybe overvejelser

Mette har strikket, siden hun i en alder af syv-otte år lærte det af sin mormor og farmor.

- Jeg begyndte med at strikke tøj til bamser og barbiedukker. Når jeg tænker på, hvad jeg har lavet som barn og teenager, så har det hele tiden været centreret om noget kreativt. Og hvis jeg strikkede en trøje, så ville jeg lave et helt outfit, så jeg har altid været lidt ambitiøs omkring det kreative. På den måde føler jeg, at jeg er landet på den helt rigtige hylde, fortæller hun.

Mette Wendelboe Okkels har kastet sig over et nyt sweater-projekt. - Jeg er stadig midt i processen men har et klart billede af, hvordan den skal se ud. Jeg har trævlet den op én gang, fordi konstruktionen ikke var lige i øjet. Men det gør jeg gerne, for alternativet er, at jeg ikke bliver tilfreds, og så kommer jeg aldrig til at gå med den, og så giver det ikke mening for mig. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Men ét er at være passioneret strikker på hobbyplan, noget andet er at gøre det til sit levebrød. Den beslutning krævede dybe overvejelser.

For det stod ikke skrevet i stjernerne, at Mette skulle blive selvstændig i strik. Hun læste medicin og var efterhånden så langt i studierne, at der kun var et år til, hun blev færdig som læge.

- Jeg havde fået en god studentereksamen og kunne godt lide de naturvidenskabelige fag, så det var et nemt valg dengang. Jeg syntes, at medicin var en kanon-uddannelse. Det var spændende år, men da det lakkede mod enden, fyldte Petiteknit mere og mere i min bevidsthed. Jeg kunne mærke, at jeg følte mig tilpas i det univers, siger hun og kigger ned på det marineblå strikketøj i hænderne.

- Vi havde tre børn på det tidspunkt. Min mand er også læge, og pludselig kunne jeg ane, hvordan vi ville blive lidt kvalt i at skulle have to vagtplaner med weekendvagter. Det show havde jeg slet ikke lyst til. Men beslutningen var svær, for i rigtig manges øjne, også min nære families, var det ufornuftigt at droppe ud af medicinstudiet. Og det forstår jeg godt, så jeg skulle tage beslutningen selv. Det prøvede jeg, og det gav bare sådan en enorm ro, da jeg fandt ud af, at det var det her, jeg skulle, fortæller Mette.

- Det var en svær beslutning, men det var den rigtige, fastslår hun smilende.

Annonce

400.000 følgere

Mette Wendelboe Okkels begyndte at lægge sine strikkede modeller op på Instagram under profilen @petiteknit. I 2016 tog hun springet og fik eget CVR-nummer.

- Efterhånden kunne jeg fornemme, at der var en efterspørgsel, og jeg legede med ideen om at gøre det større og lavede min webshop. Jeg har taget det skridt for skridt, når jeg følte at min virksomhed var moden til det og har været med i alle led undervejs, forklarer hun.

Mette Wendelboe Okkels med et af hendes nye designs, "November Vest", som er på vej ud i webshoppen på Petiteknit. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Siden har Mette designet over 100 modeller. Præcis hvor mange, har hun ikke helt tal på.

- Jeg henter inspiration ved ting, jeg ser i modebilledet og farver eller teknikker, som jeg får lyst til at bruge i noget strik. Det sker tit, at jeg først udlever nogle ideer, når jeg har teknikkerne på plads, for jeg vil ikke have, at det skal være et halvfærdigt projekt, lyder bestemt.


Når man snakker om følgere, så er det et abstrakt tal, som er svært at forstå. Det, jeg virkelig kan forstå, er, hvis jeg ser en kvinde nede i byen, som har en af mine opskrifter på. Det føles så ægte.

Mette Wendelboe Okkels, Petiteknit


Petiteknit har i dag flere end 400.000 følgere på Instagram.

- Det er ’helt tosset’, som Mette glad konstaterer.

- Men jeg har heller ikke holdt pause, siden jeg skabte profilen, tilføjer den travle strikker, der bestemt ikke er kommet sovende til sin succes.

- Jeg prøver at gøre min profil spændende at følge, så den kan inspirere folk ved at vise forskellige teknikker og farver, forklarer Mette.

