Annonce
forside

Optrapning til Birkebeineren

Anne og Henrik på rulleski. Aarhus Skiklub

For de to århusianere Anne og Henrik er træningen på rulleski uundværlig som optakt til det 54 kilometer lange Birkebeinerrennet i marts måned.

Grønne græsplæner og sorte asfaltstier får ikke den indre skiløber frem i mange af os. Men forholdene er fine for de to århusianske langrendsløbere Henrik Tingleff, 42 år, og Anne Damgaard Asmussen, 49 år.

Annonce

De to er begge tilmeldt Birkebeinerrennet til marts måned, et legendarisk norsk langrendsløb på 54 kilometer, der minder om svenskernes Vasa-løbet, men som er mere kuperet, og som kræver stor teknisk kunnen på de smalle ski.

De to træner flere gange om ugen, sammen med de andre medlemmer i Aarhus Skiklub. Både til skigymnastik og til udendørstræning på rulleski.

Rute tæt på huset

»Vi kan udmærket træne til et langrendsløb herhjemme. Rulleskiene er tungere end almindelige ski, så de giver effektiv træning til et langrendsløb som Birkebeiner,« mener Henrik Tingleff, som spænder rulleski under fødderne flere gange om ugen.

I dag har han planlagt en tur på omkring 20 kilometer ad cykelstier i området omkring Skejby og Egå Engsø, hvor han bor i et rækkehus sammen med sin kone og to børn på otte og 12 år.

Hverken Henriks kone eller Annes mand deler glæden ved langrend. Det gør deres børn heller ikke.

»Min mand og mine tre teenage-børn kan slet ikke forstå hvorfor, jeg nyder at løbe på de smalle langrendsski frem for alpinski. Jeg vil gerne begge dele, så derfor tager jeg også mine langrendsski med, når vi kører til St. Anton i Østrig på skiferie,« siger Anne Damgaard Asmussen, som dyrker motion tre-fire gange om ugen enten på rulleski, til skigymnastik, på et pilateshold eller med et par løbesko på fødderne.

»Jeg nyder også at køre på de alpine pister med min familie. Mine børn er vilde med skiløb, og det er min kone også, men hun har nu snakket lidt om at prøve en tur på langrend, så det vil jeg prøve at lokke hende med på. Det er en helt anden oplevelse, når man er ude på et langrendsspor. Man oplever naturen på en anden måde, når man har det meste for sig selv. Det er fantastisk smukt. langrend

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Favrskov

Terapihunde henter pris til Hammel

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus For abonnenter

Kursskifte i Aarhus: 2.300 beboere på plejehjem kan få mulighed for privat rengøring

Annonce