Annonce
Aarhus

Opvaskemaskinens første sygedag: Bøvl, besvær og på klimakatastrofekurs

For ikke ret mange år siden var alt det her den herligste og nyeste forbrugerelektronik. Nu er det et tegn på et sindssygt forretningskoncept. Foto: Morten Pape
Opvaskemaskinen holder ikke så længe som den burde, til gengæld er den billig, så vi skifter den da bare ud med en ny, sammen med vaskemaskinen, tørretumbleren. Alverdens elektronikskrot begynder her.

Opvaskemaskinen er kun seks år gammel, alligevel står pumpen og pumper manisk løs, selv om maskinen for længst er færdig med opvasken og tømt for vand.

Det hjælper ikke at rense filteret, tjekke vandforsyningen og de andre småting, man kan gøre selv. Der er brug for professionel hjælp.

Jo tak, men når maskinen er seks år gammel, en reparatør skal have 1.200 kroner for overhovedet at kigge forbi for at konstatere, at lige præcis den reservedel, der skal til for at sparke liv i maskinen mangler i servicebilen, og han derfor må komme igen en anden dag til 1.200 kroner, så knækker filmen for ejeren her.

Annonce

Opvaskemaskinen er ikke den eneste af vores hårde hvidevarer, der har svigtet. En hurtig gennemgang af hukommelsen siger tre komfurer, to køleskabe, tre vaskemaskiner, to tørretumblere og tre opvaskemaskiner - inklusive dem, der allerede stod i huset, da vi købte det for 18 år siden.

Og det hjælpe ikke at købe noget, der burde holde. Altså den hundedyre Miele, der ifølge reklamerne har en levetid på 20 år, og som blev den sidste maskine til 8.000 kroner, som vi købte - den holdt kun seks år, så var den død.

Så hjemme hos os koster hårde hvidevarer aldrig mere end 3.500 kroner.

Og med en elektronikforsikring, der dækker fire år, er fire år også den præcise deadline for elektronik. Er apparaterne en dag ældre den dag, den første fejlkode dukker op i displayet, ryger de direkte til elektronikskrot.

Hvis man spørger mine teenagesønner, så er jeg en gammel mand (er lige blevet 53 år), så ingen af dem forventer, at jeg forstår det der med miljøet. Det er også mest besværet og pengene, der irriterer mig.

Irritationen over at skulle holde ”opvaskemaskinens første sygedag”, fordi den elendige maskine ikke ville slukke for pumpen på anden vis end at afbryde sikringsgruppen, og dermed samtidigt slukke for strømmen til vaskemaskinen og tørretumbleren. En kammerat, der er elektriker, måtte derfor akut komme forbi for at flå ledningen ud af samledåsen under køkkenvasken.

Det er brug-og-smid-væk-princippet bag alverdens opvaskemaskinerne, tørretumblere, vaskemaskiner, køleskabe, frysere, printere, mobiltelefoner osv., der alle er konstrueret, så forbrugerne hurtigst muligt skal købe sig en ny, den er helt gal med

Irritationen over endnu en gang at skulle vurdere, hvilken af de mange nye mærker og modeller vil klare opvasken bare lidt længere end fire år og en dag. Og hvilken af de mange forhandlere; Power, Elgiganten, Skousen, Whiteaway osv., der skal levere varen.

Irritationen over at skulle klare opvasken i hånden - og nej, der hjælper teenagerne ikke til.

Irritationen over at skulle tage endnu en nødvendig hjemmearbejdsdag, fordi leveringen af den nye opvaskemaskine ligger i intervallet klokken 8 til 14.

Og så er der jo også det med miljøet.

Jeg frygter, at den gamle opvaskemaskine ender på en gigantisk losseplads et sted i den tredje verden, hvor små børn brænder plastikken af ledningerne over åben ild.

Jeg frygter også, at fabrikationen og transporten af den nye opvaskemaskine skal påvirke klimaet, så temperaturen stiger i samme uheldig retning som vandstanden i verdenshavene, der er på vej lige lukt op i klimakatastrofen.

Det er ikke min opvaskemaskine, der er noget i vejen med, det er galt med brug-og-smid-væk-princippet bag alverdens opvaskemaskiner, tørretumblere, vaskemaskiner, køleskabe, frysere, printere, mobiltelefoner osv., der alle er konstrueret, så forbrugerne hurtigst muligt skal købe sig en ny.

Når der er så mange forhandlere, er det fordi, markedet er enormt meget større end det behøver at være. "Min" forhandler, der er gammel i gårde, forklarer.

- De holder ikke så længe, som de plejer. I gamle dage sagde jeg altid, vi ses om 20 år til kunderne, nu siger jeg, vi ses om otte.

EU har godt nok bestemt, som en del af det nye Eco-design direktiv, at det fra marts 2021 skal være muligt at reparere køleskabe, frysere, opvaskemaskiner, vaskemaskiner og (nogle) tørretumblere med almindeligt værktøj. At reservedele og manualer skal være tilgængelige i mindst syv år efter produktionsophør.

Men når en ny maskine sælges for en pris, der er så lav, at det ikke kan betale sig at reparere på den gamle, vil det næppe betyde ret meget for mængden af elektronikskrot.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Alvorlig ulykke med hestevogn midt i juletravlt Aarhus

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Brev fra Syddjurs til Wermelin: Det nye byråd vil ikke have en naturnationalpark

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Annonce