Tre af Petiteknits evergreens

Tre af Petiteknits evergreens

”Sunday Sweater” - trøjen med et solstråle-agtigt bærestykke, er blevet et hit. ”Den kan jeg selv også rigtig godt lide. Den har noget meget genkendeligt over sig, og det bløde, chunky udseende er også et, man kan se i modebilledet.”

”Ingen Dikkedarer Sweater” - en enkel og tidløs trøje, har også været eftertragtet i lang tid.

”Holiday Slipover”, et ærmeløst design, der også har være populær hele sommeren.

En af nøglerne til Petiteknits succes er også, at opskrifterne er formidlet på en let tilgængelig måde, der også inkluderer nye strikkere.

- Jeg gør meget ud af at skrive opskrifterne i et sprog, som er let forståeligt. Der kan jeg bruge den akademiske tilgang, jeg lærte på medicin. For det er lidt det samme at skrive en forskningsartikel, som det er at skrive en opskrift. I mit forskningsår studerede jeg knogletab hos mus og havde 70 mus på loftet på universitetet. Jeg kan huske, at min vejleder sagde; du skal skrive artiklen, så enhver anden forsker kan gå ind og efterprøve forsøget, uden der står for meget eller for lidt. Det har jeg tænkt sidenhen med opskrifterne. De skal skrives, så en hver strikker, der kan ret og vrang, kan strikke dem. Det skal være let at gå til, forklarer Mette.

Annonce

Fra Korea til Köln

Vejen fra en idé opstår, til et billede af den færdige model rammer de mange følgere på Instagram, kan godt være lang.

Det tager nogle uger at udvikle en opskrift, for der er mange led. Mette strikker modellen selv, skriver opskriften, graduerer og beregner den. Så sendes den til korrektur og bliver regnet igennem i alle størrelser. Siden bliver den teststrikket i alle størrelser for at sikre, at garnforbrug og pasform er rigtig. Endelig bliver opskriften oversat til seks-otte sprog.

Alle Petiteknit-opskrifter findes på dansk, norsk, tysk, svensk og engelsk, men nogle er også over sat til spansk, islandsk, tjekkisk, japansk og koreansk.

- Det er ret vildt at tænke på, at der går folk rundt i Petiteknit-strik i Sydkorea, siger Mette og griner let, inden hun tilføjer.

- Når man snakker om følgere, så er det et abstrakt tal, som er svært at forstå. Det, jeg virkelig kan forstå, er, hvis jeg ser en kvinde nede i byen, som har en af mine opskrifter på. Det føles så ægte, siger Mette og fortæller om en pudsig episode, hvor hun blev genkendt på gaden i Aarhus af en begejstret tysk turist, som straks ville vise hende sin instagramprofil med mange strikkede Petiteknit-modeller.

- Det var en ret syret og sjov oplevelse, siger Mette.

Annonce

Elsker processen

Efter fem år med strik på fuld tid, er Mette Wendelboe Okkels endnu ikke blevet træt af at strikke, og det tror hun heller aldrig, hun bliver.

Artiklen er en del af en serie om strik, der bliver bragt mellem jul og nytår. Mød blandt andre Maria Bjerg fra Skaberglæde, Yarnjunkies, indehaveren af garnbutikken Genuina og andre der strikker, fordi de ikke kan lade være. Illustration: Jens Nex

- Jeg kan godt lide processen; at sidde og strikke. Den ro det giver. Det giver bare meget mening, synes jeg. Måske særligt i en tid, hvor alt er så digitalt og foregår på skærme. Strik er så analogt og lækkert. Det er helt som mindfulness, siger hun og smiler.

Petiteknit

Mette Wendelboe Okkels er 31 år. Hun bor i Risskov, er gift og mor til fire.

I 2016 etablerede hun virksomheden Petiteknit, der designer strikkeopskrifter, som bliver solgt til mange lande.

Følg Mette på Instagram under @petiteknit.

- Jeg har ikke noget imod at kaste mig ud i et projekt, der tager tid. Samtidig kan jeg godt lide at udforske nye teknikker og konstruktioner. Men jeg trævler også gerne op 100 gange, hvis det er nødvendigt. Det er det værd, for når man står med en færdig sweater, hvor man selv har valgt farven, kvaliteten og snittet - så føler man virkelig, at man kan udtrykke sig. Det er fedt, siger Mette, der altid har sit strikketøj med sig.

Moodboard og strikkeprojekter på Mettes Petiteknit-kontor i Risskov. - Jeg henter inspiration i ting, jeg ser i modebilledet og farver eller teknikker, som jeg får lyst til at bruge i noget strik, fortæller hun. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- Jeg synes slet ikke, at jeg får strikket nok. Nu har jeg endelig fået det sådan, at jeg kan leve af det her, men der er bare så meget, der følger med; e-mails, momsregnskaber, webshop og tekniske problemer. Det er med at finde balancen, så jeg sniger lige lidt strik ind, hvor jeg kan, fortæller Mette, der er mor til fire.

Tre piger og en dreng på 1, 2, 4 og 6 år. Så også på hjemmefronten er der run på.

- Man keder sig jo aldrig, siger hun og smiler.

- Det er også dejligt, fordi ellers kunne man arbejde sig selv ihjel, hvis man ikke lige havde nogle børn til at fjerne fokus en gang i mellem, siger Mette, der selv er vokset op som enebarn, men har fire halvsøskende – to ældre og to yngre.

Annonce

Iværksætter i blodet

Hun kommer oprindeligt fra Odder og flyttede i 2009 til Aarhus for at studere.

Iværksætteriet har hun fået med hjemmefra. Hendes far er bager i Saxild og hendes nu afdøde mor drev egen virksomhed med tøj og inspirationsture i Sverige.

- Min mor strikkede ikke, men hun var til gengæld en god forretningskvinde. Så jeg tror, at jeg har fået en arbejdsglæde fra dem. Jeg kan virkelig godt lide at arbejde. Men som barn svor jeg, at jeg aldrig ville være selvstændig erhvervsdrivende som mine forældre, jeg skulle bare have en akademisk uddannelse, og så ender jeg alligevel med at blive selvstændig, siger Mette og griner.

Julen kan selvfølgelig også strikkes. Her Petiteknits version af en nissehue. Foto: Petiteknit

Da hun gik i gang med Petiteknit, var det ikke med langsigtede virksomhedsstrategier og vækstplaner i tankerne.

- Det var slet ikke det, der drev mig. Det var det kreative. At få bygget det her univers op og få afløb for alle mine ideer. Der var ingen forkromet plan. Men der er nok også noget iværksætter i mig, for hvis man udelukkende var drevet af det kreative og kun kunne se sig selv sidde og strikke hele dagen, så havde man nok givet op, da det første momsregnskab skulle laves. Der er nogle udfordringer som hører med til virksomhedsdelen, som bare er virkelig besværlige at finde rundt. Men der er man bare nødt til at kæmpe videre, siger hun.

Annonce

Der skal være tid til strik

Balancen mellem det kreative og driften er stadig en udfordring. Selv om det ser hyggeligt ud og med strikketøj og kaffe, så er det også et vigtigt arbejde for Mette.

- Jeg tager mig tid til at strikke. Der vil altid være mails, man kan besvare, eller opgaver der ligger og venter. Men det at strikke, er jo det der udvikler, så jeg strikker stadig mange timer hver dag.

Mette har aldrig fortrudt, at hun tog det svære spring fra lægegerningen til selvstændig erhvervsdrivende.

- Jeg nyder den tilværelse, vi har nu. Jeg føler, at jeg laver det, jeg har lyst. Vi har det rigtig godt sammen her på kontoret, og det er et fedt miljø at være i, siger hun og retter rutineret på de to tråde i garnet.

Mette Wendelboe Okkels har strikket siden hun var syv-otte år gammel. Hun nyder selve strikkeprocessen og elsker at nørde i forskellige garntyper og strikketeknikker. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Kontorbygningen på Agerbæksvej i Risskov er blevet solgt, så til sommer skal Petiteknit finde nye rammer.

- Jeg drømmer om at finde et sted, hvor vi kan blive, og som bare er lækkert. For skal man tænke kreativt, er man nødt til at have nogle gode omgivelser. Det drømmer jeg om. Og måske flere timer i døgnet til at strikke, siger hun med et glimt i øjet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce